Amasra'da yaşanan 'maden faciası'yla ilgili önemli iddia

Amasra'da yaşanan 'maden faciası'yla ilgili önemli iddia

Bartın'ın Amasra ilçesinde meydana gelen ve 42 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasıyla ilgili CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, önemli bir iddiada bulundu.

ENERJİ Tabii Kaynaklar Bakanlığı bütçesinin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonundaki görüşmeleri sırasında Amasra maden faciasıyla ilgili önemli bir iddia ortaya atıldı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, maden ocağında facianın yaşanmasından kısa süre önce denetim için madene giren sigorta heyetinin havalandırma sorununu tespit edip apar topar yukarı çıktığını ve madenin kapatılması gerektiğini rapor ettiğini söyledi.

Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine göre; Teknik heyetin sorunun giderilmesi için 45 gün süre verdiğini ve madenin kapatılmasını sağladığını belirten Akın, sürenin bitimine kısa süre kala siyasi baskıyla madenin tekrar açtırıldığı ve işçilerin madene sokulduğu, sonrasında da feci kazanın meydana geldiği iddiasında bulundu. Akın, iddiasını şöyle dile getirdi:

"SİYASİ BASKIYLA ÇALIŞTIRILIYOR"

"Türkiye’de hiçbir madene sigorta yapılmadan çalışılmasına izin verilmiyor. Facianın yaşandığı Amasra’da da Ağustos ayının sonu, Eylül ayının başı gibi sigorta için 3 kişilik bir heyet madene iniyor.

Bu heyette deneyimli bir maden mühendisi, A sınıfı iş güvenliği uzmanı ve sigorta eksperleri bulunuyor. Heyet madende önemli aksilikler olduğunu tespit ediyor ve hemen çıkıyor. Tahkimatta ciddi sorunlar olduğu ve bu madende bu sorunların 45 beş gün içinde bitirilmesini talep ediyorlar.

Madende sorun tespit edildiği için sigorta yapılmıyor ve mevzuata göre sigorta olmadan madenin çalışması yasak. Ama siyasi baskılarla maden çalıştırılmaya devam ediliyor ve bu verilen sürenin sonuna doğru facia meydana geliyor.

Facianın ardından sigorta yetkilileri acilen çağırılıyor ve bu olay sümen altı ediliyor. Bu iddialar doğruysa madenciler bile bile ölüme gönderilmiştir, Bize gelen bilgiler de Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun diğer madenlerinde de sorun var. Diğer 4 madende de facia yaşanabilir, daha fazla canlarımız gitmesin, sizin için insan hayatı önemli olmayabilir ama biz önce insan diyoruz.

"NASIL UYUYORSUNUZ SAYIN BAKAN?"

Türkiye’yi iş cinayetlerinde dünya zirvesine taşıdınız Sayın Bakan. 42 madencimiz hayatını kaybetti, bir ay geçti. Havalandırmadan kaynaklanan ihmaller zincirinde aileleri babasız ve evlatsız bıraktınız.

Başka ülke olsa inanın ne iktidar kalır ne bakan kalır, o gün istifasını verir. Siz çıktınız orada ‘Biz şunu vereceğiz, şu kadar para vereceğiz' dediniz. Nasıl uyku uyuyorsunuz, akıl mantık almaz."

TTK GENEL MÜDÜRÜ KOMİSYON'A GELMEDİ

Enerji Bakanlığı bütçe görüşmelerine bakanlık ve bağlı kurumların bürokratları tam kadro katılırken Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürü Kazım Eroğlu'nun komisyona gelmemesi büyük tepki çekti. HDP Milletvekili Garo Paylan, Eroğlu'nun neden Meclis'e gelmediğini Bakan Fatih Dönmez'e sorarken muhalif vekiller, "Yüzü yok nasıl gelsin?", "Hapiste olması lazım" diye tepki gösterdiler.

Paylan, "Mazereti varmış. Genel Müdür acaba aynaya bakarken utanmış da mı gelmemiş. Milletin vekili ona hesap soracak diye mi gelmemiş. Acaba 42 kişinin ölümüne sebep olduğu için mi gelmemiş. Üstelik bu kişi daha önceki Kozlu faciasından dolayı sabıkalı. Sayın Bakan demokratik ülkelerde böyle bir hadise gerçekleştiğinde ilk olarak o kurumun genel müdürü görevden alınır. Siz de iistifa edin Sayın Bakan. Ancak önce TTK genel müdürünü görevden alma kararnamesini imzalayın, sonra istifa edin. Siz istifa etmezseniz yeni Amasralar olacak, yeni facialar yaşanacak" dedi.

DÖNMEZ: PETROL MÜJDESİ İÇİN 7/24 ÇALIŞIYORUZ

Komisyona 15 sayfalık bir sunum yapan Bakan Fatih Dönmez, Bartın maden kazasıyla ilgili birkaç cümle söylemekle yetindi. Yargı sürecinin devam ettiğini ifade eden Dönmez, kazada hayatını kaybedenlerin ailelerinden bir kişiye istihdam sağlanacağını anlattı. Seçim öncesi yine petrol müjdelerine hazırlandıklarının işaretini de veren Bakan Dönmez, özellikle Akdeniz ve Karadeniz'de petrol aramalarının devam ettiğini belirterek, "Güçlü filomuz ve azimli personelimizle yeni keşif müjdeleri verebilmek amacıyla 7 gün 24 saat inanç ve azimle çalışmaya devam ediyoruz" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler