Ve-Ca Kurşunludan taşınıyor

Ve-Ca Kurşunlu'dan taşınıyor

21 Mart 2009'da vurulan ilk kazmayla başlayan umutlar, bugünlerde yerini belirsizliğe bırakmış durumda.

Ve-Ca'nın Kurşunlu'da 21 Mart 2009'da başlayan macerası bugünlerde parça parça sökülerek ilçeyi terkediyor.

TIR dorseleri arkasında taşınanlar sadece Ve-Ca'nın yükte ağır pahada hafif ekipmanları değil... Kurşunlu insanının umutları... Kurşunlu insanının hayalleri... Ve Kurşunlu'nun geleceğinden bir parça taşınıyor o daracık sokaklardan...

KENDİ ALANINDA İLK YATIRIMDI...
MHP Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili'nin 2009 yılı başında Kurşunlu'da aldığı yatırım kararı ile start alan Ve-Ca Dış Ticaret, belirli şartlar karşılığında aldığı yaklaşık 220 dönüm arazi üzerinde ilk kazmasını Mart 2009'da vuruyordu.

Elektrik kullanarak üretilen 'ferro slikon mangan' o günlerde dünya piyasasında ton fiyatı yaklaşık 1700 dolar civarındaydı. Ve dünya piyasasına da başta Çin olmak üzere Güney Afrika'da yatırımları bulunan Avrupalı sanayiciler hakimdi.

Ve-Ca kendi alanında ülkedeki tek yatırım olmasına karşın, uzun vadeli planlarda belli merkezlerde benzer yatırımların hayata geçmesi de bekleniyordu.

TEKNOLOJİ İLE BİRLİKTE FİYATLAR DÜŞÜNCE
2009'da yapılan hesaplar 2012 yılına kadar tuttu. Dünya piyasasında ton başına 1700 dolarlık fiyatlarla, Ve-Ca Kurşunlu'da çalışan sayısı 200'e kadar ulaştı. Ancak değişen teknoloji, Çin ve Güney Afrika'daki benzer tesislerin üretimlerini doğalgaza dönüştürmeleri 'ferro slikon mangan'ın "nikel mangan'a dönüşmesi ile fiyatlar birdenbire 900 dolar düzeyine indi.

Bir ton 'ferro slikon mangan'ın yaklaşık 1400 dolar olan maliyetine karşın 900 dolarlık satışla aradaki -500 doları finanse etme durumunda kalan Ve-Ca bu sürece daha fazla dayanamadı ve imalatı durdurma kararı aldı...

YENİ TEKNOLOJİ ÇİN'DEN YOLA ÇIKTI... ANCAK...
Ve-Ca dünyada yaşanan gelişime uyum sağlayabilme amacıyla 'nikel mangan' üretimi için gerekli girişimleri yaptı. Çin'den alınan makinalar Türkiye'ye doğru yola çıkarken, doğalgaz kullanımı için Çankırı'da Kargaz'a müracaat etti.

VE YER TAHSİSİNDE SON DAKİKA PROBLEMİ!
Herşey yolunda giderken Ve-Ca Dış Ticaret'in karşısına beklenmedik bir problem çıktı. Çankırı İl Özel İdaresi, Ve-Ca'ya tahsis ettiği yaklaşık 220 dönüm arazinin 'tahsis' şartnamesine uymadığı yönünde bir problem çıktı.

Sözcü18'in elde ettiği bilgilere göre, Ve-Ca'nın üretimini sürdürdüğü tesisin bir bölümü, tahsis edilen arazinin dışında yapılanmış. Ve-Ca Dış Ticaret, fabrikanın bulunduğu araziyi bedeli ile satın almaya teşebbüs ettiğinde, duruma Milli Emlak itiraz etmiş.

Yaşanan sıkıntının son fotoğrafı böyle...

GELELİM KAYBOLAN UMUTLARA...
Ve-Ca Dış Ticaret'in Kurşunlu'da 5 yıl önce hayata geçirdiği ve uzun bir dönem 200 kişiye iş imkanı sağlayan tesisin bugünlerde sökülerek TIR dorselerinde Kurşunlu'yu terketmesi, bölge insanının umutlarını, hayallerini ve de en önemlisi geleceğini götürmekte...

Beklentimiz odur ki, yaşanan sorunlar bir şekilde aşılır ve bölgede üretim kısa zamanda yeniden başlar.

SİYASİ KULİSLERDE KONUŞULANLAR İSE ÇOK FARKLI...
Sözcü18 Genel Yayın Yönetmeni Vedat Beki'nin yerel siyasette, özellikle MHP kanadında Ve-Ca Dış Ticaret ile ilgili konuşulanlarla ilgili olarak yaptığı özet şöyle:

"Ve-Ca Dış Ticaret'in sahibi Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili bilindiği gibi MHP'nin güçlü bir ismi. Karabük'te gerçekleştirdiği icraatlerle halkın sevgisini de kazanmış bir isim olan Vergili'ye, AK Parti Genel Merkezi'nin 'partimize geç' ya da 'önümüzdeki seçimler için tekrar aday olma' teklifinde bulunduğu ancak Vergili'nin MHP tarafından tekrar Karabük Belediye Başkan adayı olarak açıklandığı malumunuz. AK Parti'nin yaptığı teklifin havada kalması nedeniyle, Vergili'nin Kurşunlu'daki yatırımıyla ilgili olarak problem yaşatıldığı ve bu yüzden Ve-Ca Dış Ticaret'in içinde bulunduğu problemleri çözemediğinden bölgedeki yatırımlarını sonlandırdığı iddiası yaygın. Ben kişisel olarak bilgilerine başvurduğum Çankırı Valiliğinden yerel siyasette konuşulan argümanlara benzer bir intiba edinmedim."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
5 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler