Zonguldak ve Bartın'ı sel fena vurdu

Zonguldak ve Bartın'ı sel fena vurdu

Bölgede hayat felce uğradı...

Zonguldak ve Bartın’da dün akşam saatlerinde başlayan sağanak yağmur sel baskınlarına neden oldu. Zonguldak’ta derenin taşması sonucu bazı araçlar mahsur kaldı. Araçlarında mahsur kalanların bir kısmı kendi çabalarıyla bir kısmı da yetkililer tarafından kurtarıldı. Bazı araçlar da toprak altında kaldı. Belediye, hoparlörlerden vatandaşları köprü üzerinde ve dere kenarında durmamaları konusunda uyardı. Ayrıca Zonguldak- Ankara karayolunun 8’inci kilometresinde dere kenarındaki yolun tek şeridi çöktü. Yol trafiğe kapandı.

ZONGULDAK'TA YOLLAR ÇÖKTÜ, KÖPRÜLER SULAR ALTINDA KALDI
Zonguldak-Ankara Karayolu’nun 5’inci kilometresinde Asma Deresi’nin taşması sonucu karayolu ulaşıma kapandı. Yol kenarında park halinde olan araçlar mahsur kaldı. Bazı sürücüler araçlarını kendi çabalarıyla kurtarmayı başardı. Çocuk parkında mahsur kalan 3 kişi de kepçe yardımıyla kurtarıldı.

KÖPRÜ SULAR ALTINDA KALDI
Mithatpaşa Mahallesi İkinci Makas Mevkii’nde de ulaşımı sağlayan köprü sular altında kaldı. Sürücüler ilerlemede zorlandı. Polis köprüyü trafiğe kapadı. İşlerine gitmek isteyenler su birikintileri nedeniyle zorlandı. Bir ayağı önemli hasar gören köprü yıkılma tehlikesine karşı kapatıldı. Bu arada kent merkezini bölen Üzülmez Deresi de taşma noktasına geldi. Yörede oturanlar tehlikeli olmasına rağmen köprünün üzerinde ve çevresinde fotoğraf çekti.

''KÖPRÜ ÜZERİNDE YÜRÜMEYİN'' UYARISI
Polis ve zabıta ekipleri, Uzunmehmet Caddesi’ndeki köprünün bir şeridi tedbir amaçlı trafiğe kapatırken, çevresini de güvenlik şeridi çekti, herkesi köprünün üzerinde yürümemeleri konusunda uyardı. Zonguldak Belediye Başkanı CHP’li Muharrem Akdemir ve Devlet Su İşleri Müdürlüğü ekipleri kent merkezinde gelişmeleri yakından takip etti.

Bu arada, Üzülmez ve Asma Dereleri’nden gelen kütük, bidon, odun ve çöp gibi atıklar Zonguldak Limanı’nın yüzeyini kapladı.

zonguldak-selfenavurdu-sozcu-resim-06-001.jpg

Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, şöyle dedi:
"Beklenmedik yağmur bizi sıkıntıya soktu. Özellikle Asma tarafından köylerimize yağan yağmur dereleri taşırdı. Sıkıntının büyümemesi için çaba harcıyoruz. İnşallah sıkıntıyı atlatacağız. Vatandaş uyarıları pek dikkate almıyor. Arabaları dere kenarlarından kaldırmayı söyledik halen kalkacak. İnsanlar bu kadar duyarsız."

Belediye hoparlörlerinden Acılık semtindeki işyerleri ile dere kenarında park eden sürücülerin araçlarını sel riskine karşı buradan uzaklaştırması istendi.

MAHSUR KALAN 19 KİŞİ KURTARILDI
Zonguldak Valisi Ali Kaban, makamında bir basın toplantısı düzenleyerek sağanak yağmur nedeniyle meydana gelen sel ile ilgili bilgi aktardı.

Vali Kaban, sabaha karşı yağan çok hızlı ve ani yağışın neticesi olarak başta merkez olmak üzere bazı ilçelerinde derelerde yükselmeler, yollarda heyelanlar yaşadıklarını söyledi. Can kaybının olmamasının en büyük teselli olduğunu belirten Vali Kaban, "Şu ana kadar toplamda 19 kişi için kurtarılma hususunda talep oldu. Bu 19 kişiden 6 kişi hariç diğerleri kurtarıldı. Birisi Çaycuma’da diğer 18 kişi Ereğli’nin muhtelif köylerindeydi. Subaşı Köyü’nde 6 kişi güvenli bölgeye alındı ve şu anda kurtarılıyor. Bunun dışında bize gelen bir başka talep olmadı. Bazı köylerimizde tarımsal anlamda hasarlar yaşandı, seraları su bastı. İşyeri anlamında maddi hasar yok ama bazı resmi kurumlarımızda oldu. Ereğli’nin bir köyünde karakolumuzu ve iki okulumuzu su bastı" dedi.

HASAR TESPİT ÇALIŞMALARINA BAŞLANACAK
Vali Kaban, gerek köprüler için gerekse diğer evlerde oluşan hasar için en kısa sürede  hasar tespit çalışması başlatılacaklarını ifade ederek, sözlerini şöyle tamamladı: 
"Tüm birimlerimiz hali hazırda görevlerinin başında. Herkes aktif bir şekilde ulaşabilecek yeni gelişmelere göre tedbirlerini almış durumda. Şu anda şükürler olsun ki bir sıkıntı yaşamıyoruz."

TÜNELDE MAHSUR KALAN AİLEYİ İTFAİYE KURTARDI
Zonguldak’ın Alaplı İlçesi’nde dün geceden itibaren aralıksız yağan sağanak yağmur nedeniyle bazı araçlar tünel içerisinde mahsur kaldı. Mahsur kalanlar itfaiye ekiplerince kurtarıldı.

Antalya’dan Bülent Ecevit Üniversitesi’nde okuyan yeğeninin mezuniyet törenine gelirken tünelde mahsur kalan Ayşegül Olcay, kısa süreli bir panik yaşadıklarını söyledi. Olcay, "Alaplı’ya gelirken en son tünele girerken tam suyun aktığı yerde mahsur kaldık. Araba gitmedi zaten. Sonra arabanın içi su almaya başlayınca kızımla birlikte arabayı terk ettik. Sonra itfaiyeye haber verdik. Sağ olsunlar hemen geldiler bizi oradan çıkardılar" dedi.

Alaplı Belediye Başkanı CHP’li Nuri Tekin, su baskınları nedeniyle her tarafta hasar olduğunu belirterek, "Şehir merkezinde, şehir dışında, köy yollarında her tarafta sıkıntı var. Tünellerde sıkıntı var. Tüneller tamamen kapanmış durumda. Alaplı belediyesi olarak bütün imkanlarımızla birlikte olaya anında müdahale ettik" dedi.

Belediye hoparlörlerinden yapılan duyurularda, vatandaşların dere kenarlarından uzak durmaları istendi.

YOL ÇÖKTÜ
Zonguldak- Ankara karayolunun 8’inci kilometresinde dere kenarındaki yolun tek şeridi  çöktü. Karayolları ekipleri yolu trafiğe kapattı. Aynı güzergahın 12’nci kilometresinde de yol, oluşan heyelandan dolayı kullanılamaz hale geldi. Polis, alternatif olarak TIR ve kamyon haricindeki kent merkezine gitmek isteyen araçları Sapça mevkiinden  eski Ankara yoluna yönlendirdi.

00000000000000000000000000000000000000000000000000000000-zonguldak-bartin-sel-yollarcoktu-sozcu-resim-06.jpg

''DAHA ÖNCE BU KADAR ŞİDDETLİSİNİ HİÇ GÖRMEDİM''
Merkeze bağlı Örmeci Köyü’nde de derenin taşması sonucu bazı evleri su bastı. Evlerin önündeki seralarda sular altında kaldı. Park halindeki bir otomobilde suya kapıldı. 67 yaşındaki Halil Eliçora, sabah erken saatlerden itibaren derenin taşması sonucu evinin sular altında kaldığını ve eşyalarının kullanılmaz hale geldiğini söyledi. Eliçora, "Dere bir anda taştı. Biz eşyalarımızı kurtaramadık. Sular eve kadar girdi. Daha önce derenin bu kadar şiddetli taştığını hiç görmedim. Ne yapacağız bilmiyorum" dedi.

BARTIN’DA EV VE İŞYERLERİ SU ALTINDA KALDI

Bartın’da dün gece saatlerinden sonra etkili olan sağanak yağış nedeniyle metrekareye 50 kilogram yağış düştü. Kente merkezinde etkili olan sağanak yağış nedeniyle sel meydana geldi. Emniyet Müdürlüğü yan tarafından bulunan derenin taşması sonucu Bartın – Ankara yolu sular altında kaldı. Belediye ekipleri ve karayolları ekipleri 1 saatlik çalışma sonunda yolu yeniden trafiğe açtı.

Yoğun yağış nedeniyle kent merkezindeki 100’e yakın ev işyerinin bodrum katlarına su ile doldu. Bartın Belediyesi kriz masası oluştururken, 100 e yakın ekip, çalışma başlattı. Ekipler sularla dolan evlerin bodrum katlarını vidanjörlerle boşalttı.

Gecen Köyü’nde bulunan gecen deresi yoğun yağış nedeniyle taşarken, polisler sabah işlerine gelemedi. Yolu kapatan sel suları çok sayıda tarım arazisine ve seralara da zarar verdi. Dere kenarında bulunan Gecen Köyü Yeni Camii de sel suları ile doldu. Yine Gecen köyünde bulunan Toptancılar sitesindeki çok sayıda işyerinin alt katlarına sel suları girdi.

Ayrıca Bartın merkeze bağlı Kızılkum Köyü’ndeki derenin taşması sonucunda çok sayıda ekili alan zarar gördüi. Kapanan köy yolunu ise özel idare ekipleri tarafından gece yapılan çalışmalar sonucunda ulaşıma açıldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler