Yaran Geceleri UNESCOnun miras listesinde

'Yaran Geceleri' UNESCO'nun miras listesinde

Çankırı'da Ahilik kültürünün parçası olan ''Yaran Geceleri'', UNESCO Dünya Kültür Mirası Temsili Listesi'ne girdi.

Çankırı’da Ahilik kültürünün parçası olan "Yaran Geceleri", "Geleneksel Sohbet Toplantıları" adıyla Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO) Dünya Kültür Mirası Temsili Listesine girdi.

Çankırı İl Kültür ve Turizm Müdürü M. Kemal Karatatar yaptığı yazılı açıklamada, kentte yaşatılmaya devam edilen Yaran Geceleri’nin tüm insanlığın ortak mirası olmaya layık olduğu düşüncesinden hareketle 2008’de Kültür ve Turizm Bakanlığı’na başvurduklarını anımsattı.

Bakanlığın uygun bulması üzerine başlatılan çalışmalar çerçevesinde 2009’da Çankırı ve Kütahya - Simav’da geleneği yaşayan ve yaşatanlarla akademisyen, uzmanlar ve UNESCO Türkiye temsilcilerinin katılımıyla çalıştay gerçekleştirildiğini hatırlatan Karatatar, bunun üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü’nün Türkiye’de somut olmayan kültürel mirasın koruması ve yaşatılması için çalışmalar başlattığını kaydetti.

Karatatar, Bakanlığın 2009’da hazırladığı dosyayla yöresel sohbet ve eğlence toplantıları hakkında UNESCO’ya bir dosya sunduğunu belirterek, ’’UNESCO’nun son toplantısında ele alınan dosya karara bağlandı. Böylelikle Yaran Geceleri, ’Geleneksel Sohbet Toplantıları’ adı altında UNESCO Dünya Kültür Mirası Temsili Listesi’ne girdi’’ dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
2 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler