Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne saldırı

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne saldırı

Minibüsçülerin eylemi Diyarbakır Büyükşehir Belediye çalışanlarına saldırısıyla sonuçlandı.

Diyarbakır - Silvan minibüs hattından çalışan minibüs sürücü ve sahipleri ile kooperatif yöneticileri sopa ve kalaslarla Büyükşehir Belediyesi’ne saldırdı. Büyükşehir Belediyesi çalışanlarının yaralandığı saldırıda olay yerine gelen polis saldırganlar belediye çalışanları tarafından durana kadar seyirci kalması dikkat çekti.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin hizmet sınırının il sınırına kadar genişlemesiyle birlikte Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Planı gereği ve halkın yoğun talebi üzerine diğer ilçelerde olduğu gibi Silvan-Diyarbakır hattına belediye otobüsü koydu. Buna karşı çıkan Silvan Minibüs Hattı Kooperatifi ile minibüs sahip ve şoförleri saat 11.00 sıralarında 21 SY 319, 21 SZ 002, 21 SZ 366, 21 SZ 776, 21 SZ 007, 21 SZ 535, 21 SZ 521 plakalı Silvan-Diyarbakır hattında çalışan otobüslerini Büyükşehir Belediyesi önüne getirerek park etti. Araçlarından sopaları çıkaran minibüsçüler önce belediye girişindeki güvenlik kulübesine saldırdı. Ardından ağır galiz küfürlerle belediye ana hizmet binasına saldırdı. Belediye Özel Güvenlik ekipleri ile zabıtanın engelleme çabalarına karşın saldırı artarak sürdü. Saldırıya uğrayan bir güvenlik görevlisi kendini korumak için iki el havaya ateş açmak zorunda kaldı. Belediye personeli de aşağıya inerek saldırganları durdurmaya çalıştı.

Bu sırada belediye önüne önce akrep olarak bilinen bir zırhlı polis aracı geldi. Bir süre sonra diğer polis ekipleri de belediye önüne geldi. Polisin saldırganları izlemesi dikkat çekerken, aralara giren bir sivil polis yetkilisi de saldırganlar tarafından tartaklanmak istendi. Polislerin çoğalmasıyla birlikte saldırganlar kendiliğinden saldırıyı durdurdu. Bu sırada Genel Sekreter Fahrettin Çağdaş neden seyirci kalındığı yönünde polis yetkilisine sitem eterken, bir polis görevlisi “Sizin görevliler de saldırmış” diyerek söylemesi Genel Sekreter Yardımcısı Zülfü Atlı, “Bari bu ayıbı yapmayın” diyerek çıkıştı.

diyarbakirbuyuksehir-araclarasaldiri-sozcu-resim-07.jpg

Olay yerindeki polis amirleri belediye protokol yolundaki bulduğu iki adet boş tabanca kovanını ablukaya alarak Olay Yeri İnceleme Ekibi’ni çağırdı.

KIŞANAK: SALDIRI HALKIN İRADESİNE VE ULAŞIM HAKKINA YAPILMIŞTIR     
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak, Fırat Anlı, BDP İl Başkanı Zübeyde Zümrüt, ilçe belediye başkanları, meclis üyeleri, belediye çalışanları ve halkla birlikte belediye önünde saldırı ile ilgili açıklama yaptı.

Kışanak, halkın isteği doğrultusunda başlattığı toplu taşıma hizmetine yönelik bir saldırı gerçekleştiğini söyledi. Kışanak, "Toplu taşıma bir haktır. Kent içi dolaşım temel bir haktır. Bu bir kamusal hizmettir. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi en etkili şekilde toplu taşıma hizmeti verecektir” dedi. Kışanak, halkın konforlu, erişilebilir, ucuz, güvenli bir ulaşım hizmeti alma hakkı olduğunu ifade ederek bu hakkı yerine getirmekle görevli kurumun Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi olduğunu ifade etti.

Kışanak, Büyükşehir Belediyesine yapılan saldırının aslında halkın ulaşım hakkına yönelik bir saldırı olduğunu vurgulayarak, "Saldırı, kuruma yönelik bir saldırı değildir. Halkın iradesine yönelik bir saldırıdır. Halkın toplu taşıma hizmeti alma hakkına alma saldırıdır" dedi. Kışanak sözlerini sürdürdü: "Bu saldırı, halkın şehirden ilçemize gelip şehirde işlerini yapmak imkanlarına kavuşmasını engellemeye dönük bir saldırıdır. Keyfiyetçi bir şekilde istedikleri bir fiyatla, istedikleri kuralı koyarak biraz da mafyatik bir örgütlenme gibi toplu taşıma hizmetini esir almak isteyen bir grup var. Asla bu insanlara fırsat vermeyeceğiz."

HALK TOPLU ULAŞIM HİZMETİ İSTİYOR 
Halkın güvenli, erişilebilir, ucuz, konforlu toplu ulaşım hakkına ulaşacağını ifade eden Kışanak, bunun kendi görevleri olduğunu söyledi. Kışanak, hem seçim döneminde yaptıkları çalışmalarda hem de yakın zamanda gerçekleştirdikleri forumlar ve toplantılarda, halkın öncelikli talebinin toplu taşıma hizmetlerinin kapasitesinin ve kalitesinin artırılması yönünde olduğunu kaydetti. Kışanak, halkın ucuz bir şekilde belediye otobüsüne binmek, horlanmadan kent ulaşımına erişmek istediğini kendilerine aktardığını kaydetti.

ÇETELEŞME VAR 
Saldırıyı gerçekleştirenleri "çete" olarak tanımlayan Kışanak, "Bazı çeteler, engellileri, yaşlıları, öğrencileri, çocuklu kadınları otobüslere almıyorlar. Biz bu zulme son vereceğiz. Bu kentte yaşayan yoksullar, kadınlar, gençler, engelliler, yaşlılar toplu taşıma hizmetinden yararlanacaklar. Sonuna kadar bu hizmeti halkımıza vermeye kararlıyız. Bugün burada yapılan saldırı buna yapılan bir saldırıdır. Asla kabul etmiyoruz, etmeyeceğiz" diye konuştu.

CEVAPLARINI ALACAKLAR 
Kışanak saldırıyı gerçekleştirenleri sert dille uyardı. Kışanak, "Herkes şunu iyi bilsin. Burası halkın iradesini temsil ediyor. Halkın iradesini temsil eden bir kuruma yönelik herhangi bir saldırı girişimi anında cevabını alacaktır. Bu kurum sahipsiz değildir. Bu kurumun sahibi halktır, çalışanlarıdır, yöneticilerdir, personeldir. Bir bütün olarak idari yapısıdır. Hep beraber buradayız; partimizle, eş başkanlarımızla, daire başkanlarımızla, halkımızla, gençliğimizle birlikte buradayız. Kim bu kuruma yönelik zerre kadar saldırı girişimde bulunursa bunun karşılığını alacaktır. Cevapsız kalmayacaktır. Herkes bunu aklının bir kenarına yazsın."

BUNDAN SONRA DİYALOG YOK 
Kentte çeteleşmeye, mafyalaşmaya ve zorbalığa izin vermeyeceklerini ifade eden Kışanak, "Bu kent demokratik kültürüyle dünyaya tanıtmış bir kenttir. Bu kentte Kürt halkı, Kürt özgürlük hareketi, bu mücadele halkın barış içerisinde yaşaması için mücadele ediyor" diye konuştu. Bu saldırıdan sonra, kimsenin kendilerine gelerek arabulucuk yapmasını önermemesi gerektiğini ifade eden Kışanak, "Biz onlarla 10 kez görüşmeye gittik. 100 defa daha giderdik. Konuşmaya, diyalog kurmaya, varsa onların da sorunlarını dinlemeye hazırdık. Olabilecek imkanları sağlamaya kapımız sonuna kadar açıktı. Ancak bundan sonra halkın iradesine, bu kuruma saldırınlar bizden asla diyalog beklemesin artık. Tam tersine cevaplarını alacaklardır" diye konuştu.

ARKALARINDAKİ GÜCÜ BİLİYORUZ 
Kışanak, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi çalışanlarının halkın iradesine sahip çıktıklarını belirterek, "Arkadaşlarımızı da kutluyoruz. Gereğini yaptılar. Yaralanmayı göze aldılar. Halkın kurumuna yapılan saldırıyı engellediler. Bundan sonra da böyle olacaktır. Kimse bu kuruma saldırı amacıyla yaklaşabileceğini aklının ucundan bile geçirmesin. Arkalarındaki güçleri biliyoruz. Kimlerin onları teşvik ettiğini, çeteleştirdiğini, sokağa saldığını çok iyi biliyoruz. Buna da papuç bırakmayacağız" dedi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler