Zafer Çağlayan'ın saati vergi kaçağı!

Zafer Çağlayan'ın saati vergi kaçağı!

Gümrük Bakanlığı, eski Bakan Çağlayan’a rüşvet olarak verildiği iddia edilen 700 bin TL değerindeki saatin gümrükte kişisel eşya olarak nitelendirildiği için hiçbir gümrük işlemi yapılmadığını açıkladı.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Ekonomi eski Bakanı Zafer Çağlayan’a rüşvet olarak verildiği iddia edilen İsviçre’den alınan 700 bin TL değerindeki saatin, yolcunun beraberindeki “kişisel eşya statüsünde” olduğu için vergi muafiyeti kapsamında olduğunu bildirdi. Bakan Yazıcı, Çağlayan’ın mal bildirim listesine de aldığı belirtilen 700 bin liralık saatle ilgili soruyu, “Yurtdışına giren çıkan bir kişi olarak sizin saatinize, gözlüğünüze, üzerinizde bulunan şahsi eşyanıza bakılıp kontrol edilmediği gibi aynı uygulama bütün vatandaşlarımızda da uygulanmaktadır” diye yanıtladı.

Cumhuriyet gazetesinin haberine göre; 17 Aralık ve Rüşvet Operasyonu’na adı karışan Ekonomi eski Bakanı Zafer Çağlayan hakkında kamuoyunda en çok tartışılan iddiaların başında kendisine rüşvet olarak hediye edilen 700 bin TL değerindeki saat olmuştu. İddiaya göre Çağlayan’ın “Patek Philippe 5101G” markalı saati beğenmesinin ardından söz konusu saat İsviçre’nin Cenevre kentinden özel olarak satın alındı ve Türkiye’ye getirilerek Çağlayan’a iletilmek üzere özel kalemine verildi. 300 bin franka alındığı belirtilen saatin; dönemin kuruyla 700 bin TL değerinde olması kamuoyunda haftalarca tartışılırken, Çağlayan’ın TBMM’ye sunduğu mal bildiriminde söz konusu saati de dahil ettiği ortaya çıkmıştı.

Servet değerindeki saatin Türkiye’ye girişinde vergi alınıp alınmadığı da tartışma konusu olurken MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri’nin bu konu hakkında verdiği soru önergesine Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’nın verdiği yanıt 700 bin TL’lik saatin Türkiye’ye nasıl girdiğini gösterdi. Yeniçeri, saatin Türkiye’ye sokulurken gümrük beyanı yapılıp yapılmadığı; saatin KDV bedelinin ne kadar olduğunu; bu bedelin tahsil edilip edilmediğini sordu.

SERVET DEĞERİNDEKİ SAAT KİŞİSEL EŞYA STATÜSÜNDE 
Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı, servet değerindeki söz konusu saati Gümrük Yasası’na göre çıkarılan Bakanlar Kurulu kararına göre “yolcu beraberi kişisel eşya listesi” kapsamına soktu. Bu tür eşyaların vergi muafiyeti kapsamında olduğunu kaydeden Yazıcı, yolcunun giyinip kuşanmasına mahsus eşyalar ile seyahat eşyasının bu kapsamda değerlendirildiğini bildirerek, bütün dünyada uygulamanın bu yönde olduğunu kaydetti. Yazıcı, bu kapsamda giriş çıkış yapan yolcuların ihbar, şüphe olmaması durumunda giysi, saat, gözlük, kolye ve telefon gibi şansi kullanıma mahsus eşyalarının kontrolünün yapılmadığını belirtti.

‘KİŞİSEL EŞYALAR KONTROL EDİLMİYOR' 
Gümrük Yasası’na göre değeri 430 Avro’yu geçen yolcuların beraberinde getirdiği eşyalar gümrük mevzuatına göre vergi işlemine tabi tutulurken Yazıcı, önerge sahibi Yeniçeri’ye verdiği yanıtta, “Yurtdışına giren çıkan biri kişi olarak sizin saatinize, gözlüğünüze vb. üzerinizde bulunan şahsi eşyanıza bakılıp kontrol edilmediği gibi aynı uygulama bütün vatandaşlarımıza uygulanmaktadır” açıklamasını yaptı. Yazıcı, söz konusu edilen saatin modeli, değeri ve menşeinin iddia mahiyetinde olduğunu belirterek “Eşyanın ticari nitelikte olduğu sübuta ermedikçe gümrük mevzuatı açısından işlem yapılması mümkün değildir” ifadesini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler