İBB davasında 18'inci gün: Ekrem İmamoğlu dahil 414 kişi hakim karşısında

Tutuklu cumhurbaşkanı adayı ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun da yargılandığı 92'si tutuklu 414 sanıklı İBB davasında 18'inci güne girildi. Günün ilk savunmasını, “veri sızdırmak” iddiasıyla yargılanan CHP Bilgi İşlem Sorumlusu Orhan Gazi Erdoğan yapacak.

CHP'nin Cumhurbaşkanı adayı, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun da arasında bulunduğu 92’si tutuklu, toplam 414 sanıklı İBB davasının duruşması beşinci haftada, İstanbul 40. Ağır Ceza Mahkemesi'nce, Marmara Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nun karşısındaki 1 No'lu salonda devam ediyor.

Beyoğlu Belediye Başkanı İnan Güney’in de iddianamesinin İBB Dosyası ile birleştirilmesiyle birlikte dosyadaki tutuklu sayısı 92’ye yükselmişti. Fakat iddianamenin birleştirme talebinin kabulüyle İnan Güney ile birlikte 3 tutuklu isim Silivri’ye getirilmedi.

İBB davasında 18. duruşma günü, tutuklu isimlerin savunmalarıyla devam edecek.

Günün ilk savunmasını, eylem 13 kapsamında "veri sızdırmak" iddiasıyla yargılanan CHP Bilgi İşlem Sorumlusu Orhan Gazi Erdoğan yapacak.

12.55 | DURUŞMAYA İLK ARA

Mahkeme heyeti, duruşmaya 1 saatlik ara verdi.

11.45 | "SOMUT DELİL DAHİ MEVCUT OLMADIĞI AÇIK"

CHP Genel Merkez Bilgi İşlem Sorumlusu Orhan Gazi Erdoğan’ın avukatı Egemen İnaltay, müvekkili hakkında ileri sürülen iddianın hem teknik hem de hukuki zeminde ciddi çelişkiler barındırdığını, suçun maddi ve manevi unsurlarının oluşmadığını ve isnadın somut delillerle desteklenmediğini söyledi.

İnaltay, "Sayın Başkan, iddia edilen fiil yalnızca ispatlanmamış değildir; Baştan sona kurgulanmış ve teknik olarak imkansız bir senaryodan ibarettir. Bu imkansızlığı sanık çok net bir şekilde açıklamıştır" dedi.

İnaltay, 68 yaşındaki Orhan Gazi Erdoğan’ın sadece, dosya içerisinde hakkında birçok suç isnadı bulunan ve etkin pişmanlıktan yararlanmak isteyen Erol Naim Özgüner’in "soyut beyanı" nedeniyle 6 aydır tutuklu bulunduğunu vurguladı.

İnaltay, Özgüner’in ifadesine ilişkin şu detayları aktardı:

"Erol Naim Özgüner'in soyut ve çelişkili beyanı... Bu beyanın dikkat çekici bir yönü var: ‘Tam olarak hatırlamamakla birlikte’ demektedir. Müvekkil buna rağmen tutuklanmıştır. Bu noktada isnat edilen herhangi bir somut, doğrulanabilir, teknik veya maddi delille desteklenmemiş bir iddianamedir bu. Bu durumda ortada somut delil yoktur, teknik doğrulama yoktur, maddi destek yoktur; sadece tek bir soyut beyan vardır.

Somut olayda müvekkile isnat edilen yegane fiil, iddianameye de yansıdığı üzere Ankara'da bulunan bilgi işlem sorumlusu müvekkilin sınırlı bir verinin Erol Naim Özgüner'e iletilmesinden ibaret. Bunun dışında müvekkilin İBB Hanem uygulamasıyla, İBB'nin veri tabanlarıyla veya dosyadaki diğer sanıklarla herhangi bir bahsetmiş olduğumuz gibi hiyerarşik, fiili ya da organizasyonel bağı bulunmadığı ve bu noktada somut delil dahi mevcut olmadığı açıktır.”

11:30 | AVUKAT KOÇOĞLU: SAVCI'NIN HİSSİYATI İLE Mİ YARGILANIYORSUNUZ?

Orhan Gazi Erdoğan "Babası Balyoz'da 1,5 yıl yatan genç bir avukat vardı, hayatlarının bir daha aynı olmadığından bahsetti" dedi. O avukat, Kurmay Albay Erdoğan Koçoğlu'nun oğlu Yiğit Gökçehan Koçoğlu... Avukat Yiğit Gökçehan Koçoğlu Orhan Gazi Erdoğan'a önemli sorular sordu:

Yiğit Gökçehan Koçoğlu: Dediniz ki; Savcı Bey size "Bunun içerisinde olsa olsa seçmen verisi olur" demiş. Bu kısmı biraz açmanızı istiyorum; çünkü açıkçası tam anlamadım. Savcının elinde herhangi bir delil yok muydu? Size bunu bir tahminle, hatta benim geçen hafta söylediğim gibi "hissiyatıyla" mı sordu? Bir delil göstermedi mi? Şunu mu dedi size: "Kardeşim, sen bunu WhatsApp’tan RAR dosyası olarak göndermişsin; RAR ise sıkıştırmışsındır, olsa olsa bu seçmen verisidir."

Orhan Gazi Erdoğan: Evet, aynen öyle dedi. Çünkü ben daha sonra "Sayın Savcım, varsa tıklayın, zaten orada görürsünüz" dedim. O da "Şu anda erişemiyorum" dedi.

Yiğit Gökçehan Koçoğlu: Yani ifadeniz sırasında paylaştığınız iddia edilen seçmen verileri size gösterilmedi. Savcının tamamen tahminleriyle yürüyen bir süreçti.

Orhan Gazi Erdoğan: "Bu veriyi RAR ile gönderdiğine göre içerisinde 11 milyon seçmen verisi olabilir, ben öyle düşünüyorum" dedi.

Yiğit Gökçehan Koçoğlu: 6 Kasım’da ifade verdiniz, 11 Kasım’da iddianame çıktı. 6 Kasım’dan bugüne kadar paylaştığınız iddia edilen seçmen verilerini gördünüz mü?

Orhan Gazi Erdoğan: Hayır.

Yiğit Gökçehan Koçoğlu: Savcının dahi görmeyip sadece hissiyatıyla yola çıktığı bir iddiayla mı yargılanıyorsunuz?

Orhan Gazi Erdoğan: Şu anda öyle gözüküyor.

Yiğit Gökçehan Koçoğlu: Son bir sorum var: "İstatistiksel veri" dediğinizin ne olduğunu kısaca özetler misiniz?

Orhan Gazi Erdoğan: Seçmen listesinden süzülen; Demografik yapı, yaş, cinsiyet gibi bilgilerdir. "Şu ilçede, şu mahallede şu kadar kadın, şu kadar genç var" gibi verilerdir. Türkiye’de hemşehri dernekleri hala önemli; İstanbul’a geleli 45 sene olmuş ama kişi hala "Karslıyım" diyor. Siyasette bunlar önemlidir.

11:20 | "PAYLAŞTIĞIM VERİLER, 'İSTANBUL KARTAL'DA KAÇ TANE KARSLI YAŞIYOR?' GİBİ, TÜİK'DE DE OLAN, İSTATİSTİKSEL VERİLER"

Savunmasının ardından Mahkeme Başkanı, 68 yaşındaki Orhan Gazi Erdoğan'a soru yöneltti.

Mahkeme Başkanı: “'Naim Erol Özgüner isimli şahsı, 2019 yılından sonra tanıdım. Kendisiyle Melih Geçek ile beraber tanıştım. Bildiğim kadarıyla Turkcell'den ayrılmış ve teknoloji konusunda yetkin birisidir. Kendisiyle arkadaşlığımız oluştu; 2019 sonrası Bilgi İşlem Daire Başkanı oldu. Melih Bey ile olduğu kadar olmasa da Naim Erol Özgüner ile de seçim dönemlerinde veri talepleri gibi konularda görüşmeler gerçekleştiriyorduk. Tam hatırlamamakla beraber, Naim Erol Özgüner'in talebi uyarınca işlenmiş data verileri vermiş olabilirim.' Doğru mu bu ifade?"

Orhan Gazi Erdoğan: "Bu doğrudur. Ancak 'işlenmiş data' dediğim gibi yani içinde kişisel veri olmayan datayı birçok kişiyle paylaşabiliyorum."

Mahkeme Başkanı: "Bu 'işlenmiş data verisi vermiş olabilirim' cümlesinde bu dosya kapsamında bahsedilen veriyi kastetmiyorsunuz."

Orhan Gazi Erdoğan: "Hayır hayır, kesinlikle yok. 'İşlenmiş veri'ye bir örnek vereyim Sayın Başkan, mesela diyor ki; 'İstanbul Kartal'da yaşayan veyahut da şu mahallelerde yaşayan işte kaç tane Karslı var, kaç tane Erzurumlu var, kaç tane Tokatlı var?' Bunlar sayısal olarak TÜİK'te de olan veriler zaten. Veriler tamamen istatistik, bu kişilerle bir alakası yok."

11:00 | "OLMAYAN VERİYİ GÖNDERDİĞİM İDDİASIYLA 6 AYDIR TUTUKLUYUM"

CHP Genel Merkez Bilgi İşlem Sorumlusu Orhan Gazi Erdoğan, görev tanımının partinin dijital altyapısını kurmak ve geliştirmek olduğunu, KVKK kapsamında kişisel veri sorumluluğunun ise parti tüzel kişiliğine ait bulunduğunu söyledi.

YSK’nin Siyasi Parti Portalı (SİPORT) üzerinden erişilen verilerin parti örgütüyle paylaşılmasının teknik bir görev olduğunu belirten Erdoğan, seçmen listelerinin ise kişisel veri niteliği nedeniyle hiçbir şekilde üçüncü kişilerle paylaşılmasının mümkün olmadığını vurguladı.

Savcılığın, belirli kişilere seçmen sandık listesi gönderdiği iddiasını reddeden Erdoğan, "Eylül ayında sandık bazlı liste oluşması teknik olarak imkânsız" diyerek suçlamaların somut veriye dayanmadığını ifade etti.

Tutuklama sürecinin ani geliştiğini belirten Erdoğan, teknik olarak var olmayan bir veriyi gönderdiği iddiasıyla aylardır cezaevinde olduğunu kaydetti. Erdoğan, "Olmayan bir veriyi gönderdiğim iddiasıyla 6 aydır dört duvar arasındayım" diyerek tahliye ve beraat talebinde bulundu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.

Türkiye Gündemi Haberleri