Elektrik kesilse de kombiler çalışacak

Elektrik kesilse de kombiler çalışacak

İzmir Gediz Üniversitesi'nde iki bilim insanı önemli bir buluşa imza attı. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı da buluşu destekledi.

Gediz Üniversitesi’nden Doç.Dr. Selim Solmaz ile Yunus Kaynar, kombi ve kalorifer gibi ısı kazanlarının kendi elektriğini üretmesini sağlayan bir teknoloji geliştirdi.

İzmir Gediz Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi’ndeki milli teknoloji geliştirme çalışmalarında yeni bir başarıya imza atıldı. Makine Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç.Dr. Selim Solmaz ve Makine Mühendisliği doktora öğrencisi Yunus Kaynar, kombi gibi ısı kazanlarının elektrik kesintileri sırasında devre dışı kalma sorununa son veren yeniliğe imza attı.

DÜNYADA BİR İLK
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, dünyada bir ilk olduğu öne sürülen, patenti alınan buluşu, Teknogirişim Sermayesi Desteği Programı kapsamında destekledi. Doç.Dr. Solmaz, Gediz Üniversitesi’nde geliştirilen yüzde 100 yerli teknolojinin doğalgaz, LPG, kömür ve fuel oil ile çalışan tüm ısı kazanlarında uygulanabileceğini açıkladı. Doç.Dr. Solmaz, hem ev ve işyerlerini hem de kullanma suyunu ısıtan bu cihazların en büyük dezavantajlarından birinin elektriğe ihtiyaç duyması olduğuna dikkat çekti.

Doç.Dr. Solmaz, kesinti durumunda çalışmadığını, bu nedenle mağduriyetler yaşandığını belirterek “Bu soruna kalıcı bir çözüm aradık ve yakıtın kombide yanması sırasında oluşan ısıdan elektrik ürettik. Böylece bu kazanlar kendi elektriğini kendileri elde edecek, dışarıdan elektriğe ihtiyacı artık kalmayacak. En fazla yüzde 20 maliyet artışı getirecek teknoloji, bu cihazların kesintisiz çalışmasını sağlarken, elektrik tüketimini de ortadan kaldırarak tasarruf ettirecek” dedi.

KENDİ ELEKTRİĞİNİ ÜRETECEK
Aynı zamanda matematik öğretmeni de olan Yunus Kaynar, yeni teknolojiyle kombi ve diğer ısı kazanlarının birer jeneratör görevi de göreceğini ifade etti. Kaynar, özellikle binaların merkezi ısıtma sistemlerindeki büyük kazanların kesinti halinde diğer cihazlara elektrik sağlayabileceğini söyledi.

Kaynar “Büyük kalorifer kazanlarında daha yüksek ısıya ulaşıldığı için cihazın ihtiyacının üstünde elektrik elde edilecek. Bu enerji, kesinti olduğunda binanın merkezi aydınlatması, asansörün kesintisiz çalışması için kullanılabilecek. Yine ev tipi kombiler de ürettikleri elektrikle küçük ev aletlerini çalıştırabilecek. Doğalgaz ve diğer yakıtların tüketiminde artışa neden olmayacak teknolojimiz, bu alanda yapılan diğer çalışmalara göre birçok üstün özellik barındırıyor. Kömür gibi katı yakıtlı sistemlerde de kurumlanmaya ve aşınma problemine yol açmıyor, hiçbir bakım masrafı oluşturmuyor” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler