Yine çocuk gelin yine şüpheli ölüm

Yine çocuk gelin yine şüpheli ölüm

Pervari’de 12 yaşında evlendirilip, 14’ünde hamile kaldığı ikinci çocuğunu erken doğum sonucu kaybeden ‘çocuk gelin’ Kader’in cansız bedeni, evinde silahla vurulmuş halde bulundu.

Siirt’in Pervari ilçesinde, 12 yaşında görücü usulüyle evlendirilen ve 13’ünde anne olan 14 yaşındaki Kader Erten, bir süre önce erken doğumla dünyaya getirdiği ikinci çocuğunun ölümünün ardından evinde silahla vurulmuş halde bulundu. Yaklaşık 2.5 yıl önce Van’ın Çatak ilçesinde yaşarken, ailelerin onayı üzerine Mehmet Atak ile evlendirilen Kader Erten, Siirt’in Pervari ilçesine bağlı Düğümcüler köyüne gelin olarak geldi. Resmi nikâhsız eşi Atak’ın ailesiyle yaşamaya başlayan Kader Erten, 13 yaşında anne oldu.

14’ÜNDE İKİNCİ ÇOCUK
Yaklaşık bir yıl sonra ikinci çocuğuna hamile kalan Erten’in eşi, iki ay önce vatani görevini yapmak üzere Edirne’nin Keşan ilçesindeki birliğine teslim oldu. Bir yaşındaki çocuğu ve karnındaki 7 aylık bebeğiyle askerdeki eşinin yolunu gözleyen Erten, erken doğumla dünyaya getirdiği ikinci çocuğunu kaybetti. Evladını kaybetmenin üzüntüsünü yaşayan genç kadın, odasında silahla vurulmuş şekilde ölü bulundu. Pervari Cumhuriyet Savcılığı da ölümü şüpheli bularak, soruşturma başlattı. Savcılık, Kader Erten’in eşinin ailesindekilerin ifadelerine başvurdu.

‘BUNALIMA GİRMİŞ’
Eşi Mehmet Atak’ın ailesi, gelinlerinin ikinci çocuğunu kaybettikten sonra bunalıma girdiğini ve odasından çıkmadığını iddia ederek, silahla intihar ettiğini ileri sürdü. Nüfus cüzdanında doğum tarihi 21 Temmuz 2000 olan Kader Erten’in eşinin ailesi, ifadelerinde, gelinlerinin nüfus kaydının doğru olmadığını savunarak, “Geçen yıl onun gerçek yaşını belirlemek adına kemik yaşı tespiti yapılması için mahkemeye başvurduk. Halen mahkeme sürüyor” dedi.

“ÇOCUK GELİNLER SÖZLÜĞÜ" 
Yıllardır küçük yaşta ve zorla evlilikler sorunu hakkında çalışmalar yürüten Uçan Süpürge Derneği, çocuk evlilikler, çocuk haklarıyla ilgili özel günler ve kavramlara ilişkin “Çocuk Gelinler Sözlüğü” hazırladı. Uçan Süpürge Derneği Editörü Selen Doğan, böyle bir sözlüğün ilk kez hazırlandığını belirtti.

SÖZLÜKTEN NELER VAR
Çocuk Gelinler Sözlüğü’nde, A’dan Z’ye, 100 üzerinde kavramdan bazıları şöyle:
- Acil Yardım Hattı: Küçük yaşta evlendirme tehdidi altındaki bireylerin her türlü desteği alabileceği devlete ait tek telefon numarası olan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bünyesindeki ALO 183’tür.
- Çocuğa Karşı Şiddeti Önlemek İçin Ortaklık Ağı: UNICEF’in desteğiyle kurulmuştur. Amacı, Türkiye’de çocukların yararına faaliyet gösteren ulusal veya yerel sivil toplum örgütleri ve üniversitelerin çocuğa karşı şiddeti önlemeye yönelik hak temelli izleme ve savunu çalışmalarını kolaylaştırmak ve desteklemektir.
- Çocuk Hakları İzleme Komitesi: Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin üye devletlerce uygulanmasını izleyen bağımsız uzmanlardan oluşmuş bir organdır.
- Girls not Brides (Gelinler değil kızlar): Çocuk evliliklerini durdurmak için küresel çapta örgütlenmiş, merkezi İngiltere’de olan bir ağdır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler