Vali Mutlu: Fevkalade orantılı müdahale

Vali Mutlu: Fevkalade orantılı müdahale

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, kentte bugün çıkan olaylarda 72 kişinin gözaltına alındığını bildirdi.

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın ile birlikte 1 Mayıs kutlamalarıyla ilgili basın toplantısı düzenledi.

Vali Mutlu, şunları söyledi:
 
“Neşe dolu ve huzurlu bir gün olarak kutlayabilmeyi yürekten arzu ediyorduk. Ağırlıklı olarak marjinal grupların kendisini göstermek istediği bir günü İstanbul yaşadı.
 
Tam beklediğim özelliklerde; sağduyulu, aklıselim içerisinde emekçi kardeşlerim Taksim Meydanı’na gelmediler. Çağrılarımıza uyan, bize yardımcı olan, katkı sağlayan çok kıymetli İstanbullulara, emekçi kardeşlerime teşekkür ediyorum.
 
3000-3500 civarında küçük marjinal gruplar, Taksim civarındaki Mecidiyeköy, Dolapdere, Şişli ve Beşiktaş bölgeleri ağırlık olmak üzere polis barikatlarına karşı yoğun saldırılar gerçekleştirmişlerdir. Yüzleri maskeli gruplar, molotofkokteyli ve demir bilyeli saldırıda bulunmuştur. Polis ekiplerimiz, Taksim’deki riskli alana geçişi önlemek için gerekli tedbirleri harfiyle uygulamıştır.
 
22 POLİS, 3 SİVİL YARALANDI
Olaylarda 22 polis memurumuz yaralanmıştır. Polislerimizden bir tanesi beyin travması nedeniyle ameliyata alınmıştır. Demir bilye atılması sonucunda kafa kemiğine kırıklar meydana gelmiştir. Bir polis memurumuz ayağından, bir diğer memurumuz ise bileğinden yaralanmıştır. 5 personelimizin hastanede tedavisi sürmektedir. 17 personelimiz taburcu edilmiştir.
 
Sivil yurttaşlarımızın 3 tanesinin hastanede tedavisi sürüyor. Göstericilerden biri kafa travması nedeniyle ameliyat edildi. Kendi arkadaşları tarafından atılan taştan yaralandığı belirlenmiştir.”
 
72 GÖZALTI
İstanbul Valisi Mutlu, olaylarla ilgili olarak şu ana kadar 72 kişinin gözaltına alındığını dile getirdi.
 
'FEVKALADE ORANTILI BİR MÜDAHALE'
Orantısız güç kullanıldığı iddialarını yalanlayan Mutlu, "Düşene ve kaçana müdahale edilmedi. Bilye atana su ve gazla müdahale edildi. Fevkalade orantılı ve dengeli bir müdahale gerçekleştirildi." dedi.
 
ÖZÜR DİLEDİ
Ulaşım kısıtlamaları nedeniyle İstanbullulardan özür dileyen Vali Mutlu, “Gönlümüz böyle bir bahar günü yaşanmasını istemezdi” diye konuştu.
 
BİLEN VARSA ÖĞRETSİN
Vali Mutlu sözlerini şöyle sürdürdü:
 
"Ama kaçarken müdahale olmadı. Gerekirse olur. Polisimizin o yetkisi var ama olmadı. Elinde sapanla demir bilye atan radikal grupların mensuplarını neyle dağıtacaksınız? Bilen varsa öğretsin. Fevkalade orantılı müdahale gerçekleştirdik. Önce yoğun olarak su kullandık. Bize demir bilye attılar. Biz kimseye demir bilye atmadık.
 
Keşke bugün bizim önerilerimiz doğrultusunda miting yapsalardı. O zaman şu bahsettiğiniz su ve gazı kimse görmeyecekti.
 
22 BİN POLİS GÖREV YAPTI
22 bin polis memurumuz görev yaptı. İstanbul’da toplam 40 bin polisimiz var. 22 bin polisin 2600’ü de farklı illerden görev yapan polisler. Bunlar İstanbul’daki Nevruz falan gibi törenlerde her zaman görev yapan memurlardır.
 
EN SON TAKSİM AÇILACAK
En son Taksim’i açacağız. Değerlendirmelerimiz var. O değerlendirme sonucu Taksim trafiğe açılacak. Seneye bu şehrin valisi isem nasıl karar vereceğimi o zamanın şartlarına göre veririz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler