Yolsuzlukla suçlanan İspanya Prenses'i, Kraliyet Ailesi'nden atıldı

Yolsuzlukla suçlanan İspanya Prenses'i, Kraliyet Ailesi'nden atıldı

İspanya’da adı yolsuzluk iddialarına karışan Prenses Cristina, artık Kraliyet Ailesi’nin bir parçası değil.

İspanya’da Palma İl Mahkemesi, dün yolsuzluktan yargılanan Prenses Cristina’nın sanıklık halinin devamına karar verdi. Bunun üzerine Kraliyet Ailesi, Prenses’in artık aileye dahil olmadığını duyurdu. Yargı gücünün bağımsızlığına mutlak saygı duyduklarını belirten ailenin sözcüsü, I. Juan Carlos’un yerine oğlu VI. Felipe’nin kral olmasından sonra artık ablası Cristina’nın ailede yer almadığını hatırlattı. Prenses ile eşi Palma Dükü İnaki Urdangarin, ortak oldukları Aizoon şirketi aracılığıyla devleti 337 bin Euro dolandırma suçundan yargılanıyor.

İspanya Kraliyet Ailesi, yolsuzlukla suçlanan Prenses Cristina’nın artık aileye dahil olmadığını duyurdu. Bu açıklama, Palma Mahkemesi’nin önceki gün yolsuzluktan yargılanan prensesin sanıklık halinin devamına karar vermesi üzerine geldi.

“Yargı gücünün bağımsızlığına mutlak saygı duyduklarını” belirten Kraliyet Ailesi’nin sözcüsü, I. Juan Carlos’un tahttan çekilip yerine oğlu VI. Felipe’nin kral olmasından sonra artık Prenses Cristina’nın ailede yer almadığını hatırlattı. Sözcü, tahta çıkma sırasına göre 6. sırada bulunan prensesin taht üzerindeki haklarından vazgeçip vazgeçmeyeceğine dair soruya şu cevabı verdi: “Bu onun vereceği şahsi bir karar.” Kraliyet Ailesi kararı Cristina’ya bırakırken, İspanyol medyasının baskısı her geçen gün artıyor.

Halkın yolsuzluğa karşı öfkesini çok iyi bilen VI. Felipe, Kraliyet Ailesi’nin itibarını korumak için yolsuzlukla suçlanan ablası Cristina ile fotoğraf karesinde görünmemeye bile özen göstermişti. 19 Haziran’da kral ilan edilen VI. Felipe’nin taç giyme töreninde prensesin yer almaması dikkat çekmişti.

PRENSESE, AİLE BÜTÇESİNDEN PAY YOK
Öte yandan, Kraliyet Ailesi’nin bütçesinden Prenses Cristina’ya hiçbir pay ayırmayan 46 yaşındaki Kral Felipe, diğer ablası Prenses Elena’ya ise kurumu temsil etmesi için bazı görevler vermişti.   Prenses Cristina’nın eşi Palma Dükü İnaki Urdangarin, aile şirketi ‘Aizoon’ aracılığıyla devleti 2007’de 182 bin Euro ve 2008’de 155 bin Euro dolandırmaktan yargılanıyordu. Urdangarin’in yüzde 50-50 ortak oldukları şirkette yolsuzluğu ve para aklamayı eşinden habersiz yapmayacağına kanaat getiren yargıç Jose Castro, Prenses Cristina’yı da suç ortağı olarak geçtiğimiz şubat ayında ifadeye çağırmıştı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler