Vekile kıyak yasası jet hızıyla geçti!

Vekile kıyak yasası jet hızıyla geçti!

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, milletvekillerine yeni haklar öngören TBMM Üyeliği Kanunu Teklifi kabul edildi.

Komisyonda kabul edilen önergeyle kadın milletvekili doğumdan önce ve sonra toplam 16 hafta süre analık izni kullanacak. Çoğul gebelik durumunda, bu süreye iki hafta eklenecek.

Komisyonda, Meclis’te grubu bulunan 4 partinin ortak imzasıyla verilen TBMM Üyeliği Kanunu Teklifi rötuşlarla kabul edildi.
 
TEKLİF NE GETİRİYOR
Kabul edilen önergeyle, “tedavi hakkı”na ilişkin düzenlemede değişiklik yapıldı. Kabul edilen önergeyle “her türlü gider” ibaresi “giderler” şeklinde değiştirildi. Buna göre TBMM üyelerinin, bu üyeliği sona erenler ile dışarıdan atandığı bakanlık görevi sona erenlerin ve bunların eşleri, anne ve babaları ile bakmakla yükümlü oldukları çocuklarının, tedavileriyle ilgili giderler TBMM bütçesinden karşılanacak.
Teklife göre milletvekillerinin protokoldeki yeri de belirlendi.
 
DİPLOMATİK PASAPORT
Milletvekillerine, bu üyeliği sona erenlere ve dışarıdan atanan bakanlar ile bunların eşlerine ve ergin olmayan veya ergin olsalar dahi öğrenimi devam eden çocuklarına 25 yaşının ikmaline kadar, diplomatik pasaport verilecek. Milletvekillerine, silah bulundurma ve taşıma ruhsatı verilecek.
 
ANALIK HALİ
Kabul edilen önergeyle teklife yeni bir madde eklendi. “analık hali” başlıklı maddeye göre kadın milletvekili doğumdan önce ve sonra toplam 16 hafta süre analık izni kullanacak. Çoğul gebelik durumunda, bu süreye iki hafta eklenecek.
 
TRAFİKTE GEÇİŞ ÜSTÜNLÜĞÜ
Milletvekillerinin resmi ziyaret ve programları gereğince kullanımında bulunan araçları Karayolları Trafik Kanununun 71. maddesi hükümlerine tabi olacak yani geçiş üstünlüğüne sahip olacak.
 
İşlem yapılması gereken aracın kayıtlardan milletvekilleri tarafından kullanıldığının anlaşılması halinde trafik kural ihlali tespit tutanağı düzenlenecek ve valilikler aracılığıyla TBMM Başkanlığı'na gönderilecek.
 
Milletvekillerinin, temsil niteliği bulunan programları için yapmış oldukları giderler TBMM bütçesinden karşılanacak.
 
MECLİS BAŞKANI: YENİ BİR ŞEY YAPMIYORUZ
Teklif hakkında konuşan TBMM Başkanı Cemil Çiçek, 4 partinin grup başkanvekillerine teşekkür ederek konuşmasına başladı. Söz konusu teklifin gündeme geldiği andan itibaren TBMM’ye, milletvekillerine karşı haksız bir kısım değerlendirmelerin yapıldığını ifade eden TBMM Başkanı, “Bu kanun teklifinin amacı milletvekilliği statüsüdür” diyerek şöyle devam etti:
 
“Siyaseti ve Meclis’i bu kadar karikatürize etmenin bir anlamı yok. Yeni bir şey yapmıyoruz. Her kamu görevlisinin tabi olduğu bir statü var. Beni koruyan polisin bir statüsü var, benim statüm yok. Bu belirsizliği ortadan kaldırmakta Meclis’in işidir” dedi.
 
Bu arada CHP’li vekiller tutuklu milletvekillerinin durumlarına işaret ederek, onlara ilişkin de bir düzenlemenin yapılmasını istediler. Tasarı, önümüzdeki günlerde TBMM Genel Kurulu'nun gündemine gelecek.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler