Reuters: Erdoğan'ın 10 puan önünde

Reuters: Erdoğan'ın 10 puan önünde

Türkiye'de Altılı Masa'nın adayı olarak CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nu lanse etmesinden sonra seçim atmosferine girildi... İngiliz haber ajansı Reuters "Anketler, Erdoğan'ın muhalefet karşısında yüzde 10'dan daha fazla geride kaldığını gösteriyor" dedi.

MaRT başında muhalefet masasında ortaya çıkan adaylık gerilimiyle İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Kemal Kılıçdaroğlu'nun başkan adaylığına karşı çıkmış ve muhalefet partilerinin kurduğu ittifak masasından kalkarak sert ithamlarda bulunmuştu.

Krizin ardından, yoğun görüşme trafiğiyle, Akşener'in istediği iki belediye başkanının sürece dahil edildiği bir formül sonrası, Altılı Masa Kılıçdaroğlu'nun 13. cumhurbaşkanı adayı olduğunu 6 Mart'ta ilan etti.

Anketler ayrıca Millet İttifakı'nın parlamento seçimlerinde de AKP'den altı puan önde olduğunu, HDP'nin de rahatlıkla yüzde 10'un üzerinde oy alacağını gösterdi.

Yükselen enflasyon ve halkın satın alma gücünün azaldığı ekonomik krizde kredibilite kaybının ardından Erdoğan en zorlu seçimi ile karşı karşıya bulunuyor.

Geçen ay yaşanan deprem felaketinin ardından depremzedeler de AKP'ye olan sadakatlarını sorguluyorlar.

"KRİTİK ÖNEM TAŞIYACAK"

Araştırma kuruluşu Teneo'nun başkanı Wolfango Piccoli, Reuters'e yaptığı değerlendirmede Millet İttifakı'nın mevcut atmosferden memnun olduğunu ancak kritik seçimlere 60 gün kaldığına dikkat çekerek, "Büyük ihtimalle Erdoğan'ın Kılıçdaroğlu'na karşı saldırılarını başlayacağı bu dönemde hem Kılıçdaroğlu hem de ittifak için bu performansı sürdürebilmek kritik önem taşıyacak" dedi.

Uzun bir süre sonunda muhalefetin ortak adayını açıkladığını ve ancak bundan sonra birleşik bir cephe oluşturarak bunu seçmene kabul ettirmeleri gerektiğini vurgulayan Piccoli, "Türkiye'de kötü giden her şeyden Erdoğan'ı suçlamak yeterli olmayacak" dedi.

"ERDOĞAN'IN POPÜLERLİĞİNİ YİTİRDİĞİNİ GÖSTERİYOR"

"Geçmiş seçimler gösterdi ki Erdoğan gerçekten seçim kampanyası yürütme açısından olağanüstü becerikli. Ancak son dönemlerdeki yorumlar seçmene eskisi gibi ulaşamadığını ve popülerliğini yitirdiğini gösteriyor" diyen Piccoli sözlerini şöyle sürdürdü:

"Buradaki soru Erdoğan'ın hem kendisi hem de ailesi için varoluşsal bir önem taşıyan bu seçimlerdeki yürüttüğü kampanyalarda yeniden eski becerilerini gösterip gösteremeyeceği."

SADECE KİMİN YÖNETECEĞİ SEÇİLMEYECEK

Bu seçimde sadece Türkiye'yi kimin yöneteceği değil aynı zamanda başta ekonomi olmak üzere ülkenin nasıl yönetileceği ve çatışmaların sürdüğü Ukrayna ve Ortadoğu coğrafyasında nasıl bir rol oynayacağına da karar verilecek.

Aksoy Araştırma şirketinin 8 Mart'ta yaptığı ve Cumartesi yayınladığı anket, 6 Mart'ta Millet İttifakı adayı olarak açıklanan Kılıçdaroğlu'nun, yüzde 44.4 oy desteği olan Erdoğan'a karşı yüzde 55.6 oy potansiyeli olduğunu gösterdi.

Aynı anket Millet İttifakı'nın milletvekili seçiminden yüzde 44.1, HDP'nin ise yüzde 10.3 oy alabileceğini ortaya koydu. Öte yandan Cumhur İttifakı temsilcileri olan AKP ve MHP ise birlikte yüzde 38.2 oy aldı.

Millet İttifakı, geçen hafta CHP lideri Kılıçdaroğlu’nu cumhurbaşkanı adayı olarak açıklamıştı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
1 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler