ÇANKIRI Belediyesi’nin son 39 yılına damga vuran ve ardından 7 Belediye Başkanı bırakan gazeteci-belediyeci Ethem Yenigürbüz kendi isteğiyle emekliye ayrıldı.
Mesleğe 1986 yılında Güneş gazetesinde başlayarak, 1987 yılında merhum Mustafa Kale'nin Belediye Başkanlığında Belediyeden içeriye adım atan; 21 yılı Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü gibi yönetici konumunda olmak üzere Çankırı Belediyesi’nde aktif olarak görev yapan Ethem Yenigürbüz, özellikle tarihi eserlerin yeniden ayağa kaldırılması, Çankırı’nın turizm potansiyelinin ortaya çıkarılması ve Tuz Mağarası’nın turizme kazandırılması yönündeki çalışmalarıyla dikkat çekti.
Yenigürbüz, yalnızca belediyecilik hizmetleriyle değil, Çankırı basınında bir döneme damga vurması, yaklaşık 15 yıllık bir süre boyunca Doğan Haber Ajansı (O zamanki adıyla / bugün Demirören Haber Ajansı) temsilciliği ile birlikte kültürel mirasının korunması, tanıtılması ve turizm potansiyelinin değerlendirilmesine yönelik çalışmalarıyla da kent hafızasında yer edindi.
"KENTSEL SİT ALANI PROJE KOORDİNATÖRLÜĞÜ YAPTI"
Ethem Yenigürbüz, Çankırı Belediyesi tarafından özellikle 2004 yılından itibaren Belediye Başkanı İrfan Dinç döneminde gerçekleştirilen restorasyon çalışmalarında tarihi eserlerin yeniden ayağa kaldırılmasına yönelik projelerde koordinatörlük görevleri üstlendi. Çankırı’nın sahip olduğu tarihi ve kültürel değerlerin korunarak gelecek kuşaklara aktarılması konusunda yürütülen çalışmalarda aktif görev aldı. Bu süreçte Çankırı’nın tarihi kimliğinin görünür hale getirilmesi ve kültürel mirasın kentin sosyal ve turistik yaşamına kazandırılması için çeşitli projelerde görev yapan Yenigürbüz, belediyeciliği kültür, tarih ve turizm çalışmalarıyla buluşturan isimlerden biri oldu.
"TUZ YATIYO, ÇANKIRI BAKIYO" DİYEREK TUZ MAĞARASI'NA DİKKAT ÇEKTİ
Ethem Yenigürbüz’ün Çankırı turizmi konusunda en fazla öne çıkan çalışmalarından biri ise Tuz Mağarası oldu. 1997 yılından itibaren Çankırı Gazeteciler Cemiyetinin yayın organlarında ve o dönem kendisine ait “cankirininsesi.com” haber sitesinde kaleme aldığı yazılar ve yaptığı değerlendirmelerle Çankırı Tuz Mağarası’nın turizme kazandırılması gerektiğini sürekli gündemde tutan Yenigürbüz, yıllar önce bugün de dikkat çeken ifadelerle kamuoyu oluşturdu.
"Tuz yatıyo, Çankırı bakıyo", "Uyuyan dev tuzu uyandıralım" ve "Tuz Mağarası sağlık turizmine açılmalı" başlıklı yazılarıyla Tuz Mağarası’nın yalnızca ekonomik bir üretim alanı değil, aynı zamanda Çankırı’nın önemli bir kültür, turizm ve sağlık turizmi değeri olduğunu uzun yıllar öncesinde vurguladı. Şehrin turizm potansiyeli konusundaki vizyonu dikkat çekiciydi.
Yenigürbüz, Tuz Mağarası’nın Maden İşleri Genel Müdürlüğü’nden İl Özel İdaresi’ne oradan da Belediyeye turizm amaçlı kullanımı için devir aşamasında aktif rol oynadı ve tuz mağarasının turizme açılması yönünde fiili olarak görev yaptı.
TUZ'DAN HEDİYELİK ÜRÜNLER İÇİN ÇALIŞMA YAPTI
Çankırı’nın tuzla özdeşleşen kimliğinin turistik ürünlere dönüştürülmesi konusunda da çalışmalar yapan Yenigürbüz, tuzdan hediyelik eşyalar üretilmesi ve Çankırı’nın kendine özgü turistik ürünlerinin oluşturulması yönünde girişimlerde bulundu. 2005 yılında Polonya’dan getirdiği hediyelik tuz ürünlerinin Çankırı’da yapılıp piyasaya sunulmasına da öncülük etti. Bu çalışmaların temelinde, Çankırı’nın doğal ve kültürel değerlerinin ekonomik değere dönüştürülmesi ve kentin tanıtımında özgün ürünlerin kullanılmasının sağlanması düşüncesi yer aldı.
YENİGÜRBÜZ, SON DÖNEMDE 'ÇANKIRILI KELOĞLAN' ÇALIŞMALARIYLA GÜNDEME GELDİ
Ethem Yenigürbüz’ün Çankırı’nın kültürel değerlerini geleceğe taşıma yönündeki çalışmalarının son örneklerinden biri ise “Çankırılı Keloğlan” projesi oldu. "Keloğlan Tuz Mağarasında", "Keloğlan Ilgaz Dağı’nda", "Keloğlan Kılıç Dişli Kaplanla", "Keloğlan Yaranda", "Keloğlan Tuz Ülkesi’nde", "Keloğlan’ın tuz buz masalı" başlıklı masalları dönemin Valisi M. Fırat Taşolar’ın girişimleri ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca bastırılarak çocukların hizmetine sunuldu. Çankırı’nın kültürel kimliğinden hareketle hazırlanan proje, kentin yerel değerlerinin çocuklar ve genç kuşaklarla buluşturulması açısından dikkat çekti.
Çankırı Belediyesi’ndeki uzun meslek hayatının ardından emekliliğe ayrılan Yenigürbüz’ün, bundan sonraki dönemde de Çankırı’nın tarihi, kültürü ve turizmi üzerine çalışmalarını sürdürmesi bekleniyor.
VEDAT BEKİ, "ÇANKIRI YEREL MEDYASI İÇİN ÖNEMLİ BİR KAYNAKTIR"
Ethem Yenigürbüz'ün emekliliğiyle ilgili olarak konuşan Sözcü18 Genel Yayın Yönetmeni Vedat Beki; "Çankırı'ya giriş yaptığım 2006 yılından bu yana tanıdığım bir isim olan Sayın Yenigürbüz; Gerek DHA Çankırı temsilciliği, gerek Belediye Basın Müdürlüğü görevlerini uzun yıllar sürdürmüş bir isim. Kendisinin emekli olana kadar belediyede yaşadığı sürece baktığımda; 80'li yıllarda merhum Mustafa Kale, sonrasında Raif Oktay, akabinde Ahmet Bukan, arada merhum Namık Kemal Eryılmaz, sonrasında İrfan Dinç'le yaklaşık 3 dönem... Ve kısa süre Hüseyin Boz sonrası yaklaşık 7 yıl İsmail Hakkı Esen... Ve toplamda 39 koca yıl... Böylesi bir sürecin tanığı olarak Çankırı'da kaç isim sayabiliriz?! Geride bırakılan süreci gözönüne aldığımda Ethem Yenigürbüz'ün yaşadıkları, şahit olduğu olaylar ve yaptıkları-yapamadıklarıyla 'Çankırı gerçeği' olarak bugün karşımızda... Ben, önümüzdeki süreçte Sayın Gürbüz'ün sahip olduğu enerji ve deneyimleriyle Çankırı yerel medyası için önemli bir kaynak, aynı zamanda ihtiyaç halinde kendisine başvuru yapılabilecek bir 'adres' olarak görüleceğini düşünüyor, yeni hayatında sağlıklı, huzurlu bir yaşam diliyorum" dedi.