İsviçre Katolik Kilisesi’nde binden fazla cinsel istismar

İsviçre Katolik Kilisesi’nde binden fazla cinsel istismar

İsviçre'deki Katolik Kilisesi'nde 20. yüzyılın ortasından bu yana 1002 cinsel istismar vakası yaşandığı belirlendi. Tespit edilen vakaların "buzdağının görünen kısmı" olduğu yönünde bilgiler var.

İSVİÇRE'de Katolik rahipler ve diğer kişiler tarafından gerçekleştirilen cinsel istismara ilişkin bir yıl süren ve Salı günü yayınlanan kapsamlı bir araştırma, 20. yüzyılın ortalarından bu yana 1000'den fazla vakayı ortaya çıkardı; İsviçre kilisesi, taciz skandalıyla Avrupa'da hesaplaşan son kilise oldu.

Birkaç istisna dışında, yanlış yapmakla suçlananların hepsi erkekti. İncelenen belgelerin neredeyse dörtte üçü cinsel istismarın küçük yaştakileri kapsadığını gösteriyor.

Araştırmaya göre cinsel istismara uğrayan kişilerin yüzde 56’sı yetişkin erkek ve erkek çocukları, yüzde 39’u kadın ve kız çocukları. Kalan yüzde 5’in cinsiyetinin belirlenemediği bilgisi paylaşıldı.

Cinsel istismar vakalarının yüzde 30’u okullar ve evlerde meydana geldi.

İSVİÇRE Piskoposlar Konferansı tarafından yaptırılan ve Zürih Üniversitesi'nden iki tarihçi tarafından yönetilen rapor, son yıllarda Katolik Kilisesi'nin dünya çapında kafasını karıştıran ve birçok mağdurun ve ailelerinin hayatını altüst eden cinsel istismar ve tacize derinlemesine bir bakış sunuyor ve kurumun imajını zedelemekte olduğunu belirtiyor.

Yazarlar yaptıkları açıklamada, 510 kişiye yönelik suçlamalar da dahil olmak üzere 1.002 "cinsel istismar durumu" tespit ettiklerini söyledi. İstismarın 921 kişiyi etkilediğini yazdılar.

isvicre-monika-domman-tarihci-resim-05.jpg

Tarihçiler Monika Dommann ve Marietta Meier yaptıkları açıklamada, "Belirlenen durumlar kesinlikle buzdağının yalnızca görünen kısmıdır" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler