Hayaller 'vizesiz Avrupa' gerçekler ise sadece '10 ada'

Hayaller 'vizesiz Avrupa' gerçekler ise sadece '10 ada'

Türkiye’nin kaçakları geri alması karşılığında vizelerin kalkacağı vaadi hayal oldu. Hatta Türkler vize alamaz hale geldi. Şimdi 10 adaya kapıda vize ile avunuyoruz.

TÜRKİYE’nin, Avrupa Birliği’nden (AB) kaçak göçmenleri geri almayı kabul ettiği anlaşma 2014’te yürürlüğe girdiğinde Türk vatandaşlarına da önemli bir vaatte bulunulmuştu. Anlaşmaya göre Ekim 2016’da AB, Türklere vizesiz seyahat hakkı tanıyacaktı. Aradan geçen zamanda türlü gerekçelerle bu sözler unutuldu. Hatta Türk vatandaşlarının tüm talepleri fazlasıyla yerine getirerek yaptığı vize başvuruları bile kabul edilmez oldu. Türkler'e Avrupa kapıları büyük oranda kapanırken, önceki gün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’in Atina’da yaptığı görüşmeden sonra Türk vatandaşlarının 10 Yunan adasına kapıda vize uygulaması ile girebileceği duyuruldu.

‘55 EURO ÜCRETİ VARDI’

‘Müjde’ olarak sunulan bu uygulama, aslında Yunanistan’ın daha önce yürürlüğe koyduğu ‘kapıda vize’ düzenlemesinin daha kısa sürelisi. Türk vatandaşları daha önce de adalara kapıda vize alıp girebiliyordu. Hatta eski uygulamada seyahat süresi 1 yılda 15 gün olarak belirlenmişti. Ancak koronavirüs salgınında bu uygulama kaldırıldı. Yeni uygulamada ise seyahat süresi en fazla 7 gün olacak. Önceki uygulamada kapıda vize için 6 aylık pasaport, 2 biyometrik fotoğraf, 3 aylık banka hesap dökümü, seyahat bileti, otel rezervasyonu, seyahat sigortası ve 55 Euro vize ücreti talep ediliyordu. Yeni uygulamanın detayları ise henüz açıklanmadı.

İŞTE O ADALAR...

Kapıda vize uygulaması Rodos, Kos, Sisam, Sakız, Meis, Simi, Leros, Limni, Midilli ve Kalimnos için geçerli olacak. Diğer adalar ve Yunan anakarasına seyahat için yine önceden vize başvurusu yapmak gerekecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler