Muharrem İnce'nin seçim manifestosu

Muharrem İnce'nin seçim manifestosu

CHP'nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, Samsun'da seçim manifestosunu açıkladı. İnce'nin manifestosunda hukuktan kamu yönetimine, ekonomiden politikaya, sağlıktan çevreye bir çok vaat bulunuyor.

Parlamenter demokrasinin tekrar bütün kurumlarıyla hayata geçirileceği ve toplumda yaratılan düşmanlıkların ortadan kaldırılacağı kaydedilen manifestoda, OHAL'in kaldırılması, Hakimler ve Savcılar Kurulu'nun (HSK) yeniden yapılandırılması, ekonomide her yıl en az yüzde 7 büyüme, her aileye bir ev ve bir maaş, asgari ücretin 2 Bin 200 liraya çıkarılması, çiftçiye mazotun 3 liradan verilmesi de yer aldı.

19 MAYIS'TA 19'UNCU MİTİNG
İnce, 18 sayfalık manifestosunu 19'uncu mitingini 19 Mayıs günü gerçekleştireceği miting öncesi Samsun'da açıkladı. Türkiye'nin uygarlık rotasından çıkarıldığı, 16 yıldır iktidarda bulunanların,  devletin beka sorunu ile karşı karşıya kaldığını itiraf ettikleri anımsatılan 18 sayfalık manifestoda, Anayasa'sının rafa kaldırıldığı, kurumları Kanun Hükmünde Kararnamelerle işlemez hale getirildiği belirtildi. Projelerin, çağdaş siyaset ve yönetimin vazgeçilmezleri olan katılım, adil ve sürdürülebilir kalkınma, yerellik, hesap verme, açıklık ve kalite ilkeleri ile sürdürüleceği söylenen manifestoda, 14 başlık altında özetle şunlar yer aldı:

ÖNÜNÜ İLİKLEMEYEN HAKİMLER: Hukuk devleti kavramını Türkiye için ütopya olmaktan çıkaracak, asgari bir standart haline getireceğiz. Hukuk devleti için ilk adım OHAL'in kaldırılması olacaktır. Yetkin ve tarafsız yargıçların seçilmişleri denetlemesi imkânı sağlanacaktır. Hâkim ve savcıların talimatla hareket etmelerine son verilecektir.  Önünü iliklemeyen hâkim ve savcılar görev yapacaktır. Hâkim ve Savcılar Kurulu yeniden yapılandırılacak, Adalet Bakanı ve Müsteşarı HSK'da yer almayacaktır. Yargıdaki siyasallaşma mutlaka önlenecektir. Yargı üyelerinin göreve başlaması siyasi erkin dışında olacaktır. Özel hayatın gizliliği en önemli ilkelerimizden biridir. Telefon dinlemeleri başta olmak üzere devletin, vatandaşın hayatına müdahale edecek hukuksuz uygulamaları engellenecektir. Yeni ve çağdaş bir Anayasa yapılarak, kuvvetler ayrılığına dayalı güçlü bir parlamenter rejim oluşturulacaktır.

DEMOKRASİ: Demokrasiyi bütün kurum ve kurullarıyla kesintisiz biçimde işletmek vazgeçilmez hedefimizdir. Yerel yönetimler güçlendirilecektir. Merkezde toplanmış ve verimsizliğe yol açan idari yetkiler bu yönetimlere devredilecektir. Medya siyasetin ve sermayenin güç devşirme aracı olmaktan çıkarılacaktır. Tarafsız ve sorumlu yayımcılık anlayışına uygun düzenlemeler ivedilikle yapılacaktır. Demokrasimizi, milli bütünlüğümüzü ve güvenliğimizi tehdit eden FETÖ, PKK, İŞİD ve benzeri bütün terör örgütlerine karşı tavizsiz mücadele edilecektir.

muharrem-ince-samsun-resim-05.jpgKAMUDA LİYAKAT: Kamu yöneticilerinin hukuka, bilime, kamu yararına uygun ve tarafsız biçimde görev yapmaları esas olacaktır. Kamu yöneticilerinin seçiminde ve yükseltilmelerinde liyakat ve ehliyet ana ilkemiz olacak, her tür ayırımcılığa son verilecektir. Kamu yönetimi denetlenebilen ve hesap verebilen bir hale getirilecektir. Kamu güvenliğini korumakla görevli polislerin koruma ya da özel güvenlik elemanı gibi kullanılmasına izin verilmeyecektir.  Polisimizin özlük hakları iyileştirilecek; sendikal haklar, ek mesai ve 3600 ek gösterge verilecektir.

MİLLİ GELİR 15 BİN DOLAR: Zengini daha zengin, yoksulu daha yoksul yapan ekonomi politikalarına son vereceğiz. Her ailenin bir evi, her evin bir maaşı olacaktır. Her şeyi ithal edebiliriz anlayışı gidecek, biz yaparız, biz üretiriz anlayışı gelecektir. Yaratıcılık ve girişimcilik teşvik edilecektir. Merkez bankası para politikasını bağımsız bir şekilde uygulayacaktır. Kamu bankaları siyasetin etkisinden çıkarılacaktır. Hedefimiz Türkiye ekonomisinin her yıl en az 7% büyümesidir. Kişi başına düşen milli gelirimizi ilk etapta 15 bin dolar düzeyine çıkartarak orta gelir tuzağından kurtulacağız. Kontrolsüz kamu harcamalarıyla bozulmuş olan bütçe dengesinden kaynaklanan enflasyon %5' e, faiz %7' ye düşürülecektir. Cari açık hedefimiz %3' tür. Dünyanın gelişmiş ülkelerinde neredeyse 10 yıldır devreye girmeye başlayan “dördüncü kuşak endüstrinin”, yani Endüstri 4.0'ın gerektirdiği üretim yapısı ve teknolojisi geciktirilmeden ülkemize kazandırılacaktır. İhracatımız 5 Yıl içerisinde iki katına çıkarılacaktır.

TERMİK SANTRALLERE KISITLAMA: Enerji politikalarında akılcı olmayan uygulamalar gözden geçirilecek, ithal kömüre dayalı termik santral yapımına kısıtlama getirilecek, yenilenebilir enerji kaynaklarına öncelik verilecektir.

YURTTA BARIŞ, DÜNYADA BARIŞ: Uluslararası politikada vazgeçilmez ilkemiz, yeniden ve “Her Zaman Yurtta Barış, Her Zaman Dünyada Barış” olacaktır. Batı ülkeleri ve Avrupa Birliği ile ilişkimizi ulusal çıkarlarımız doğrultusunda normalleştireceğiz.  Avrupa Birliği ile sonuna kadar müzakere edeceğiz ve bu sürecin kesintiye uğramasına izin vermeyeceğiz. Kıbrıs'ta adil ve iki taraflı hızlı bir çözüme ulaşmak hedefimizdir.

GÖÇ SORUNU ÇÖZÜLECEK: Ülkemizin, kontrolden çıkmış bir göç politikası sonucunda ortaya çıkan ve 5 milyona yaklaşan göçmen sorunu, insani bir yaklaşımla ve milli çıkarlarımız doğrultusunda acilen çözülecektir.

ÜNİVERSİTELER ÖZERKLEŞECEK: Yükseköğrenimde idari reform yapılacak, Devlet üniversiteleri özerkleşecektir. Üniversitelerin bölünmesi engellenecektir. Yükseköğrenim gören öğrencilerimize, her 19 Mayıs'ta 500 TL gençlik bursu ve her 29 Ekim'de 500 TL Cumhuriyet bursu verilecektir. Üniversite öğrencilerine verilen burslar, mezuniyetten sonra iş buluncaya kadar iki yıl süreyle ödenmeye devam edecektir. Okul Öncesi Eğitim zorunlu hale getirilecek, ikili eğitim tümüyle kaldırılacak, tam gün eğitim sistemine geçilecektir. Okullar için zorunlu bağış alınması engellenecektir. Hiç bir sınavdan giriş ücreti alınmayacaktır.

ÖĞRETMENLERE 24 KASIM'DA EK MAAŞ: Başta ekonomik hakları olmak üzere öğretmenliğin statüsünü güçlendireceğiz. Öğretmenlere 3600 ek gösterge verilecektir. Öğretmenlere, Eğitim-Öğretim yılı açılışında verilen ikramiyeden bağımsız olarak, her 24 Kasım'da bir maaş ek ödeme yapılacaktır.

