17 katlı binayı 'deprem' değil 'kolon kesme' yıktı

17 katlı binayı 'deprem' değil 'kolon kesme' yıktı

Kahramanmaraş ve Elbistan'da ardı ardına yaşanan 7,7 ve 7,6 şiddetindeki depremler çevre 9 ilde yaklaşık 5 bin binanın yıkımına neden oldu. Özellikle yeni yapılan çokkatlı binaların yıkım haberleri vatandaş nezdinde büyük şaşkınlık yarattı.

MERKEZ üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi olan 7,7 büyüklüğünde deprem ile Elbistan'da yaşanan 7,6'lık deprem sonrası yıkıma uğrayan bölgedeki 10 il içerisinde yeni yapılan 14 ve 17 katlı binaların yıkılması kafalarda soru işaretleri yaratırken uygulamadaki 'deprem mevzuatı' da tartışılmaya başladı.

Ülkenin 10 büyük kentinde yaşanan deprem felaketinin görüntüleri arasında vatandaşı en fazla rahatsız eden taraf, yeni binaların yerle bir olmuş olması! Vatandaş "Bu binalar yeni! Tamamı 'deprem yönetmeliği' kuralları içerisinde yapılmış olmasına karşın yanındaki eski bina yıkılmamışken bu yeni binalar neden yıkıldı?" sorusunu sıkça tekrarlamaya başladı.

Yıkılan yeni çok katlı binaların (deprem yönetmeliğine uygun yapılmış olsa da) yıkılmasının arka planında yatan gerçek, binaların altlarına plan içerisinde 'ticari alan' olarak gösterilen alanların, 'iskan' alındıktan sonra, "daha geniş, daha fazla yer kazanma amacıyla" binayı ayakta tutan "kolonların kırılarak, tabla'nın kesilmesi" gösteriliyor.

SORUYORUZ: ÇANKIRI'DA KAÇ TANE BİNADA "KOLON KESME" GERÇEKLEŞTİRİLDİ?

Bugün, başta Kahramanmaraş olmak üzere yakın bölgede 10 ilde yaşanan depremde yıkılan yeni binaların birçoğunda gerçekleştirilen 'kolon kırılarak tabla kesilmesi' olayının benzerleri, 1. derece deprem kuşağında yer alan Çankırı ilinde bugün itibariyle kaç binada gerçekleştirildi?

Bu sorunun yanıtını Çankırı'da kim verebilir?

Bugün ülkenin bir bölgesinde yaşanan depremin yarın Çankırı'da yaşanmayacağının garantisi var mı? Olası bir depremde Çankırı'da sadece ve sadece işaret ettiğimiz "kolon kırılması ve tabla kesilmesi" sonucu enkaza dönüşecek binalardaki can kayıplarının bedelini kim ödeyecek?

Bugün deprem bölgesinde yaşanan felaketin canlı görüntüleri her an gözümüzün önündeyken, olası bir Çankırı depreminde benzer görüntüleri 'masum insanlar' neden yaşamak zorunda?

Bizler ve Çankırı kamuoyu bu sorunun cevabını verecek etkili ve de yetkiliyi merakla bekliyor...

kolon-kesme-resim-01.jpg
Fotoğrafta enkazı görülen bina; Adana/Çukurova... 17 katlı inşaa edilen Tutar Sitesi (C) Blok (A, B ve D bloklar sağlam ayakta)... İşyeri sahibi 1. katı alıyor ve işyeri ile 1'inci katı birleştirmek için kolonları kırıp, tabla kesiyor. Sonuç ortada. İkiz binalardan kolonları kesilmeyen ayakta diğeri ise...

kolon-kesme-resim-02.jpg

BİR ÖRNEK DE DİYARBAKIR'DAN

DİYARBAKIR'DA HALK ADALET BAKANI BEKİR BOZDAĞ'A TEPKİ GÖSTERDİ: ŞİKAYET ETTİK, İŞLEME KONULMADI

Bugün çok sayıda binanın yıkıldığı Diyarbakır’a giden Adalet Bakanı Bekir Bozdağ açıklama yaptığı sırada bir vatandaş "Bakanım sizinle görüşmek istiyoruz. İki yıl önce buradaki marketlerin kolonlarını kestiler. Şikayet ettik ama işleme konmadı. Kaç tane yakınımız hayatını kaybetti" dedi.

Tepki karşısında şaşıran Bozdağ, "Ben geliyorum" dedi ve vatandaşların yanına doğru yürüdü.

Diyarbakır'da 7 farklı noktada 731 arama ve kurtarma ekibinin enkaz kaldırma çalışmaları devam ediyor. Şu ana kadar 137 kişi hayatını kaybederken, 893 kişi de yaralandı.


KOLON VE KİRİŞ KESME İDDİALARI ARAŞTIRILIYOR

Diyarbakır'ın Ofis semtindeki Kurt İsmail Paşa 2. Sokak’ta yerle bir olan Sözel Apartmanı ile Diyar Galeria sitesinin iki bloğu ve Tesisler Kavşağı’ndaki Serin-2 Apartmanı’yla ilgili kolon ve kiriş kesme iddiaları Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca araştırılıyor.

Her üç binanın da altındaki dükkânlarda taşıyıcı ana kolonlar ile kirişlere müdahale edildiği iddia edildi. Sözel Apartmanı’nın zemin ve üstündeki birinci katın uzun yıllar konut olarak kullanıldığı, ancak daha sonra ruhsat başvurusu yapılarak her katta bulunan evlerin duvarlarının yıkılarak tek parça halinde dershaneye dönüştürüldüğü, bu işlem sırasında taşıyıcı kolonların binanın da çok eski olması nedeniyle hasar gördüğü ileri sürüldü.

STATİK DURUMLARI VE ONAYLI PROJELERİ İNCELENECEK

Diyar Galeria sitesinde ise çöken bloğun altındaki bir marketteki taşıyıcı kolonlara ve kirişlere müdahale edildiği, bu müdahale sırasında site sakinleriyle işyerleri arasında da zaman zaman gerginlikler yaşandığı ve bu durumun ilgili birimlere de aktarıldığı enkaz altında yakınlarını kaybeden vatandaşlar tarafından ifade edildi.

Aynı şekilde tesisler kavşağında çöken Serin-2 Apartmanı’nın altında bir banka şubesinin kullandığı dükkândaki beton, kolon ve kirişlere müdahalede bulunulduğu iddia edildi.

ZEMİNDEKİ BETONU KIRIP, DEPO YAPMIŞLAR

Dükkânın banka şubesinin kiralamasından önce zemindeki betonu kırıp dükkânın altındaki projede sığınak olarak görünen bodruma merdiven indirilerek sığınağın dükkâna depo olarak eklendiği ve bu tadilat sırasında kolonların hasar gördüğü ifade edildi.

Tüm bu iddialar üzerine depremle ilgili başlatılan soruşturma kapsamında, her üç binanın statik durumları, belediyeden onaylı projeleri, ruhsat durumları ilgili belediyelerin İmar Müdürlüklerinden istenecek. Onaylı ruhsat projesi ile sonradan yapılan tadilat değişikliklerinin mevzuata uygun olup olmadığı araştırıldıktan sonra gerek yüklenici müteahhit firma, gerekse binalarda konutları işyerine dönüştürüp tadilat değişikliği sırasında yapıların iskeletine zarar verdikleri ev ve dükkan sahiplerinin sorumlulukları olup olmadığı tespit edilecek soruşturmaya yön verilecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
6 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler