Yunus AVMye yargı tokadı

Yunus AVM'ye yargı tokadı

Danıştay 6. Dairesi'nin 'bozma' kararı üzerine konuyu yeniden inceleyen Kastamonu Bölge İdare Mahkemesi, bilinen bölge ile ilgili 'iptal' kararı verdi.

Çankırı Belediye Başkanı İrfan Dinç'in eski Çarşamba Pazarı bölgesi üzerinde uyguladığı 1/5000 ve 1/1000 ölçekli uygulama planını Kastamonu Bölge İdare Mahkemesi "İPTAL" etti.

Ortaya çıkan mahkeme kararı ile Belediye Başkanı İrfan Dinç'in yasa dışı bir uygulaması daha YARGI tarafından onaylanmış oldu.

Konuyla ilgili olarak bugün (6 Mart 2012 Salı) Karatekin gazetesinde yer alan haber şöyle:

"AVM'YE YARGI TOKATI"

Kastamonu Bölge İdare Mahkemesi kamuoyunda Yunus AVM olarak bilinen bölge ile ilgili verdiği kararda "1/5000 ölçekli nazım imar planı ile 1/1000 ölçekli uygulama imar planının iptaline" karar verdi. 

Bölge İdare Mahkemesi kararında “Dava dosyasındaki bilgi ve belgeler, yukarıda belirtilen mevzuat hükümleri ile Mahkememizin E: 2010/97 esas numaralı dosyasında mahallinde yaptırılan keşif ve bilirkişi incelemesi sonrası hazırlanan bilirkişi raporunda belirtilen hususlar birlikte değerlendirildiğinde: söz konusu yere ilişkin gösterilen 1/5000 ölçekli nazım imar planının nazım plan niteliğinde olmadığı gibi 1/1000 ölçekli uygulama imar planları arasında uyumsuzluğun var olduğu, ayrıca 1/1000 ölçekli uygulama planda yapılaşma koşullarının açık ve net bir şekilde belirtilmediği, 'yeşil alan' hususunun planda yer almadığı, gibi hususlar dikkate alındığında, dava konusu 1/1000 ölçekli uygulama imar planının, planlama ve şehircilik ilkeleri ile imar mevzuatına uygun hazırlanmadığı sonucuna ulaşılmıştır” denildi.

Danıştay Altıncı Dairesi’nin bozma kararına uyarak davayı yeniden görüşen Kastamonu Bölge İdare Mahkemesi davacıların “Mülkiyeti Çankırı Belediyesine ait 579 ada, 43, 44,45, 46, 47,48, 49, 50 ve 51 parsellerin inşaat yoğunluğu ve kat yüksekliğinin serbest bırakılmasına, bu fonksiyonuna “Kapalı Pazar Alanı” eklenmesi suretiyle imar plan değişikliği yapılmasına ilişkin Çankırı Belediye Meclisi’nin 08.01.2007 tarih ve 4 sayılı kararının; arsa rayiç bedelinin çok düşük tutulduğu, rekabet koşullarının oluşmadığı, inşaat yoğunluğunun serbest bırakılması sonucunda yeşil alan olarak ayrılan yerlerin ortadan kalktığı, imar planı değişiklikleri ile büyük karmaşaya sebebiyet verildiği, dava konusu işlemin konu bakımından hukuka aykırı olduğu, imar planı değişikliğinin nazım planın bütünlüğünü bozduğu, sosyal donatı alanının yok denecek kadar aza indirildiği ve gerekli risk analizleri yapılmadan imar planı değişikliğine gidildiği ileri sürülerek iptali istenen konuyu” davacılar lehine sonuçlandırdı.

Bu karara göre, Yunus AVM olarak bilinen alandaki yapılaşma ruhsata bağlanamayacağı gibi, mevcut yapının durumu da açıkça “hukuksuz” hale geldi.

kaynak: karatekin gazetesi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
3 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler