İSTANBUL’da 1 Mayıs, bu yıl da yoğun güvenlik önlemleri ve yasaklarla karşılandı. Anayasa Mahkemesi kararlarına rağmen Taksim Meydanı’nı kapalı tutan iktidar, kentin en işlek bölgelerinden Şişli ve Mecidiyeköy’ü adeta abluka altına aldı.
18:10 | İSTANBUL VALİLİĞİ: 575 KİŞİ GÖZALTINA ALINMIŞTIR
İstanbul Valiliği gözaltıların 575 olduğunu açıkladı. Yapılan açıklama şöyle:
“1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, Valiliğimizce verilen izinle Kadıköy Rıhtım Meydanı ve Kartal Meydanı’nda düzenlenen mitinglerde coşkuyla kutlandı.
Alınan kararlara uyarak bu özel günü hakkıyla - coşkuyla kutlayan tüm sendika, STK ve emekçilere; bununla birlikte, şehrimizin güvenliği, vatandaşlarımızın huzur ve refahı için gece gündüz görev yapan polisimize teşekkür ediyoruz.
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nün şehrimizde huzur içinde geçirilebilmesi için alınması gereken tedbirler de daha önce kamuoyuyla paylaşılmıştı.
Bazı marjinal gruplar alınan tedbir kararlarını hiçe sayarak, her yıl olduğu gibi bu yılki 1 Mayıs’ta da, Emniyet birimlerimizle karşı karşıya gelmiştir.
Bu gruplara İstanbul Emniyetimizin ilgili birimlerince gerekli müdahaleler yapılmıştır. Alınan tedbir kararlarına uymayan bu marjinal gruplara yapılan müdahalelerde saat 18.00 itibariyle 575 kişi gözaltına alınmıştır.
Gözaltına alınan şahısların işlemleri, emniyet birimlerinde devam etmektedir.”
17:50 | TOPLAMDA 576 GÖZALTI
Son edinilen bilgilere göre; 407'si Vatan Emniyet, 169'u Gayrettepe Emniyet olmak üzere toplamda 576 kişi gözaltına alındı.
ÇHD'DEN AÇIKLAMA
Çağdaş Hukukçular Derneği'nden (ÇHD) yapılan açıklamada ise şöyle denildi:
"Vatan Emniyette 407 kişi tutulmakta. 360 kişi emniyet işlemleri ardından serbest bırakılacak. Boğaziçi Köprüsünde eylem yapan 47 kişi hakkında ise mevcutlu talimatı verildi. Yarın savcılığa çıkartılacaklar. 169 kişinin işlemleri ise Gayrettepe emniyette görülecek."
15:50 | GÖZALTI SAYISI 500'Ü AŞTI
ÇHD; saat 15:50 itibarıyla gözaltı ve yakınlarının gözaltında olabileceği şüphesi ile haber alamadıklarını ilettiği kişi sayısının en az 550 olduğunu bildirdi.
14:01 | ÇHD'DEN AÇIKLAMA
Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) tarafından yapışan açıklamada, "Saat 14:00 itibari ile masamıza ulaşan, bilgi edindiğimiz gözaltı ve yakınlarının gözaltında olabileceği şüphesi ile haber alamadıklarını ilettikleri kişi sayısı 370" denildi.
13:17 | GÖZALTILAR ARTIYOR
İHA, saat 13:17 itibarıyla gözaltı sayısının 366'ya ulaştığını açıkladı.
12:37 | "TAKSİM'İN HALKA KAPATILAMAYACAĞINI İLAN ETMEYE GELDİK"
Cumhuriyet'e konuşan Depo, Liman, Tersane ve Deniz İşçileri Sendikası Başkanı Neslihan Acar, "Bugün '1 Mayıs alanı Taksim'dir' diyerek geldik. Bu iradeyi 2025'te mücadeleci sendikalar olarak üstlendik. Yine 2026'da bu inisiyatifi güçlendirerek 1 Mayıs'ın dörtlünün inisiyatifinde olmadığını Taksim iradesini ve taleplerimizi bütün yıl gelişen işçilerin fiili mücadele zeminlerinden aldığımızı, Taksim gibi bir mücadele meydanının işçi sınıfının halka kapatılamayacağını ilan etmeye geldik. Onlarca mücadele arkadaşımız sabahtan beri işkenceyle dayak yiyerek gözaltına alındı. Otobüslerle Vatan Emniyet'e götürülüyor. 1 Mayıs'ın hem hukuki hem meşru zemini güçlüdür. Bütün Türkiye işçi sınıfını her sene Taksim iradesini kuşanarak 1 Mayıs'a davet ediyoruz" dedi.
12:20 | BOĞAZ KÖPRÜSÜ'NDE 1 MAYIS EYLEMİ!
Boğaz Köprüsü'nden ellerinde pankartlarla Taksim'e yürümek isteyen Kaldıraç üyesi bir grup, polis engeliyle karşılaştı. Polis ekiplerinin müdahalesiyle gruptakiler gözaltına alındı ve emniyete götürüldü.
12:10 | 200'DEN FAZLA GÖZALTI VAR!
Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) verilerine göre, saat 12:10 itibarıyla yaklaşık 200 gözaltına alındı.
12:00 | 'TAKSİM'DE 1 MAYIS' KARARLILIĞI
Mecidiyeköy'de gözaltılar ve polis şiddeti sonuç vermedi. Yurttaşlar meydanda Taksim'e yürüme kararlılığıyla tekrar buluştu.
11:30 | BAŞARAN AKSU DA GÖZALTINA ALINDI
Bağımsız Maden İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu gözaltına alındı.
11:20 | ÇHD: YAKLAŞIK 120 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI
Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) verilerine göre, saat 11:20 itibarıyla yaklaşık 120 kişi gözaltına alındı.
11:00 | BİBER GAZLI, TOMALI MÜDAHALE
Genel Başkan Erkan Baş'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi polisin TOMA ve biber gazlı müdahalesinden etkilendi. Çok sayıda yurttaş biber gazından dolayı fenalaştı.
10:50 | POLİSTEN SERT MÜDAHALE
'Her yer Taksim her yer direniş' sloganı atan bir kişi daha yaka paça gözaltına alındı.
10:30 | GÖZALTILAR VAR
Mecidiyeköy Meydanı’nda sloganlar eşliğinde yürüyüşe geçmek isteyen bir grup ise polis müdahalesiyle karşılaştı. Polis, çok sayıda yurttaşı gözaltına aldı.
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde Şişli ve Mecidiyeköy başta olmak üzere Taksim’e çıkan bütün yollar kapatıldı.
Halaskargazi Caddesi'nin de aralarında bulunduğu çok sayıda yol devasa demir bariyerlerle mühürlendi. Polisin yoğun güvenlik önlemi aldığı bölgede, işe gitmek isteyen yurttaşlara ve sokağa çıkmak isteyenlere cadde yine kapalıydı.
Olumsuz hava koşulları nedeniyle mağdur olduklarını belirten çok sayıda yurttaş, yasak kararına tepki gösterdi.
ŞİŞLİ’DEN TAKSİME HER YER KAPALI
Öte yandan Mecidiyeköy’den Taksim’e yürümek isteyen gruplara izin verilmezken, ara sokaklarda biriken kalabalık ile yoğun güvenlik önlemleri dikkat çekti.