Uludere katliamına Bakanlıktan skandal yorum

Uludere katliamına Bakanlıktan skandal yorum

Adalet Bakanlığı, Anayasa Mahkemesi’ne (AYM), Uludere katliamına ilişkin görüş yazısını sundu.

Şırnak’ın Uludere ilçesinde 34 kişinin hava bombardımanıyla ölmesi, HDP tarafından AYM’ye taşınmıştı. Konu hakkında çalışan AYM ise Adalet Bakanlığı’ndan görüş yazısı istemişti. Bakanlığın 28 sayfalık görüş yazısında, katliama ilişkin skandal nitelikteki şu ifadeler yer aldı:

“Daha sonra bir hata olduğunun anlaşılması, kullanılan gücü otomatik olarak haksız hâle getirmez. Aksini düşünmek, devlete ve kanun adamlarına görevlerini yaparlarken, belki de kendilerinin ve diğerlerinin yaşamlarına zarar verebilecek gerçekçi olmayan bir külfet yüklemek olur. Bununla birlikte olayın içinde bulunduğu koşullar, güç kullanılmasını gerektiren makul bir inancın varlığını göstermelidir.”

“TAKİPSİZLİĞİN DEVAMI”
Taraf’a konuşan Uludereli ailelerin avukatı Mesut Gerez, Adalet Bakanlığı’ndan gönderilen yazının, Uludere katliamıyla ilgili hak ihlalinin devamı niteliğinde olduğunu belirtti. Bu yazının mahkemelerce verilen görevsizlik ve takipsizlik kararı ile eşdeğer olduğunu ifade eden Gerez, şunları ifade etti: “Bu, bizim için sürpriz olmadı. Böyle bir süreci zaten bekliyorduk. Uludere davasında gelinen aşamaya bakılınca, gerek savcılığın görevsizlik, gerekse askerî savcılığın takipsizlik kararına uygun bir yazı yazıldı. Biz bu yazıya salı gününe kadar cevap vereceğiz. Büyük bir ihtimalle karar çıkacak.

BU İMZA BİZİ ÜZDÜ
Adalet Bakanlığı’nın yazısında Selahattin Menteş’in imzası bulunuyor. Selahattin Menteş, uzun süre bölgede hâkimlik yapmış bir isim. Diyarbakır 6. Ağır Ceza hâkimliği ve Adalet komisyonu başkanlığı yaptı. Selahattin Menteş, hukuka aykırı kararlara en fazla muhalefet şerhi koyan isim olarak biliniyor. Daha doğrusu biz öyle biliyorduk. Yargı konusunda vicdanlı davranarak kendinden söz ettirilen bir isimin buna imza atması bizi üzdü.” (TARAF)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler