POLONYA'nın güneyindeki Krakow kentinde yerel saatle 15.00 sıralarında merkezdeki Ana Meydan'a aracıyla giren saldırgan araçtan çevredekilere ateş açtı.
Düzenlenen silahlı saldırıda hayatını kaybedenlerin sayısı 6'ya yükseldi.
Hayatını kaybedenlerin 4'ünün kadın, 2'sinin erkek olduğu aktarılan açıklamada, saldırganın Polonya vatandaşı olduğu bildirildi.
Malopolska Emniyet Müdürlüğü Basın Sözcüsü Katarzyna Cislo yaptığı açıklamada, saldırıda yaralanan 3'ü polis 15 kişiden 12'sinin durumunun ağır olduğunu bildirdi.
SALDIRGANIN EVİNDE 3 CESET DAHA BULUNDU
Polonya Başbakanı Donald Tusk, saldırganın evinde iki kadın ve bir erkeğin cansız bedeninin bulunduğunu ve bu cansız bedenlerin büyük ihtimalle saldırganın ailesine ait olduğunu açıkladı.
???????? ❗️Nagranie z rozpoczęcia ataku terrorystycznego w Krakowie i reakcja tłumu przebywającego na krakowskim rynku. https://t.co/FyvOw0YRM3
— WarNewsPL (@WarNewsPL1) November 7, 2026
Saldırganın 25 yaşındaki Polonya vatandaşı Michal O. olduğunu açıklayan Cislo, "Saldırganın kullandığı araç babasına ait. Kendisinin silah ruhsatı var ve 2 adet silahı bulunmakta. Babası da silah ruhsatına ve 11 adet silaha sahip. Babanın da, oğlunun da poliste herhangi bir kaydı bulunmamakta" dedi.
VURULARAK YAKALANDI
Malopolska polisinin X hesabından yapılan açıklamada, saldırganın polis ekiplerince vurulduğu ve hastaneye nakledildiği belirtildi.
Yetkililer, bölge sakinleri ve turistlere Ana Meydan'a gelmemeleri, çevrede bulunanlara güvenli bir yere geçmeleri çağrısında bulundu.
Ayrıca saldırganın aracında bomba incelemesi yapılacağı ve bu nedenle Ana Meydan ile çevresindeki bazı sokakların geçici olarak kapatılarak yakındaki binaların tahliye edileceği açıklandı.
Polonya Cumhurbaşkanı Karol Nawrocki, X hesabından yaptığı paylaşımda, Krakov şehir merkezinde yaşanan olaylara ilişkin haberleri büyük endişeyle karşıladığını belirterek, hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı ve yaralılara "geçmiş olsun" dileklerini iletti.
Polonya Başbakanı Donald Tusk da X hesabından yaptığı açıklamada, saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine ve yakınlarına başsağlığı dileklerini ileterek, hayatlarını tehlikeye atarak görev yapan polis memurlarına takdirlerini sundu.
Başbakan Tusk, tüm siyasi görüşlerden siyasetçilere trajediyi siyasi malzeme haline getirmemeleri çağrısında bulunarak, suçun tüm koşullarının aydınlatılacağının altını çizdi.
YAS İLAN EDİLDİ
Polonya Cumhurbaşkanlığı Ofisi, Cumhurbaşkanı Nawrocki'nin Krakov'da yaşanan trajik olay nedeniyle ülke genelinde 8-9 Kasım'da geçerli olacak ulusal yas ilan edilmesi için resmi süreci başlattığını duyurdu.
Öte yandan, Polonya İçişleri ve İdare Bakanı Marcin Kierwinski, düzenlediği basın toplantısında, 24 yaşındaki saldırganın tek başına hareket ettiğini ve "aşırı sağ ideolojilerden" etkilenmiş olabileceğini, bu ihtimallerin ayrıntılı şekilde araştırıldığını belirtti.
Saldırgan, yerel saatle 15.00 sıralarında kentin en işlek ve turistik yeri olan Rynek Glowny'de (Ana Pazar Meydanı) bir araçtan çevreye rastgele ateş açmıştı.
Şüpheli yakalandığı sırada üzerinde askeri kıyafet bulunurken, polis saldırıda kullanılan araçta çok sayıda silah ve mühimmat ele geçirmiş, silahların ordunun envanterinde bulunan silahlarla aynı türde olduğu aktarılmıştı.
Saldırının ardından Polonya Başbakanı Donald Tusk başta olmak üzere tüm siyasilerden başsağlığı mesajları gelmişti.