Vekillere güzellik üstüne güzellik!

Vekillere güzellik üstüne güzellik!

TBMM Başkanlık Divanı dün TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in başkanlığında toplanarak, çok tartışılacak bir karara imza attı.

Milletvekiline, TBMM'de çalıştıracağı personelin maaşlarını ödemesi için en az 25 bin, en fazla 40 bin TL özel bütçe ödenmesi için yasa değişikliği yapılacak. 

Bu rakamın 50 bin TL'ye kadar çıkarılabileceği tartışılıyor. Oybirliği ile alınan karara göre, milletvekili yanında çalıştıracağı danışman, sekreter ve şoför sayısını ve verilecek ücretleri ABD Kongresi'ndeki vekiller gibi kendisi belirleyecek. 
 
SÖZ SAHİBİ VEKİL OLACAK 
 
Şu anda vekiller, biri sekreter olmak üzere iki danışman, bir şoför çalıştırıyor. Danışmanlara 4 bin 200 lira ile 4 bin 500 lira, şoförlere 3 bin 300 lira ile 3 bin 400 lira arasında sözleşme ücreti ödeniyor. Karar, TBMM'deki danışman ve sekreterleri mağdur edecek, vekilleri tek söz sahibi yapacak süreci başlatacak. 
 
Bu karara göre, TBMM İdari Teşkilat Kanunu'nda 2 yıl geçmeden yeni bir değişikliğin daha kapısı aralandı. Böylece vekillerin asgari ücretten danışman çalıştırmasının, seçmenlerine yemek parası, düğünlerde takı takma ve çiçek gönderme gibi masraflarının da bu ödenekten karşılamasının yolu açıldı. 
 
KAPILARA 'BOMBA AYARI' 
 
ABD Büyükelçiliğine yapılan bombalı saldırının ardından TBMM'deki güvenlik önlemleri de Divan toplantısında masaya yatırıldı. Özellikle polisin 'sakıncalı' olarak bildirdiği kişilerin, milletvekili referansıyla TBMM'ye girebilmesinin sıkıntı oluşturduğu belirterek, "Kapılarda yasaklı kişilerin listesi var. Milletvekilleri bu kişileri geldiklerinde sahiplenmesin ya da sorumluluğunu alsın" uyarısı yapıldı. 
 
FATURALAR İÇİN CEP İHALESİ 
 
Yine benimsenen bir başka kararla, milletvekillerinin iki telefon hattının faturalarını ödeyen Meclis'in, bu hizmeti ihale ile alması uygulaması geliyor. Buna göre kapsama alanı ve fiyat da düşünülerek, cep telefonu şirketlerinden ihale ile hizmet alınacak. Hizmetin ayrı ayrı firmalardan alınması sayesinde kapsama alanı gibi sorunlar da çözülecek. (AKŞAM)
 
TBMM BAŞKANLIĞI İDARİ TEŞKİLATI'NDAN AÇIKLAMA...
 
TBMM Başkanlığı İdari Teşkilatı, bazı basın ve yayın organlarında, ''Milletvekillerine özel bütçe tahsis edileceği'' yönündeki haberler ile ilgili yazılı açıklama yaptı. 
 
Açıklamada şu ifadelere yer verildi: 
 
"Bazı basın ve yayın organlarında 07.02.2013 tarihinde "milletvekillerine özel bütçe tahsis edileceği" şeklinde yer alan haberler üzerine bir açıklama yapma gereği duyulmuştur. 
 
Söz konusu haberlerde, TBMM Başkanlık Divanı kararı gereği milletvekillerine yanlarında çalıştırdıkları personel maaş ödemelerinde kullanılmak üzere, 25 bin TL ile 150 bin TL arasında değişen miktarda özel bütçe tahsis edildiği iddia edilmektedir. 
 
Bu haberler kesinlikle doğru değildir. 
 
06.02.2013 tarihli TBMM Başkanlık Divanı gündemi toplantı öncesinde üyelere dağıtılmıştır. Ayrıca Divan Kararları toplantı sonrasında Anadolu Ajansı aracılığıyla kamuoyu ile paylaşılmıştır. İddiaların aksine, Başkanlık Divanı tarafından bu konuda bir karar alınmamıştır. 
 
Kaldı ki milletvekillerinin danışman çalıştırabilmesi hususu 6253 sayılı TBMM Başkanlığı İdari Teşkilatı Kanununun 30 uncu maddesiyle düzenlenmiştir. Kanun değişikliği gerektiren bu konuda Başkanlık Divanının düzenleme yapma yetkisi yoktur. 
 
Kamuoyunun bilgisine sunulur." 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler