2 Milyar Euro'luk yalan!

2 Milyar Euro'luk yalan!

Zencani'nin başı iyiden iyiye belada.

17 Aralık’ın kilit isimlerinden Rıza Sarraf’ın arkasındaki isim olduğu iddia edilen Zencani’nin, İran devletine olan 2 milyar euroluk borcunu ödenmiş gibi gösteren evrak düzenlediği ortaya çıktı.

Türkiye’de başlayıp İran’ı saran rüşvet ve yolsuzluk skandalına dün de Tacikistan dahil oldu. Önceki gün hakkındaki 3 soruşturma nedeniyle gözaltına alınan Zencani, İran Petrol Bakanlığı’na olan 2 milyar 60 milyon euro’luk borcunu 2 hafta önce ödediğini açıklamıştı. Ancak Zencani’nin soruşturma komisyonuna sahte belge verdiği ortaya çıktı. 

BELGEYİ RÜŞVETLE ALMIŞ

Zencani için hazırlanan 700 sayfalık soruşturma dosyasında, bu paranın ödendiğine dair Tacikistan Merkez Bankası’ndan alınan belgenin 3 milyon dolar rüşvet karşılığında temin edildiği, işadamı ile Tacik Merkez Bankası’nın hiçbir bağlantısının bulunmadığı iddialarına yer verildi. Bu arada İran basını Zencani’nin adının Türkiye’deki 100 milyar dolarlık kara para skandalında adının geçtiğine dikkat çekerek, “Yakında dava dosyasında adını görebiliriz” yorumunda bulundu. 

‘FİNANS MAFYASININ ÜRÜNÜ' 
İran basını ayrıca Zencani’nin 8 yıllık Mahmud Ahmedinecad iktidarı döneminde devletle kurduğu ilişkiler ve imtiyazlar sayesinde milyarlar kazandığına dikkat çekerek, “Ahmedinecad yönetiminin kurduğu finans mafyasının bir ürünü” nitelemesinde bulundu. Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, yardımcısı İshak Cihangiri’ye gönderdiği bir mektupta, “Ülkeye uygulanan yaptırım koşullarından kötü yönde faydalanarak haksız ve izah edilemeyecek şekilde servet biriktirenlerin belirlenmesi ve cezalandırılması için gerekli eylemlerin yapılması” talimatını vermişti. Ruhani, yapılacak eylemlerle ilgili raporun bir ay içerisinde kendisine sunulması talep etmişti. 

'KENDİNİ BEĞENMİŞ EGOİST' 
Geçen hafta da İran meclisindeki 12 milletvekili, Cumhurbaşkanı Ruhani’ye gönderdikleri bir mektupta, Babek Zencani’nin yolsuzluk yaptığına dair yeterli kanıtların mevcut olduğunu belirterek Zencani hakkında soruşturma talebinde bulunmuşlardı. Fars haber Ajansı, Ruhani’ye gönderilen mektupta Zencani hakkında, “40 yaşında olan Zencani, Allah ve hükümet yetkililerinin yardımıyla iş hayatın atıldı. Milyar dolarlar kazandıktan sonra değişti, kendini beğenmiş egoistin teki oldu” diye yazdığını belirtti.

CEZAEVİNE KONULDU
13.5 milyar dolar kişisel serveti bulunan 40 yaşındaki Babek Zencani gözaltına alınıp cezaevine konmuştu. İran basını haberi böyle duyurdu...

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler