Yeniden seçim olsa!

Yeniden seçim olsa!

Seçim sonrası anketinden flaş sonuçlar ortaya çıktı.

Gezici Araştırma Şirketi’nin 4-5 Temmuz 2015 tarihleri arasında Türkiye’nin 7 coğrafi bölgesinde, 36 il ve 189 ilçede ve bunlara bağlı 192 mahalle ve köyde, 18 yaş üstü seçmen nüfusunu temsil eden yarısı kadın olmak üzere 4860 katılımcıyla yüz yüze yaptığı araştırmaya göre halk koalisyon hükümetine sıcak bakarken, en büyük sorun yine ekonomik sorunlar ve işsizlik. İşte anketten çıkan sonuçlar:

Bu pazar seçim tekrar yapılsa partilerin alacağı oy oranları ise şöyle: AKP 40.1, CHP 26.1, MHP 14.7, HDP 14.2…

- “Hükümetin ilk icraatı ne olmalı, ne yapmalı?” sorusuna deneklerin % 29,7’si işsizliği azaltacak projeler üretilmeli ifadesini kullanırken, % 31,2’si maaşlarda düzenleme yapılmalı, % 40.2’si ekonomiyi düzeltmesi gerektiğini ifade etti.

- "HDP’nin barajı geçmesinin Türkiye demokrasisi için bir kazanç olduğunu düşünüyor musunuz?” sorusuna ilişkin dağılım incelendiğinde % 47,5’i kesinlikle düşünmediğini, % 34,3’ü Türkiye demokrasisi için bir kazanç olduğunu, %18,2’si kararsızolduğunu ifade ediyor.

- AKP’den kopan seçmenin % 82’sinin genel düşüncesi; yoksul evden gelen Cumuhrubaşkanı Erdoğan’nın lüks ve şatafat içinde yaşadığını görünce artık kendine yakın bir lider olarak görmemeye başladı. AK Partinin normalleşmesi için Erdoğan’nın izleri silinmesi gerekiyor, aksi durumda AKP batan bir gemi durumunda olmaya devam edecek.

- Araştırmaya katılanların % 65,2’si başkanlık sistemini desteklemediğini belirtti.

- “Cumhurbaşkanı’nın seçim sürecinde Cumhurbaşkanı olarak meydanlarda mitinglere katılmasını doğru buluyor musunuz?” sorusuna ilişkin dağılım incelendiğinde % 63,2’si hayır kesinlikle onaylamadığını ifade etti.

- Sandığa Gitmeme Kronikleşti, sandığa gitmeyenlerin % 57’si CHP seçmenidir.

- Ankete katılanların % 91.4’ü Suriye’ye askeri bir operasyona yapılmasına karşı.2

KOALİSYONUN ÖNÜNDEKİ EN BÜYÜK ENGEL 
Siyasi uzlaşı yapılamıyor olması çapraz diyalogların kurulamayacak şekilde siyasetin yapılmış olması. Kendi tabanlarına bunu iyi ifade edemeyeceklerini bilmelerinden koalisyon hesapları değişkenlikler göstermekte. Seçmenin durumu; halkın %27’si oy verdiğim parti gönlümden geçen parti değil gönülsüz şekilde oy veriyorum dediği görülüyor. 4 partiye oy veren seçmenin birçoğu 7 Haziran’da gönülsüz bir seçim yaptı. Bunun en büyük nedeni alternatifsizlik. Seçmenin gönlünde yatan aslan oy pusulasında yok. Türkiye hâlâ yeni kurulacak bir partiye ihtiyaç duyuyor. Merkezde olacak, halkın tümünü kucaklayabilecek, çoğulcu bir partiye ihtiyaç var. AKP dindarlar ve muhafazakârların, HDP Kürtlerin ve solcuların, CHP laik ve Alevilerin, MHP de milliyetçilerin kutuplaşarak tercih etmek zorunda kaldığı partiler. Türkiye’de tüm bu saydığım kesimleri kucaklayacak bir partinin eksikliği hissediliyor. Türkiye genelindeki halkın % 58.9’u Kürt sorunun çözümünde HDP muhatap alınmalı diyor. HDP siyaset dışında tutulmaya çalışılması ve görmezden gelinmesi muhalefete veya iktidara oy getirmez, tam aksine 7 Haziran seçimlerinde tıpkı AKP’ye oy kaybettirdiği gibi yine oy kaybettirir.

CHP EKONOMİK SÖYLEMLERDEN OY ALDI MI? 
CHP 1989 yılından bu yana tarihinde ilk defa farklı, kendine zıt bir parti seçmenden oy aldı, bu rakam oldukça ciddi bir rakam oldu. AKP’ye 2011'de oy verenlerin bir kısmı CHP'ye oy verdi. CHP’den HDP’ye kayan oyların artışı gölgeledi. CHP’den 2,5 puan HDP’ye gitmiştir.

ERDOĞAN’A BAKIŞ DEĞİŞİYOR MU? 
AKP’den kopan seçmenin % 82’sinin genel düşüncesi; yoksul evden gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan’nın lüks ve şatafat içinde yaşadığını görünce artık kendine yakın bir lider olarak görmemeye başladı. AK Partinin normalleşmesi için Erdoğan’nın izleri silinmesi gerekiyor, aksi durumda AKP batan bir gemi durumunda olmaya devam edecek.

 

Gezici Araştırma Genel Müdürü Murat Gezici, özetle sonuçları şöyle yorumladı: “Genel seçimler öncesi halkın yüzde 53,6’sı koalisyonu desteklerken şu an yüzde 65,1’in desteği alınmış görülüyor.

"...Erken seçimi isteyen hangi parti olursa olsun sandıkta hezimete uğrar. AKP’den kopan seçmenin yüzde 82’sinin genel düşüncesi; yoksul evden gelen Erdoğan’ın lüks ve şatafat içinde yaşadığını görünce artık kendine yakın bir lider olarak görmemeye başladı. AKP’nin normalleşmesi için Erdoğan’nın izlerinin silinmesi gerekiyor. 7 Haziran’da MHP’ye oy verip şimdi vermeyeceğim diyenlerin yüzde 60’ı AKP’ye, yüzde 40’ı ise CHP’ye oy vereceğim diyor.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
3 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler