Yavuz Sultan Selim Köprüsü açıldı

Yavuz Sultan Selim Köprüsü açıldı

Yavuz Sultan Selim Köprüsü törenle açıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Yıldırım ve Genelkurmay Başkanı Akar da törene katıldı.

Köprünün açılış töreni öncesinde güvenlik önlemleri de üst seviyeye çıkarıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan eşi Emine Erdoğan ile törene katıldı.

Makedonya Cumhurbaşkanı Corge İvanov da eşiyle katıldığı törene Bahreyn kralı Hamad Bin İsa El Halife de katıldı. 

AKP Konya milletvekili Ahmet Davutoğlu köprü açılışında bir konuşma yaptı. Davutoğlu şunları söyledi: Bugün burada bir tarih yazıyoruz. Eğer 15 Temmuz’da sizler Cumhurbaşkanının çağrısına uyarak sokağa çıkmamış olsaydınız belki de bu tarihi anı yaşıyor olamayacaktık. Bugün bu millete hizmet adına sayın Cumhurbaşkanı’mızın başlattığı, bizlerin emek verdiği, sayın Başbakanımızın ve nice emektarımızın hizmetinizi size sunuyoruz İstanbullular. 26 Temmuz Malazgirt Zaferi ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün açılış günü hatırlanacak."

Başbakan Binali Yıldırım da köprü açılışında şu açıklamayı yaptı:

"Eyyy Ay yıldızlı bayrak. Dalgalandığın yerde ne korku ne keder. Gölgende bana da bir yer ver. Sabah olmasın gün doğmasın ne çıkar. Türkiye ay yıldızın ışığı yakar.

Bu güzel eserin açılışı için dost ve kardeş ülkelerden gelen hükümet başkanları devlet başkanları ve sevgili misafirler. Sayın Cumhurbaşkanımız.  Bugün Anadolu’nun kapılarını açan sultan Alp Arslanın ruhu şad olsun. İstanbul’un kapılarını açan Sultan Fatih’in ruhu şad olsun. 15 Temmuz’da canını veren şehitlerimiz ve gazilerimiz…

Bölücü terör örgütünün hain ve kalleş saldırılarına göğsünü siper eden şehitlewrimize Allah’tan rahmet ediyorum. 15 Temmuz Şehitler köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsüne ek olarak bugün İstanbula bir gerdanlık takıyoruz. Yavuz Sultan Selim geliyor.

Bugün 26 Ağustos Gazi Mustafa Kemal’in büyük taaruzu başlattığı günün yıldönümü. Bugün Alparslan’ın ordularının ve Gazi Mustafa Kemal’in ordularının ve Fırat Kalkanı’nı sürdürenlerin günüdür."

ABDULLAH GÜL DE TÖRENDEYDİ 
Eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de törende yaptığı konuşmada; "Öncelikle böyle bir mutlu günde hep beraber olmaktan gerçekten büyük bir sevinç duyuyoruz. Bundan tam 3 sene önce yine burda bu mühendislik harikası bu muhteşem köprünün temelini atmıştık. O zaman Cumhurbaşkanı olarak yine burada konuşlmuş ve köprününü ismini açıklama şerefine sahip olmuştum.

Boğazın 3. incisini açılışını hep beraber yapıyoruz. Milletimize İstanbul’a büyün insanlşığa hayırlı olsun. Köprü ile beraber muhteşem otoyolalrın da açılışını yapıyoruz. İnanıyorum ki İstanbul’da hayat daha da kolaylaşacak.

Bugün hepimizin yüreğini burkan Cizre’deki polis kardeşlerimiz hepimizin sevgisini, coşkusunu bir anda gölgeliyor. Hepsine allahtan rahmet ailelerine baş sağlığı diliyorum. Türkiye yoluna devam edecek. Muhasır medeniyetlerin de üzerine çıkacak." dedi.

31 AĞUSTOS’A KADAR ÜCRETSİZ
Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı konuşmada, köprünün 31 Ağustos’a kadar ücretsiz olacağını açıkladı.

Açılış öncesi Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez dua okudu. Kurdele kesme töreniyle köprünün açılışı yapıldı. Ardından tüm liderler bir otobüse binerek hep beraber köprüden geçti.

SIKI GÜVENLİK ÖNLEMLERİ
Tören için havadan, karadan ve denizden önlem alındı. Jandarma helikopteri köprü üzerinde sürekli uçuş yaparken, köprüye karşı yapılacak olası saldırı ihtimallerine karşı da ayrıca üs bölgelerine uçaksavarlar ve radar sistemi yerleştirildi.

Bir savaş gemisi ve sahip güvenlik ekipleri de boğazda tur atarak güvenliği sağladı.

Törende ayrıca Jandarma At ve Köpek Eğitim Merkezi’ne (JAKEM) bağlı 6 atlı jandarma, tören alanına giren vatandaşların geçiş güzergahında güvenlik önlemi aldı.

Rekor bir sürede yapımı tamamlanan Yavuz Sultan Selim Köprüsü 59 metre genişliği ile dünyanın en geniş, 320 metreyi aşan kule yüksekliği ile eğik askılı köprü sınıfında dünyanın en yüksek kulesine sahip asma köprüsü ve bin 408 metrelik ana açıklığı ile üzerinde raylı sistem bulunan en uzun asma köprüsü olacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler