Yeni Hal Yasası, ucuzluk getiriyor

Yeni Hal Yasası, ucuzluk getiriyor

22 Martta yürürlüğe girecek yeni 'Hal Yasası' ile pazarcı esnafının da direkt tarlatan ve üreticiden mal alabilecek olması, meyve ve sebzede fiyatların yüzde 25 ucuzlamasına neden olabiecek.

Çakman, geçen yıl TBMM'de kabul edilen ve altyapı çalışmaları sebebiyle yürürlük tarihi bir yıl ertelenen yeni 'Hal Yasası'nın 22 Martta yürürlüğe gireceğini hatırlattı.

Yasa sayesinde, sebze ve meyvede aracıların yani komisyoncuların devreden çıkacağını ifade eden Çakman, şunları söyledi:

'Yeni Hal Yasası ile pazarcı esnafı da direkt tarlatan ve üreticiden mal alabilecek. Bu sayede meyve sebze yüzde 25 daha ucuza satılacak. Böylece sebze ve meyve fiyatları dengeye oturacak. Hal Yasası ile birlikte tüm ürünlerde fiyatlar dengede seyredecek. 22 Mart tarihinden sonra hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Tüm toptancı halleri ulusal bir borsa haline gelecek.'

Çakman, yeni yasadaki en temel değişikliğin hal kayıt sistemiyle ilgili olduğunu, düzenlemeyle pazarcı esnafının direkt üreticiden aldığı ürünün yüzde 2'si miktarında ürünün alındığı yerdeki belediyeye rüsum bedeli ödeyeceğini, yıllardır süregelen komisyon karının da tarihe karışacağını bildirdi.


DENETLEME ELEMANLARINA PRİM
Denetimlerin daha sağlıklı yapılabilmesi için 'prim sistemi'  getirildiğini ifade eden Çakman, 'Maliye Bakanlığı ve belediye ekipleri eksik fatura gösteren veya belediyeye rüsum bedelini ödemeyenlere aldığı ürün miktarının yüzde 25'i kadar ceza kesecek. Kesilen cezalardan denetim elemanlarına prim verilecek' diye konuştu.

Çakman, yasanın komisyoncuların faaliyetlerine devam etmelerine engel olmadığını ancak rekabeti getirdiğini vurgulayarak, bu rekabetin de vatandaşa yarayacağını sözlerine ekledi.
Kamuoyunda 'Hal Yasası' olarak bilinen Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun, Mart 2010'da yasalaşmıştı. Yasanın 15. maddesi yayımı tarihinde yürürlüğe girmiş; 6'ncı maddesinin beşinci fıkrası yayımı tarihinden itibaren üç yıl sonra, diğer maddelerinin ise yayımı tarihinden itibaren bir yıl sonra, yürürlüğe girmesi hükme bağlanmıştı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler