Ve Mübarek gitti!

Ve Mübarek gitti!

Ömer Süleyman, Hüsnü Mübarek'in Cumhurbaşkanlığını bıraktığını açıkladı. Mübarek görevini orduya devretti

Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek istifa etti. Mübarek'in dün yetkilerini geçici olarak devrettiği Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ömer Süleyman, Cumhurbaşkanı Mübarek'in bu görevinden istifa ederek, yetkilerini orduya devrettiğini açıkladı.

SÜLEYMAN, MÜBAREK'İN SİLAHLI KUVVETLER
YÜKSEK KONSEYİ'Nİ "GÖREVLENDİRDİĞİNİ" SÖYLEDİ

Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in istifa ettiğini açıklayan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ömer Süleyman, TV'den yaptığı açıklamada, Mübarek'in, devleti yönetme konusunda, Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi'ni "görevlendirdiğini" söyledi. Süleyman, "ülkemizin geçmekte olduğu, güçlüklerle dolu gelişmeler çerçevesinde Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, bu makamından istifa etmeye karar verdi" dedi. Süleyman, Mübarek'in, "devletin idaresi konusunda Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi'ni görevlendirdiğini" kaydetti.

BARADEY: ÜLKEMİZ KURTULUŞA ERİŞTİ
Muhalif liderlerden Muhammed El Baradey ise yaptığı açıklamada, "Bu benim hayatımın en mutlu günü. Ülkemiz onyıllar süren baskıların ardından kurtuluşa erişti" dedi. Baradey bundan sonra iktidarın iyi koşullarda devrinin söz konusu olacağını ifade etti.

ANKARA'NIN İLK TEPKİSİ
Beyaz Saray durumu olumlu olarak değerlendirirken, Ankara'nın ilk tepkisi ise ''Mısır halkının esenliği için bölgeye destek sürecek'' şeklinde oldu.

MÜBAREK'İN İSTİFASI KAHİRE'DE BÜYÜK SEVİNCE YOL AÇTI
Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in istifa ettiği açıklaması Kahire sokaklarında büyük sevinç gösterileri yapılmasına yol açtı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ömer Süleyman'ın televizyondan Mübarek'in görevinden istifa ettiğini açıklamasıyla birlikte, Kahire sokaklarının yanı sıra 25 Ocak'ta başlayan rejim karşıtı gösterilerin merkezi ve sembolü Tahrir meydanındaki büyük kalabalık da sevinç içinde haberi kutlamaya başladı.

MÜBAREK ŞARM EŞŞEYH'DE
Mısır'da yerel bir hükümet yetkilisi, Kahire'den ayrılan Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in Kızıl Deniz'deki tatil beldesi Şarm Eşşeyh'de olduğunu söyledi. Adının açıklanmasını istemeyen yetkili, Mübarek'in Şarm Eşşeyh havaalanında yerel yönetici tarafından karşılandığını bildirdi. El Arabiye televizyonu da Mübarek'in Kahire'den ayrıldığını ve Şarm Eşşeyh'e gittiğini duyurmuştu.

"MÜBAREK'İN ŞARM EŞŞEYH'E GİTMESİ İLK OLUMLU AŞAMA"
ABD, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in Şarm Eşşeyh'e gitmesini, "ilk olumlu aşama" olarak değerlendirdi. Amerikan yönetiminden isminin açıklanmasını istemeyen üst düzey bir yetkili, Mısır'da iktidar partisinin, Mübarek'in, ikametgahının bulunduğu Kızıldeniz'deki tatil beldesi Şarm Eşşeyh'e gittiğini açıklamasından sonra, "Bu ilk olumlu aşama" diye değerlendirmede bulundu. Mısır'da hükümet kaynakları, Kahire'den ayrılan Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in Kızıl Deniz'deki tatil beldesi Şarm Eşşeyh'de olduğunu söylemişti.

El Arabiye televizyonu da Mübarek'in Kahire'den ayrıldığını ve Şarm Eşşeyh'e gittiğini duyurmuştu.

MÜBAREK: ONURLU BİR ÇIKIŞ YOLU ARIYORUM
İsrailli İşçi Partisi milletvekilli Binyamin Ben Eliezer, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in kendisine ''onurlu bir çıkış yolu aradığını'' söylediğini bildirdi. Eliezer, askeri radyoya yaptığı açıklamada, Mübarek'in dün akşamki halka sesleniş konuşmasından önce yapılan telefon görüşmesinde, ''onurlu bir çıkış yolu aradığını'' söylediğini belirtti ve ''Bittiğini biliyor, yolun sonu olduğunu biliyor. Konuşmasından önce bana tek bir şey söyledi, o da onurlu bir çıkış yolu aradığıydı'' dedi. Kısa süre öncesine kadar Sanayi ve Ticaret Bakanı olan Eliezer, Mübarek'e en yakın İsrailli yetkili olarak kabul ediliyor. Eliezer, birçok kez Mısır'a ziyarette bulunmuştu.

WALL STREET MÜBAREK'İN İSTİFA HABERİYLE YÜKSELİŞE GEÇTİ
Bu arada, New York menkul kıymetler borsası Wall Street, Mübarek'in istifa haberiyle birlikte yükselişe geçti.

İKTİDAR PARTİSİNİN GENEL SEKRETERİ İSTİFA ETTİ
Bu arada, Cumhurbaşkanı Mübarek'in yetkilerini yardımcısına devrettiğini açıklamasının ertesinde, birkaç gün önce göreve getirilen iktidar partisinin genel sekreteri Hüssam Bedrevi istifa etti. El Hayat televizyonunun bildirdiğine göre, 5 şubatta göreve atanan Bedrevi, Mısır'ın bu aşamada yeni siyasi partilere ihtiyacı bulunduğunu söyleyerek görevinden ayrıldı.

Kavalalı'dan sonra Mısır'ı en uzun süre yönetin kişi:
Hüsnü Mübarek

Muhammed Hüsnü Seyit Mübarek, 4 Mayıs 1928'de Kahire yakınlarındaki Menofya köyünde dünyaya geldi. Hava Harp Akademisi'ni bitiren Mübarek, Mısır Ordusunda çeşitli görevler üstlendi.

Savunma Bakanı Yardımcılığı ile askerlik kariyerinin zirvesine ulaşan Hüsnü Mübarek, 1975'te Devlet Başkanı Enver Sedat'ın yardımcılığına atandı. Enver Sedat, 6 Ekim 1981'de suikast sonucu ölürken, Mübarek de elinden hafif yara aldı. Enver Sedat suikastı, Hüsnü Mübarek ve Mısır siyaseti için dönüm noktası oldu.

Sedat'ın ölümünün ardından Devlet Başkanlığını 14 Ekim 1981'de devralan Mübarek; 1987, 1993, 1999 ve 2005'teki seçimleri kazanarak iktidarını sürdürdü.

Uzun soluklu iktidarı ile sık sık eleştirilere maruz kalan Hüsnü Mübarek, Mısır'ı, Mehmet Ali Paşa'dan sonra en uzun süre yöneten kişi olarak tarihe adını yazdırdı.

Suzan Mübarek ile evli olan 83 yaşındaki Hüsnü Mübarek, Cemal ve Alaa Mübarek'in babası.

AİLENİN SERVETİ DUDAK UÇUKLATIYOR
Aile Mısır'ın değişik kentlerinde onlarca ev, malikane ve arsa sahibi. Mübarek'in serveti saymakla bitmiyor. Nakit para ve şirketler dışında ailenin düzenli gelirleri de var. Cezayir'de yayınlanan bir gazetenin haberine göre tüm bu yıllık gelirler Mısır Devletinin kazançlarından yani devlet kasasından, Mübarek ailesine aktarılan paralardan oluşuyor. Mısır'ın silah anlaşmaları ve turizm gelirlerinden çok ciddi paylar, Mübarek ailesine aktarılıyor.

Hüsnü Mübarek'in şahsi hesaplarında toplam 17 milyar doları var. Oğlu Cemal Mübarek'in banka hesaplarında ise toplam 10 milyar dolar var. Mübarek ailesinin nakit parası ise 40 milyar dolar. Bu rakamlar 2010 yılı CIA raporlarında yer alıyor. Raporlarda Mübarek ailesinin toplam 67 milyar dolarlık servete sahip olduğu yazıyor. 67 milyar dolar, Amerika ve İsviçre'deki banka hesaplarına yatırılmış durumda.

Ayrıca Mübarek ailesinin şirketlerinin büyüklüğü de ortaya çıktı. Mısır lideri, ülkesindeki dünyaca ünlü markaların Mısır'daki hisse ve şirketlerinin de sahibi. Ülkedeki ünlü fast food restoranları da Mübarek ailesine ait.

Ayrıca Şarm-El Şeyh'de turizm şirketleri ve otelleri var. Tüm bu şirketleri Mübarek'in iki oğlu Cemal ve Alaa Mübarek kardeşler yönetiyor.

Cemal ile Alaa Mübarek'in yatırımları sadece Mısır sınırları içinde değil, yurtdışında da çok önemli yatırımları var. IHS Global Insight'ın kayıtlarına göre iki kardeşin Dubai, Londra, Paris, Madrid, Washington, New York ve Frankfurt'ta uluslararası ticaret şirketleri bulunuyor.

 AJANSLAR 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler