Montrö bildirisine imza atan 103 emekli amirale 'beraat'

Montrö bildirisine imza atan 103 emekli amirale 'beraat'

Montrö Sözleşmesi ile ilgili yaptıkları açıklama nedeniyle anayasal düzene karşı suç işlemek için anlaşmakla suçlanan 103 emekli amiralin yargılandığı davada karar çıktı. Mahkeme, tüm sanıklar hakkında oy birliği ile beraat kararı verdi.

KAMUOYUNDA "Amirallerin Montrö bildirisi" olarak bilinen açıklamada imzası yer alan 103 emekli amiralin yargılandığı davada, suçun yasal unsurlarının oluşmadığı gerekçesiyle tüm sanıkların beraatine karar verildi.

Ankara 20. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuksuz sanıklar ile avukatları katıldı.

Bazı sanık avukatlarının esas hakkında mütalaaya karşı savunmalarını tamamlamasından sonra duruşmaya müzakere arası verildi.

Yaklaşık bir saatlik aranın ardından mahkeme heyeti kararını açıkladı.

Buna göre eski Deniz Kuvvetleri Komutanları Bülent Bostanoğlu, Eşref Oğuz Yiğit ve Murat Bilgel ile emekli amiraller Atilla Kezek, Atilla Kıyat, Arif Vehbi Alpman, Ergün Mengi, Işık Biren, İlker Güven, Mustafa Özbey, Namık Kemal Çalışkan, Osman Metin Açımuz, Ramazan Cem Gürdeniz ve Türker Ertürk’ün de aralarında bulunduğu 103 sanık, "devletin güvenliğine veya anayasal düzene karşı suç işlemek için anlaşma" suçundan beraat etti.

Mahkeme heyeti başkanı, "suçun yasal unsurlarının oluşmadığı" gerekçesiyle bu kararın oy birliğiyle verildiğini açıkladı.

montro-bildirisi-amiraller-resim-066.jpg

CHP'Lİ ERKAN AYDIN: CEZAEVİNDE KALDIKLARI SÜRENİN HESABINI KİM VERECEK?

CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın, mahkemenin 'beraat' kararı sonrası Twitter'dan yaptığı paylaşımda; "Amirallerin Montrö bildirisi" davasında yargılanan 103 emekli amiral hakkında beraat kararı verildi. Neyse ki büyük bir adaletsizlikten geri dönüldü. Peki haksız bir şekilde cezaevinde kaldıkları sürenin hesabını kim verecek" dedi.

İşte o paylaşım:

DAVANIN GEÇMİŞİ

2021 yılının Nisan ayında 103 emekli amiral ile bir emekli tuğgeneral, cüppe ve sarıklı fotoğrafları sosyal medyada yayımlanan Tuğamiral Mehmet Sarı ve Montrö Boğazlar Sözleşmesi'nin tartışmaya açılmasıyla ilgili bir bildiri yayımladı.

Bu bildiri sonrası amiraller hakkında dava açılmıştı. Savcı 91 sanık için beraat, 12 sanık için mahkumiyet ve rütbelerinin sökülmesini istemişti.

Savcı, 11 amiral ile bir tuğgeneralni öne sürmüştü.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler