TÜRKİYE’de toplu taşımada tek kart sistemine geçişi sağlayan 'Türkiye Kart', Çankırı’da kullanılmaya başlandı. Çankırı, Türkiye Kart sistemine tam entegrasyon sağlayan iller arasında yer alarak Türkiye genelinde bu uygulamayı hayata geçiren ilk 4 belediye arasına girdi. Türkiye Kart Çankırı Tanıtım Programı, şehrin turizm mekânlarından Yeraltı Tuz Şehri’nde gerçekleştirildi.
Çankırı Belediyesi ile PTT Genel Müdürlüğü arasında imzalanan protokol ile birlikte uygulama hayata geçti. Çankırı halk otobüslerinde "Türkiye Kart" kullanımına başlandı.
Ulaşım kartı olmasının yanı sıra banka kartı özelliği de taşıyan Türkiye Kart, vatandaşlara hem toplu taşımada hem de günlük ödemelerde büyük kolaylık sağlayacak. Bugün Çankırı’da kullanılan sistemin yaygınlaştırılması ile vatandaşlar, 81 ilde tüm toplu ulaşım hizmetlerinden tek kartla faydalanabilecek.
"Aylık ortalama 360 bin biniş gerçekleşmektedir"
Tanıtım programının açılış konuşması yapan Belediye Başkanı İsmail Hakkı Esen, "Çankırı’da şehir içi ulaşımda 27 otobüsümüzle vatandaşlarımıza hizmet veriyoruz. Yıllık 4 milyon 320 bin yolcu taşınmakta ve aylık ortalama ise 360 bin biniş gerçekleşmektedir. Bu rakamlar, toplu ulaşımın şehrimiz için ne denli önemli olduğunu açıkça ortaya koymaktadır. Türkiye Kart uygulamasında öncü belediye olmaktaki amacımız; Hemşehrilerimizin başka illere seyahat ettiklerinde farklı kartlar almak zorunda kalmalarını ortadan kaldırarak, ülke genelinde ortak ve kolay bir kullanım imkânı sunmaktır." dedi.
Esen, Türkiye Kart’ı kullanarak uygulamaya destek veren ilk belediyelerden birisi oldukları için mutluluk duyduklarını da ifade etti.
Programda konuşan PTT Genel Müdürü Dr. Hakan Gülten ise Türkiye Kart’ın yaygınlaşmasıyla birlikte Türkiye genelinde ulaşımda tek kart döneminin başlayacağını belirterek projenin vatandaşların hayatını kolaylaştıracağını ifade etti. Gülten şunları söyledi:
"Çankırı Belediyesi ilk destek veren belediyelerden"
"Bu proje kapsamında ilk destek veren belediyelerden birisi de Çankırı Belediyesi oldu. Çok teşekkür ediyorum Sayın Başkanımıza. İlkler olmak çok önemli. İlk desteği veren bu belediyelerin gerçekten bu hayalin içerinde yer almaları, bize inanmaları bizim için çok önemli. Bu işin altından hakkıyla kalkmaktan da çok gurur duyuyoruz. Çankırı’mıza ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.
"Dünyada örneği yok"
Biz bir hayal kurduk. Toplu ulaşım kullanan vatandaşlarımızın gittikleri her ilde ayrı bir kart almamaları, her yıl değişen şirketlerle kartlarını değiştirmek zorunda kalamamaları, ülkemizden yurtdışına giden kart paralarının ülkemizde kalmasını sağlamak gibi bir hayalimiz vardı. Teknolojik olarak zor bir işe kalkıştık. Dünyada örneği olmayan bir iş bu arada.
"Her şehrin tarifesine uyumlu bir kart"
Tüm şehirlerde o şehre özel tarifeleri uygulayabilen, öğrenciyseniz Çankırı’daki öğrenci tarifesini Çankırı’da, Ankara’daki öğrenci tarifesini Ankara’da, Artvin’deki öğrenci tarifesini Artvin’de uygulayabilen, indirimli veya ücretsiz kullanan kartların da gittikleri her yerde ayrıca bir kart almak zorunda kalmadıkları bir Türkiye hayal ettik. Gerçekten teknolojik anlamda zor bir iş, ama bu anlamda öncü olan Belediye Başkanlarımız bu konuya ciddi destekler verdiler. Hepsine de teşekkür ediyorum."
Türkiye Kart uygulamasını protokol denedi
Tanıtım programının sonunda Dr. Hakan Gülten tarafından Çankırı Valisi M. Fırat Taşolar ile Belediye Başkanı İsmail Hakkı Esen’e Türkiye Kartları verildi. Protokol, Yeraltı Tuz Şehri önünde bekleyen otobüslere Türkiye Kart ile binerek kartın ilk denemelerini yaptı.
PTT Genel Müdürü'nden Belediye'ye ziyaret
PTT Genel Müdürü Dr. Hakan Gülten ve beraberindeki heyet, tanıtım programının ardından Çankırı Belediyesi'ni ziyaret etti. Başkan Esen, PTT Genel Müdürü Dr. Hakan Gülten’e ziyaretin anısına tuzdan kaplan heykeli hediye etti.