SAĞLIK HİZMETİ ÜCRETSİZ: 18 yaşına kadar herkes, sahip olduğu nüfus cüzdanından başka hiçbir belgeye ve işleme ihtiyaç duymaksızın, bütün sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanacaktır. Vatandaşlarımızın her türlü ilaca erişmesini temin etmek için gereken düzenlemeler yapılacaktır.

ÇEVREYE SAYGILI SANAYİ: Şehirleşmede, imar planlamasında, yerüstü ve yeraltı doğal kaynakların kullanımında, ulaştırma ve enerji projelerinde, çevrenin ve doğal hayatın korunması temel hedefimizdir. Ekoloji- Ekonomi dengesini gözeten, çevreye saygılı bir sanayi kurulacaktır.

ÇİFTÇİYE MAZOT 3 TL: Çiftçinin piyasa koşullarının altında ezilmesine izin verilmeyecektir. Türkiye'yi tarım ve hayvancılıkta ithalatçı olmaktan çıkarıp, kendi kendine yeter ve ihracat yapar hale getireceğiz. Başta mazot ve gübre olmak üzere tarımda girdi fiyatları makul düzeyde tutulacaktır, çiftçiye mazot 3 TL' den verilecektir.

GAP PROJESİ TAMAMLANACAK: Şeker fabrikalarının özelleştirme kararlarını iptal edeceğiz. Meraların köyün ortak malı olarak kalmasını sağlayacağız. Yıllardır bir türlü bitirilemeyen GAP Projesi tamamlanacaktır.

AİLE SİGORTASI: İşçilerin sendikal hakları ile grev hakkını kullanılamaz hale getiren yasal hükümleri kaldıracağız. Herkese iş ana hedefimizdir. Asgari ücret 2,200 TL olacaktır. Aile sigortası uygulaması hayata geçirilecektir.

KADINLARA POZİTİF AYRIMCILIK: Kadınların, özellikle siyasal yaşama katılmalarının ve yönetimde üst makamlara yükselmelerinin önü açılacak, pozitif ayrımcılık desteklenecektir. Kadınların, şu anda %32 olan istihdama katılım oranı 50%'ye çıkarılacaktır.

PASSOLİG KALKACAK: Sporun siyasallaşması engellenecektir. Spor yönetiminin özerkliği yeniden tesis edilecektir. Passolig uygulaması kaldırılacaktır.

TURİZMDE HEDEF 60 MİLYAR DOLAR: Turizm çeşitlendirilerek 12 aya yayılacak, yabancı turist sayısı 60 milyona, turizm gelirlerimiz 60 milyar dolara çıkarılacaktır. Turizm, iki merkeze bağımlı olmaktan kurtarılarak, ülke sathına yayılacaktır. İlk etapta, Doğu ve Güneydoğu Anadolu odaklı “Van Gölü ve Çevresi” ve Orta Anadolu odaklı “Kapadokya ve Çevresi” Turizm Entegre Projeleri başlatılacaktır.

İNSANLARIMIZI BARIŞTIRACAĞIZ: Yeni dönemde yerine getirmek zorunda olduğumuz bir başka hayati görevimiz, birbirlerine düşmanlaştırılan insanlarımızı barıştırmaktır. Yolumuzu aydınlatan ışık Milletimizin gücüdür. Büyük Atatürk ve arkadaşlarının kutlu uğraşlarında en büyük dayanakları olan bu milletin gücüne güveniyoruz. Cumhurbaşkanlığını kazanacağız, meclis çoğunluğunu alacağız. Hemen ardından, “onarım politikalarımızı” uygulamaya başlayacağız. Anayasal rejimi canlandıracağız, Hukukun üstünlüğü ilkesini hâkim kılacağız, Ekonomiyi güçlendireceğiz, Parlamenter demokrasiyi tekrar bütün kurumlarıyla hayata geçireceğiz ve toplumda yaratılan düşmanlıkları ortadan kaldıracağız. Cumhuriyetimizi, çıkardıkları rotasına yeniden oturtacağız. ‘'Birbirimizle Barışacağız'', ‘'Birlikte Büyüyeceğiz'' ve ‘'Hakça Bölüşeceğiz''.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler