Vali Özcan misafir ağa oldu!

Vali Özcan 'misafir ağa' oldu!

Çankırı'da sezonun ilk yaran ocağı yakıldı.

Çankırı Valiliği Yaran Evi’nde yakılan yaran ocağına Vali Vahdettin Özcan’da Misafir Ağa olarak katıldı.

Çankırı'da 8 asırdır aslı gibi yaşatılan ve Ahilik kültürünün bir parçası olan yaran geleneği, kış aylarında yakılan yaran ocakları ile devam ediyor. Bu yıl da Çankırı Valiliği Yaran Evi'nde yakılan ilk ocakta, üyeler sezonu dua ile açtılar.
 
Çankırı esnafları kış akşamlarında kültürel değerleri olan 'Yaran' kültürünü yaşatmaya devam ediyor. 8 asırlık bir tarihe dayanan yaran kültürüne sadece Müslüman esnaf ve tüccar katılabiliyor. Yaran, 24 Oğuz beyini temsilen 24 yaran ile büyük ve küçük baş ağadan oluşuyor. Kış aylarında yakılan ve yaklaşık 4 ay devam eden yaran ocaklarına “Misafir Ağa” sıfatıyla dışarıdan misafirler de katılabiliyor.
 
cankiri-yaran-valiozcan-sozcu-resim-111.jpg
 
Bu yıl sezonun ilk yaran ocağına Vali Vahdettin Özcan, İl Emniyet Müdürü Ali Murat Dağlı, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Hasan Yıldız, İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Kemal Karatatar ve bazı Kurum Müdürleri katıldı.
 
Vali Özcan, yaran ocağına katılmaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade ederek, geleneğin yaşatılmasında emeği geçenlere teşekkür etti. Büyük şehirlerde hafta sonları birçok kişinin eğlence yerlerinde vakit geçirdiğini ifade eden Vali Özcan, Çankırılılar'ın eğlence mekânı olarak 'yaran' gecelerini tercih ettiğini söyledi.
 
Geleneklere göre akşam namazından sonra başlayan ve sabah namazı ile sona eren yaran toplantılarında okunan manilerin yanı sıra, misafirlerin de katılımıyla çeşitli mahalli oyunlar da oynandı. Akşam havası ile başlayan yaran gecesi, orta oyunları ile devam etti. Yaranlar meclislerine gelen misafirlere geleneksel bir sofrada “yaran yemeği” ikram ettiler.
 
Mahalli oyunlarda sonuncu olanlara yaran kurallarına göre çeşitli cezalar verilirken, oyunların ardından misafirler, Cezayir havası ile yaran meclisinden uğurlandılar. Yaranlar ise gecenin ilerleyen saatlerine kadar eğlenmeye devam ettiler.
 
 
yaren-cankiriocakyandi-sozcu-resim-112.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler