OKULLARIN kapanmasına sayılı günler kalırken yüksek fiyatlar nedeniyle aileler tatil hayali bile kuramıyor. Çocuklar karne heyecanı yaşarken milyonlarca aile için yaz tatili planı, deniz ve dinlenmeden çok hangi harcamadan vazgeçileceğinin hesabına dönüşüyor. TÜİK verileri bile Türkiye nüfusunun yüzde 57.5’inin maddi yetersizlikler nedeniyle ‘evden uzakta bir haftalık tatil’ masrafını karşılayamadığını ortaya koyuyor. Yani her 10 kişiden 6’sı için bir hafta tatil yapmak lüks.
Nefes'ten Şehriban Kıraç'ın haberine göre; 4 kişilik aile bir haftalığına çadırda tatil yapmak istese bile en az 3 asgari ücreti gözde çıkarması gerekiyor. Ailenin, Muğla Datça’da çadırda konaklama, otobüsle gidiş geliş, yeme içme dahil 1 haftalık tatil masrafı en az 83 bin 392 lirayı buluyor. 4 kişilik bir aile 7 geceliğine Datça’da bir kampta çadırda kalmak istese kişi başı bin 760 liradan haftalık 49 bin 280 lira ödemek zorunda. Ulaşım için otobüs kullanmak istese kişi başı otobüs bileti 2 bin 820 liradan gidiş dönüş için yol masrafı 22 bin 560 lira tutuyor. Eğer aile Temmuz ayı başında uçakla aynı noktaya seyahat etmek isterse gidiş-dönüş için en aç 44 bin 396 lira harcaması gerekiyor. Çadırda kalınan sürede her gün bir sefer çamaşır yıkmak isterse makine için bin 400 TL, buzdolabını kullanmak isterse haftalık bin 540 lira, elektrik için de ayrıca bir haftalık 210 lira ödemek durumunda.
YEMEK ATEŞ PAHASI
Her bir aile ferdinin sağlıklı beslenmesi için günlük yapılması gereken harcama tutarı ise bin 201 lira. BİSAM verilerine göre ailenin 1 hafta en az 8 bin 402 liralık yemek yemesi gerekiyor. Aynı aile Datça’ya kendi arabasıyla gidip gelmek isterse akaryakıt ve yol ücretleri dahil en az 12 bin lira harcaması gerekiyor.
Yine aynı aile Antalya Kemer’de ev tutmak isterse denize kilometrelerce uzakta ev için en az 49 bin 793 lirayı gözden çıkarması şart. İstanbul’dan Kemer’e otobüsle gitmek isteyen aile gidiş dönüş için 13 bin 752 lira harcamak zorunda kalacak. Eğer aile araba kiralamak isterse 7 günlük kiralama bedeli 14 bin lira olacak. Üzerine yol akaryakıt masrafını koyduğunda gidiş dönüş maliyeti 23 bin 800 lirayı buluyor.
DATÇA'DA 1 HAFTALIK ÇADIR TATİLİNİN BEDELİ
➜ 4 kişilik aile 7 geceliğine kampta çadırda kalmak istese kişi başı 1.760 liradan haftalık 49 bin 280 lira ödemek zorunda.
➜ Aile otobüs kullanmak isterse kişi başı otobüs bileti 2 bin 820 liradan gidiş dönüş için yol masrafı 22 bin 560 lira tutuyor.
➜ Her bir aile ferdinin sağlıklı beslenmesi için günlük bin 201 TL harcamalı. Ailenin 1 haftalık yemek masrafı 8 bin 402 lirayı buluyor.
➜ Aile Temmuz ayı başında uçakla İstanbul’dan Datça’ya gitmek isterse gidiş düşüş için en az 44 bin 396 lira harcaması gerekiyor.
➜ 1 hafta çamaşır makinesi için bin 400 TL, buzdolabı için bin 540 TL, elektrik için haftalık 210 TL ödenmeli. Toplam 3 bin 150 TL lazım.
AKRABA EVİNE GİDİYORUZ
Vatandaşın geliri çadıra, pansiyona yetmezken 5 yıldızlı otellerin önünden geçmesi bile imkânsız. Antalya Belek’te 5 yıldızlı her şey dahil bir otelde 4 kişilik bir ailenin 7 gece konaklamanın bedeli 320 bin lirayı aşıyor. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, seyahat sayısı 2025 yılında bir önceki yıla göre sadece yüzde 1.5 artarak 67 milyon 851 bin olarak gerçekleşti. 2025’te seyahate çıkanların yaptıkları toplam geceleme sayısı bir önceki yıla göre yüzde 1.6 azalarak 476 milyon 307 bin olarak gerçekleşti. 2025’in son çeyreğinde seyahate çıkanlar 44 milyon 285 bin geceleme sayısı ile en çok ‘arkadaş veya akraba evinde’ kaldı. 2025’te yakınları ziyaret amacıyla yapılan seyahatler yüzde 57.7 ile ilk sırada yer aldı.