Vatandaşa indirim yok

Vatandaşa indirim yok

Enerji Bakanı Yıldız, Rusya’nın yaptığı yüzde 6’lık doğalgaz indiriminin BOTAŞ zararı için kullanılacağını, faturalara yansımayacağını açıkladı...

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, 1 Ocak tarihinden itibaren Türkiye’ye sattığı doğalgaz fiyatında yüzde 6’lık indirim yapılacağını duyurması üzerine “Şu anda vatandaşımıza bunların yansıtılabileceği ile alâkalı konu için erken görüyorum” dedi.

Taner Yıldız, Rusya ile yapılan anlaşmalara dair Bakanlık’ta basın toplantısı düzenledi. Gazetecilerin sorularını cevaplayan Yıldız, önceki gün yapılan toplantıların son derece başarılı geçtiğini dile getirdi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, 1 Ocak tarihinden itibaren Türkiye’ye sattığı doğalgaz fiyatında yüzde 6’lık bir indirim yapacağını duyurduğunun aktarılması; bunun tüketiciye yansıyıp yansımayacağının sorulması üzerine Bakan Yıldız, pazarlıkların BOTAŞ’ın zararını azaltmak için yapıldığını kaydetti. Yıldız sözlerine şöyle devam etti:

“Yürüttüğümüz müzakere tekniği gereği herhangi bir rakamdan bahsetmeyeyim. Ama istediğimiz rakam onların verdiğinin tabii ki üzerinde, biz Almanya’dan sonra Rusya’nın ihracat yaptığı ikinci büyük doğalgaz ülkeyiz. Bu tür talepleri ederken hakkımız olduğu kanaatindeyiz. O yüzden ben rakamdan bahsetmeyeyim ama yüksek miktarda bir indirim talebimiz olduğunu söylemem lazım. BOTAŞ olarak aldığımız fiyattan daha düşük fiyatta sanayicimize ve vatandaşımıza satıyoruz. 28 tane AB üyesi ülke arasında doğalgazı en ucuza satan ülkeyiz. Halbûki biz bir doğalgaz ülkesi değiliz. Şu anda biz zararı paylaşıyoruz. Vatandaşımıza yansıtmamak içinde BOTAŞ olarak gerek hazineye gerek gümrük vergilerine, maliyeye olan borçlarımızı bir müddetliğine askıya aldık. Bütün bu müzakereler sonuçlandıktan sonra bunları yapalım diye. Şu anda vatandaşımıza bunların yansıtılabileceği ile alakâlı konu için erken görüyorum. Çünkü BOTAŞ karı üzerinden değil, zararı üzerinden bunu tedavisine yönelik bu müzakereleri yürütmektedir. 2 milyar TL civarındaki bir zarardan bahsediyoruz bunun mutlaka telafi edilmesi lazım.”

“RAKAMLARI KAMUOYU İLE ÇOK PAYLAŞMIYORUZ”
Müzakere sürecinin ve müzakere tekniği gereği rakamları kamuoyuyla çok paylaşmadıklarını, en son nihayetlendikten sonra paylaşacaklarını söyleyen Yıldız, “Biz hangi indirim oranını alacağız hangi oranda dün (önceki gün) deklare edilen kamuoyuyla paylaşılan rakamın üzerine çıkabileceğiz bunu Rusya’daki meslektaşlarımızla biz müzakereden sonra netleştireceğiz. Şu anda paylaşılan kâr değil paylaşılan zarar” ifadelerini kullandı. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler