İran'da kadın gazetecilere 'Mahsa Amini' cezası

İran'da kadın gazetecilere 'Mahsa Amini' cezası

İran'da geçen yıl yaşanan Mahsa Emini olaylarında çeşitli suçlamalarla tutuklanan iki kadın gazeteciden biri 12 diğeri 13 yıl hapse mahkum edildi.

İRAN'da Yargı Erkine bağlı Mizan Haber Ajansına göre, Devrim Mahkemesi gazeteciler Elahe Muhammedi ve Nilüfer Hamidi hakkındaki kararı açıkladı.

Muhammedi, "ABD ile işbirliği yapmak" suçlamasıyla 6 yıl, "ülke güvenliğine karşı suç işlemek amacıyla faaliyette bulunmaktan" 5 yıl ve "rejim aleyhinde propaganda yapmak" suçlamasıyla 1 yıl hapse mahkum edildi.

Hamidi'ye ise "ABD ile işbirliği yapmaktan" 7 yıl, "ülke güvenliğine karşı suç işlemek amacıyla faaliyette bulunmaktan" 5 yıl ve "rejim aleyhinde propaganda yapmak" suçlamasıyla bir 1 yıl hapis cezası verildi.

Ülkede Mahsa Emini hakkında yaptıkları haberlerle ön plana çıkan iki gazetecinin 20 gün içinde kararı temyize götürme hakları bulunuyor.

Hamidi, Mahsa Emini'nin hastanedeki görüntülerini haberleştirmesinin ardından 22 Eylül 2022'de gözaltına alınmış, Muhammedi ise Emini'nin cenaze merasimini haberleştirdikten sonra gözaltına alınmıştı.

MAHSA EMİNİ GÖSTERILERİ

İran'ın başkenti Tahran'da 13 Eylül 2022'de "ahlak polisi" olarak bilinen irşat devriyeleri tarafından gözaltına alındıktan sonra rahatsızlanarak hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Mahsa Emini 16 Eylül'de yaşamını yitirmişti.

Emini'nin ölümü üzerine memleketi Sakkız'da 17 Eylül 2022'de başlayan gösteriler, ülke geneline yayılarak yönetim karşıtı protestolara dönüşmüştü.

Aylarca süren olaylarda yaklaşık 500 gösterici öldürülmüş, 100'den fazla emniyet görevlisinin hayatını kaybettiği açıklanmıştı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler