Çankırı/Ünür'de yine başlık parası krizi!

Çankırı/Ünür'de yine başlık parası krizi!

Geride bıraktığımız Cuma günü Ünür'de bir kız kaçırma olayı yaşandı! Yapraklı'nın bir köyünde imamlık yapan H.A, aynı mahalleden Ö.M'yi kaçırdı. Kızın babası H.M, iddialara göre aracılık yapanlara "70 Bin lira başlık parası" istediğini ifade etti.

Çankırı Merkez'e bağlı Ünür köyünde geride bıraktığımız bir 'kız kaçırma' olayı, toplumumuzun bir bölümünde 'kanayan yara' olarak varlığını halen devam ettiren 'başlık parası'nı gündeme taşıdı.

Edinilen bilgilere göre, halen Yapraklı'nın Akseki köyünde imamlık yapan H.A, aynı mahallede yaşayan ve gönlünü verdiği Ö.M'yi kaçırdı. Ve olaylar bundan sonra gelişti.

Taraflar arasında arabuluculuk yapanlar kız babası H.M ile yaptıkları görüşmeden "70 bin lira başlık parası" (!) verildiğinde evliliğe rıza gösterebileceğini öğrendiler. Erkek tarafı ise istenilen rakamın çok fazla olduğunu ve fiyatın 40-50 bin lira seviyesine çekilmesini istediler. 

İki taraf arasında aracılık yapan ve isminin verilmesini istemeyen okuyucumuz "Ünür'de bir kesim var ve bu kesim başlık parası konusunda hala ısrarcı! Bana göre hoş bir durum değil ancak benim kişisel olarak yapabileceğim bir şey de yok! Sanıyorum taraflar bir şekilde sulh yapacaklar. Gönlüm Ünür'de başlık parasının kökten kalkmasından yana" dedi. 

KIZ KAÇIRAN İMAM İZİN ALMIŞ!
Öte yandan kız kaçıran imam H.A'nın görevli olduğu Yapraklı'nın Akseki köyündeki görevinden izinli olduğu öğrenilirken kaçırdığı Ö.M ile birlikte nerede bulunduğu yönünde bir bilgi yok.

ÜNÜRLÜ GENÇLER 'BAŞLIK PARASI'NDAN DERTLİ!
Yaşanan son olayla birlikte Ünürlü bekar gençlerden biriyle yaptığımız görüşmede; "Köyümüzde bazı  aileler başlık parası konusunda çok fazla ısrarcılar! Başlık parasında rayiç 'bir traktör'den başlıyor. Erkek tarafı dünürcülüğe kız tarafının bir traktör ya da 70 bin Türk Lirası başlık isteyeceğini göze alarak gidiyor! Şayet böyle bir hazırlığınız yoksa damat adayı olarak köyden evlenmeyi kafanızdan silmeniz gerekir! Ünürlü bekar gençler olarak köyümüzden kız almayı mecbur kalmadıkça aklımıza getirmek istemiyoruz" dedi.

BAŞLIK PARASI
Başlık parası, bir damat veya ailesi tarafından evleneceği veya evlenmek üzere olduğu kadının ailesine ödediği para, mal veya başka bir servet şeklidir. Başlık parası, gelin veya ailesi tarafından karşılanan çeyiz ile karşılaştırılabilir. Bazı kültürlerde hem çeyiz hem de başlık parası bir arada bulunabilir. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
20 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler