Fatih Altaylı'dan ders kitaplarından Kurtuluş Savaşı'nı çıkaran bakana zor soru

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, ders kitaplarından 'Kurtuluş Savaşı' ifadesinin kaldırılacağını belirterek "Neyden kurtuluyoruz? Ondan önce koskoca Osmanlı İmparatorluğu vardı" ifadelerini kullandı. Kısa sürede büyük tepki toplayan açıklamaya bir eleştiri de gazeteci Fatih Altaylı'dan geldi.

ÜÇ yıldır sürdürdüğü Milli Eğitim Bakanlığı boyunca kabinenin en tartışmalı ismi haline gelen Yusuf Tekin, tepki toplayan açıklamalarına bir yenisini ekledi.

AKP'li milletvekilleri ile gerçekleştirdiği görüşmede Bakan Tekin, yeni müfredat değişiklikleri hakkında detaylar paylaştı. Ders kitaplarından 'Kurtuluş Savaşı' ifadesinin de kaldırılacağını ve yerine 'Milli Mücadele' kavramının kullanılacağını da söyleyen Tekin, bu duruma gerekçe olarak "Neyden kurtuluyoruz? Ondan önce koskoca Osmanlı İmparatorluğu vardı" ifadelerini kullandı.

FATİH ALTAYLI'DAN YUSUF TEKİN'E ZOR SORU

Gazeteci Fatih Altaylı, Bakan Tekin'in yaptığı açıklamanın büyük bir çelişki barındırdığını belirterek, bu durumu kişisel internet sayfasında yayınladığı yazısı ile eleştirdi.

Altaylı'nın yazısından öne çıkanlar şu şekilde:

"Bakan Bey’e göre Osmanlı milli değilmiş!

Atandığı gün 'kabinenin yumuşak karnı' olarak nitelediğim Milli Eğitim Bakanı açıklamış.

Müfredattan ve tüm kitaplardan 'Kurtuluş Savaşı' ifadesi çıkarılacakmış ve yerine 'Milli Mücadele' kavramı getirilecekmiş.

'Niye?' diye soranlara 'Neyin kurtuluşu? Zaten Osmanlı Devleti vardı' gibi zeka ile açıklanamayacak bir yanıt vermiş.

Kurtuluş Savaşı, Bakan Tekin’in anladığı gibi Osmanlı’ya karşı değil, ülkeyi işgal eden İngiliz, Fransız, İtalyan, Yunan ordularına karşı yapıldı. Bu savaşla bunlardan 'kurtulduk'.

Osmanlı’yı yıkan Kurtuluş Savaşı değil, Birinci Dünya Savaşı’dır ve sadece Osmanlı'yı değil, Avusturya Macaristan İmparatorluğu’nu da yıkmıştır.

Cumhuriyet’in yaptığı, yıkılmış Osmanlı’ya şanına yakışır bir defin törenidir.

Osmanlı Hanedanı, gurur duyduğumuz tarihimizin önemli bir parçasıdır. Diğer pek çok büyük imparatorluk gibi, tarihin gördüğü en büyük imparatorluk olan Roma gibi o da zamanı dolunca tarihe karışmıştır. Osmanlı yıkılmamış olsa, bugünkü iktidar da olamazdı, Sayın Bakan herhalde bunun bile farkında değil.

Kurtuluş Savaşı yerine 'Milli Mücadele' kavramı beni rahatsız etmez. Çünkü Kurtuluş Savaşı da milli mücadelenin bir parçasıdır ama 'Kurtuluş Savaşı denilmez zaten Osmanlı vardı' deyip ardından 'Milli Mücadele' derseniz o zaman biz de haklı olarak 'Ne yani Osmanlı’yı milli görmüyor musunuz sayın Bakan?' diye sorarız.

Sayın Bakan da benim bu soruma muhtemelen yere diz çöküp bir bardak su içerek yanıt verir."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.

Türkiye Gündemi Haberleri