Yolsuzluklara yayın yasağına uymama kararı genişliyor: REDDEDİYORUZ

Yolsuzluklara yayın yasağına uymama kararı genişliyor: REDDEDİYORUZ

Cumhuriyet Gazetesi 17 Aralık komisyonu için getirilen yayın yasağı kararına uymayacağını açıklamasının ardından, sansür girişimine karşı tepki artıyor.

Cumhuriyet Gazetesi İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay, isimleri yolsuzluk skandalına karışan dört eski bakan ifade vermeden bir gün önce 17 Aralık komisyonu için getirilen yayın yasağı kararına rağmen, Cumhuriyet Gazetesi'nin 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturması haberlerini vermeye devam edeceğini açıkladı.

İşte Cumhuriyet tarafından yapılan o duyuru:

KAMUOYUNA DUYURU

Dört eski bakan hakkında kurulan meclis soruşturma komisyonunun talebi üzerine Ankara (7). Sulh Ceza Mahkemesinin yayın yasağı kararı aldığı belirtildi. Bu karar hem yasaya, hem hukuka açıkça aykırıdır.

Bir mahkeme ya da hakim istediği konuda ve istediği gibi karar veremez. Yetkisi olmayan bir konuda ya da yasal dayanağı olmadan verilmiş bir yargı kararının yaptırımı bazı hallerde "yokluk"tur. Yani o karar, ilk alındığı tarihten itibaren hiç verilmemiş sayılır ve baştan itibaren hükümsüzdür.

Kanunlarımızda "yayın yasağı" diye bir kavram, kurum, önlem çeşidi yoktur. Kararın yasal dayanağı olarak belirtilen Basın Kanununun 3. maddesi basının özgür olduğunu yazan maddedir. Basın özgürlüğünü güvenceye alan kanun maddesini yayın yasağına gerekçe yapan bir yargı ve yargıçlık kültürü, demokrasi ve hukuk ironisidir. Kaldı ki, böylesi yasal dayanaktan yoksun şekli bir mahkeme kararına uymamanın kanunda yazılı bir yaptırımı yoktur.

Bir mahkeme yürütülen soruşturmada, yasaya aykırı da olsa -örneğin arama ya da tutuklama kararı verebilir. Çünkü böyle bir yetki ve kurum kanunda açık ve net olarak yazılıdır. Ama kanunda yazılı olmayan yeni bir önlemi, örneğin yayın yasağını kafasından uydurarak bu şekilde karar veremez. Bugüne kadar böyle bir kurum mahkeme kararlarıyla oluştu denerek kanunsuzluk kanuni hale getirilemez.

CUMHURİYET GAZETESİ okurları merak etmesin, bu karar bizim açımızdan hem hukuken, hem de yayıncılık etiği ve sorumluluğu gereği yok hükmündedir. Mecliste soruşturma konusu olacak kadar önemli bir olay hakkında ulaşılan her bilgiyi, nesnel, adil, ölçülü ve dürüst bir şekilde okurlarımıza aktarmaya devam edeceğimizden kimsenin kuşkusu olmasın."

YAYIN YASAĞINA UYMAMA KARARINA DESTEK VERENLER

ROTAHABER - 17 Aralık sonrasında ortaya çıkan yolsuzlukların üstünü örtmek isteyen AK Parti hükümeti, dün bir hamle daha yaparak yolsuzluk gerekçesiyle görevden alınan eski Bakanlar Zafer Çağlayan, Muammer Güler, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar hakkında kurulan Meclis Soruşturma Komisyonu haberlerine yayın yasağı getirdi. Rotahaber, yasalara ve hukuka aykırı olan bu yasağa uymayacak.

EVRENSEL - Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat, 17 Aralık yolsuzluk soruşturması hakkında getirilen haber yasağına uymayacaklarını açıkladı. Evrensel'le birlikte Cumhuriyet, BirGün, soL, T24, İleri Haber ve Rota Haber de sansüre boyun eğmeyeceklerini duyurdu.

BİRGÜN - BirGün, Evrensel ve Cumhuriyet, eski bakanlar hakkında kurulan soruşturma komisyonuna getirilen yayın yasağı kararına uymayacaklarını açıkladı.

ON7YİRMİ5 - Cumhuriyet Gazetesi'nin bu açıklamasını destekliyor ve gerek halkımıza herek kamuoyunun aydınlanması adına alınan tüm "Yayın Yasakları" nı kınayarak, CUMHURİYET Gazetesi ile birlikte 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasına yönelik tüm yayın yasaklarını ihlal edeceğimizi okuyucularımıza duyuruyoruz.

DİKEN - Diken olarak, yayına geçtiğimiz ilk günden itibaren, 17 ve 25 Aralık yolsuzluk soruşturması kapsamında yayınlanmasında kamu yararı gördüğümüz her haberi okurlarımıza aktardık, aktarmayı da sürdüreceğiz. Dolayısıyla dün akşam getirilen yayın yasağına uymayacağız.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler