Yeni kabine kimlerden kurulacak?

Yeni kabine kimlerden kurulacak?

Seçim hükümeti için Davutoğlu, yeni isim arayışında...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "seçim hükümeti" kurmakla görevlendirdiği, AKP Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Anayasa gereği TBMM'de temsil edilen partilerin temsil oranlarına göre, bu partilerden milletvekillerine "bakanlık" teklifi götürdü.

Ancak teklifi alan CHP'li vekillerin tümü ile, MHP'de Tuğrul Türkeş dışındaki vekiller, Davutoğlu'nun bakanlık teklifini reddettiler. 

Peki şimdi ne olacak?

SIRADA BAĞIMSIZLAR VAR
Davutoğlu, Anayasa gereği görevi aldıktan sonra 5 gün içinde "seçim hükümetini" kurmak durumunda. Bu 5 günlük süre de yarın akşam sona eriyor.

Davutoğlu, şimdi teklifini kabul etmeyen CHP'li ve MHP'li vekillerin yerine, yeni isimlere iki ay süreyle görev yapacak seçim hükümeti için teklif götürecek. Ancak bu yeni isimlerin, "bağımsız" olmaları gerekiyor.   

BÜROKRATLAR MI, YOKSA BÜROKRASİ DIŞINDAN MI?
Davutoğlu'nun seçim hükümeti için, CHP ve MHP'li vekillerin yerine bakanlık teklifi götüreceği isimlerin, bağımsız olmak dışında, kimler olacağı Anayasa'da belirlenmemiş durumda. 
Yani, teklif götürülecek kişiler bürokrasiden de olabilir, bürokrasi dışından isimler de. 
Ancak AKP kulislerinde, Davutoğlu'nun bakanlık teklifi yapacağı isimleri, görev alacakları bakanlığın üst düzey bürokratları içinden seçmesinin beklendiği konuşuluyor. 

Yani, CHP ve MHP'li vekillerin kabul etmedikleri bakanlıkların, halen görevde olan bakan yardımcıları ya da Müsteşarlarının, "seçim hükümetinde" bakan olarak görev alabilecekleri ifade ediliyor.

CHP VE MHP'YE YAKIN İSİMLERE TEKLİF GİDER Mİ?
Siyaset kulislerinde "daha az ihtimal" kaydıyla konuşulan bir başka olasılık ise, Davutoğlu'nun bürokrasi dışından isimlere bakanlık teklifi götürmesi. Bu çerçevede, AKP Lideri'nin kabul etmeyen CHP'li ve MHP'li vekillerin yerine, CHP ya da MHP'de aktif siyaset yapmayan, ancak bu iki partiye yakın durdukları kamuoyunca bilinen isimlere bakanlık teklifi götürebileceği de konuşuluyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler