Ve 'Erdoğan' ismi Zarrab dosyasında!

Ve 'Erdoğan' ismi Zarrab dosyasında!

"Erdoğan" ismi, ABD'de görülen Reza Zarrab dosyasına resmen girdi.

Üstelik Erdoğan ismini dosyaya, bizzat Reza Zarrab’ın avukatının mahkemeye sunduğu deliller soktu. Savcı Bharara, Zarrab’ın avukatının “hayırsever insan” imajını güçlendirmek için sunduğu bağış makbuzlarını tek tek inceledi, Zarrab’ın Emine Erdoğan’ın kurucusu olduğu TOGEM-DER adlı derneğe yaptığı 7 milyon dolardan fazla bağışı “Zarrab ile Türkiye’deki yetkililer arasındaki ilişkinin delili” olarak dosyaya dahil etti.

Bharara’nın, davaya bakan New York Güney Eyalet Mahkemesi’ne sunduğu “Zarrab’ın kefalet başvurusunun reddedilmesi” yönündeki raporunda, Zarrab’ın “Türk yetkililerle” iyi ilişkiler içinde olduğunu vurguladı. Savcı raporunda, “Zarrab’ın iyi ilişkiler içinde olduğu Türk yetkililer” isimleri arasında TOGEM-DER bağlantısı dolayısıyla Emine Erdoğan’ın da adı resmen geçti.

Yine aynı dernekte yöneticilik yapan AB eski Bakanı Egemen Bağış’ın eşi Beyhan Bağış’ın adı da Bharara’nın “Türk yetkililerle Zarrab arasındaki iyi ilişkiler” dosyasına dahil oldu.

Hem Zarrab’ın avukatının sunduğu deliller ve kefaletle salıverilme dilekçesini, hem de Savcı Bharara’nın ofisinin sunduğu “Zarrab serbest bırakılmasın” gerekçelerini içeren raporun ardından, kefalet konusundaki nihai kararı 2 Haziran’daki duruşmada New York Güney Eyalet Mahkemesi Yargıcı verecek.

“TÜRKİYE’YE GİDERSE, DÖNMEZ…”
Savcı Bharara’nın ofisinin raporunda, Zarrab’ın “Erdoğan dahil, Türk yetkililerle iyi ilişkiler içinde olduğu” ifade edilerek, “Kefaletle serbest kaldığı takdirde, bir şekilde Türkiye’ye gitmeyi başarırsa, geri dönmez” mesajı verildi.

Zarrab’ın mali durumunun son derece iyi olduğunu, avukatının kefalet için önerdiği 10 milyon dolar nakit, 40 milyon dolar da garantinin, kendisi için önemli bir miktar olmadığı da savcılık dosyasında ifade edildi.

Savcılık dosyasında Zarrab’ın mal varlığı miktarının somut olarak ortaya konulabilmesi için de sahibi olduğu yat, uçak gibi araçların fotoğrafları yer aldı.

SAVCI BAHARARA’YA GÖRE, REZA’NIN BİR YILDA VERDİĞİ RÜŞVET 30 MİLYON DOLARIN ÜZERİNDE
Savcı Bharara’nın dosyasında Reza Zarrab’ın Türkiye’de verdiği iddia edilen rüşvetler de yer aldı. Zarrab’ın kefaletle serbest kalmak için mahkemeye sunmayı önerdiği 10 milyon dolar nakit para konusunda Savcı’nın dosyasında şu ifade yer aldı; “Davalının kefalet için önerdiği para miktarı, sadece 2013 yılında dağıttığı rüşvetlerin üçte biri kadar…”

ÜÇ ESKİ BAKANIN ADI DA BHARARA’NIN DOSYASINA GİRDİ
Bharara’nın Zarrab’ın “rüşvet ilişkileri” başlığında, üç eski Bakan, Zafer Çağlayan, Egemen Bağış ve Muammer Güler’in isimleri de dosyaya girdi.

Bu bölümde ayrıca Halkbank eski Genel Müdürü Süleyman Aslan ile, Çağlayan’ın kardeşi Şenol Çağlayan’ın adları da yer aldı.

SAVCI, ZARRAB’LA İLK GÖRÜŞMEDEN “TATMİN OLMAMIŞ”
Savcı’nın, Zarrab’ın kefaletle serbest kalmaması için hazırladığı dosyada, Zarrab’ın savcılık makamına verdiği ilk ifadelere ilişkin ipuçları da yer aldı. Bharara’nın dosyasında, Zarrab’ın ilk ifadelerinde bazı konularda “gerçekleri olduğu gibi söylemediği”, bazı ülkelere yaptığı yolculukları sakladığı, hatta mal varlığı konusunda da sakladığı unsurlar olabileceği ifade edildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler