2024'te enflasyon düşecek mi?

2024'te enflasyon düşecek mi?

Dünya genelinde enflasyon 2024'te normal seviyelere dönebilir. Analistlere göre, enerji fiyatlarındaki düşüş ve işgücü piyasalarının dengelenmesi enflasyonu yavaşlatacak. Türkiye'de de enflasyonun 2024'te hız kesmesi bekleniyor.

DÜNYA genelinde enflasyon beklenenden daha hızlı bir şekilde yavaşlıyor. Ekonomistlere göre enflasyon 2024'te enflasyon üç yıl sonra ilk kez normal seviyelere geri gelebilir.

Analistlere göre, 2024 yılı sonuna kadar ortalama enflasyonun çoğu büyük merkez bankasının enflasyon hedeflerinde yakın olması bekleniyor.

Oxford Economics kıdemli danışmanı Michael Saunders, enflasyonun önümüzdeki yılın dördüncü çeyreğinde Euro Bölgesi'nde yüzde 1,3'e, İngiltere'de yüzde 2,7'ye ulaşmasını bekliyor. ABD enflasyonunun ise yüzde 2,2'ye düşeceğini tahmin ediyor.

FAİZ İNDİRİMLERİNİN BAŞLAMASI BEKLENİYOR

Öte yandan büyük ekonomilerde yavaşlayan ya da durağanlaşan büyüme ile birlikte sakinleşen enflasyon, önümüzdeki yıl faiz indirimlerine zemin hazırladı.

Bank of America stratejistleri, dünya genelinde enflasyonun düşmesiyle birlikte gelecek yıl 152 küresel merkez bankasının faiz indirimine gideceğini ve bunun 2009'dan bu yana en yüksek düşüş oranı olacağını öngörüyor.

BMO Capital Markets Economics'in baş ekonomisti Douglas Porter ise büyük ekonomilerin çoğunun 2024'te 2023'e göre daha yavaş büyümesini bekliyor, ancak faiz indirimleri, soğuyan enerji ve gıda fiyatları ve normalleşen tedarik zincirleri küresel durgunluğu önleyecek.

TÜRKİYE'DE NE OLACAK?

Türkiye'de de enflasyonun 2024'te hız kesmesi bekleniyor.

Merkez Bankası (TCMB) Türkiye'de kasımda yüzde 61,98 olan yıllık enflasyonun 2024 sonu için yüzde 36'ya gerilemesini bekliyor.

Morgan Stanley, 2024 Mayıs ayında yıllık enflasyonun yüzde 71,6 ile zirve yapacağını öngörürken banka ekonomistleri, Aralık 2024’te manşet enflasyonun yüzde 42,3’e gerileyebileceğini aktardı.

Merkez Bankası (TCMB), Aralık ayı piyasa katılımcıları anketi sonuçlarına göre ise 12 ay sonrası TÜFE beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 43,94 iken, bu anket döneminde yüzde 41,23 oldu. 24 ay sonrası TÜFE beklentisi ise aynı anket dönemlerinde sırasıyla yüzde 25,09 ve yüzde 24,82 olarak gerçekleşti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler