Vanda şiddetli deprem - İZLE

Van'da şiddetli deprem - İZLE

Evler yıkıldı... Telefon ve elektrikler kesildi. Yaralılar hastaneye taşınmaya başladı.

Merkez üssü Van'ın Merkez ilçeye bağlı Tabanlı köyü olan 6,6 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Saat 13:41'de meydana gelen depremde bazı evler yıkıldı. Artçı depremler sürüyor.

ENKAZ ALTINDA KALAN VATANDAŞLAR VAR

Artçı sarsıntılar nedeniyle çevre illerdeki vatandaşlar evlerini terk ederek sokaklara çıktı. Depremde kent merkezinde çok sayıda binanın çöktüğü belirtildi. Kazım Karabekir Caddesi'nde bulunan 7 katlı binanın çökmesi sonucu bazı vatandaşlar enkaz altında kaldı. İtfaiye ekipleri enkaz altındaki vatandaşları kurtarmaya çalışıyor.

deprem-van-resim-03.jpg

DEPREM ÇEVRE İLLERDE DE HİSSEDİLDİ

Van'da, merkez ilçeye bağlı Tabanlı köyü merkezli 6,6 büyüklüğünde deprem Diyarbakır, Batman, Şırnak, Muş, Erzurum, Bingöl, Bitlis, Siirt, Mardin ile Irak'ın kuzeyindeki Duhok ve çevre yerleşim birimlerinde de hissedildi.

Deprem bölgede paniğe neden olurken bazı vatandaşların ev ve iş yerlerinden dışarı çıktığı görüldü.

Bu arada, depremin büyüklüğü, Atatürk Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi'nde 7.0 olarak ölçüldü. Merkez üssü ise Van ile Muradiye arasında Erçek Gölü'nün kuzeyinde Akçift köyü olarak tespit edildi

ABD'YE GÖRE DEPREMİN BÜYÜKLÜĞÜ 7.3

ABD Jeolojik Araştırma Merkezi'ne göre ise depremin büyüklüğü 7.3 olarak belirlendi.

VAN BELEDİYE BAŞKANI BEKİR KAYA'DAN İLK AÇIKLAMA
Van Belediye Başkanı Bekir Kaya, yaptığı açıklamada kent merkezinde ilk belirlemelere göre 2 binanın ve cde bazı cami minarelerinin yıkıldığını açıkladı. Kaya yaşanan iletişim sorunu nedeniyle insanların birbirine ulaşma konusunda zorluk yaşadığını ve bu durumun da paniğe neden olduğunu ifade etti...

RASATHANE'DEN İLK AÇIKLAMA
Rasathane yetkililerinin yaptığı açıklamaya göre depremin yoğun yaşandığı yerlerin Özalp, Muradiye ve Erciş ilçeleri olduğu ve muhtemel hasarın bu bölgede daha yoğun yaşanacağı açıklandı.

BAŞBAKANLIK AÇIKLADI: CAN VE MAL KAYBI VAR

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan şiddetli depremle sarsılan Van’a gitmek üzere yola çıkarken Başbakanlık Kriz Merkezi Van'da meydana gelen depremde can ve mal kaybı olduğunu açıkladı.

Bu arada Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ve Sağlık Bakanı recep Akdağ'ın da Van’a gideceği öğrenildi.

Beşir Atalay ayrıca tüm kurumları alarma geçirdiklerini ve Afet Acil Durum Yönetimi’nin Van’da toplanacağını açıkladı.

van-deprem-resim-04.jpg

KIZILAY BAŞKANI'NDAN KORKUTAN AÇIKLAMA

Özellikle Van'ın içi ve Erciş'te biraz fazla hasar olduğuna dair haberler aldıklarını açıklayan Kızılay Başkanı Ahmet Lütfi Akar, "Biz Kızılay olarak ilk operasyonu başlattık. Elazığ, Muş ve Erzurum'daki merkezlerimiziden yönetiyoruz" dedi.

Öte yandan Kızılay'dan yapılan yazılı açıklamada ise Ankara'daki Türk Kızılayı  Afet Operasyon Merkezi'nde bir kriz masası oluşturulduğu bildirildi.

Erzurum, Muş ve Elazığ Yerel Afet Müdahale ve lojistik merkezlerinden çok  sayıda çadır, battaniye ve gıda malzemesinin bölgeye doğru yola çıkarıldığı ifade  edilen açıklamada, Türk Kızılayı ekiplerinin de bölgede durum ve ihtiyaç tespit  çalışmalarına devam ettiği belirtildi.

ÖĞRENCİ YURDU ÇÖKTÜ

Bölgedeki kan merkezlerinin de yaralılara gerekli kanı ulaştırmak için  çalışmalarına başladığı vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"İlk olarak Erciş'te büyük hasar olduğu 25 apartmanın ve bir öğrenci  yurdunun çöktüğü tespit edildi. Kızılayın yerel ekipleri çöken öğrenci yurdundan  çok sayıda yaralı çıkardı. Bölgede arama kurtarma ekipleri, iş makineleri ve içme  suyu ihtiyacı bulunuyor. Türk Kızılayı Genel Müdürü Ömer Taşlı da bölgeye doğru  yola çıktı.

Yardım malzemelerinin bölgeye ulaştırılabilmesi için tüm hazırlıklar  tamamlandı. Türk Kızılayı bölgedeki gelişmeleri yakından takip etmektedir."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
1 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler