77 kişiyi katleden Breivik, hapishane tecridi için dava açtı

77 kişiyi katleden Breivik, hapishane tecridi için dava açtı

2011 yılında Norveç'in Utoya adasında 77 insanı katleden aşırı sağcı Anders Breivik hapishanedeki şartlarından dolayı Norveç'e dava açtı.

2011 yılında Norveç'in başkenti Oslo ve Utoya adasında gerçekleştirdiği saldırılarla bütün dünyayı şaşkına çeviren aşırı sağcı Anders Breivik, hapishane şartlarından dolayı Norveç'e dava açma kararı aldı.

Aralarında çok sayıda gencin de olduğu 77 insanı katleden, evine yapılan baskında çok sayıda ırkçı ve saldırgan tehdit mesajları ve manifestonun bulunduğu ve hapis cezasına çarptırılan Breivik, hapishanedeki tecritten dolayı anti-depresan ilaç almaya başladığını söyledi.

Breivik'in avukatı katilin depresyonda olduğu ve intihara meyilli olduğunu da söyledi. 44 yaşındaki Breivik'in avukatı Oystein Storrvik, "Breivik'in tecritinin yarattığı ana hasar artık yaşama arzusuna sahip olmamasıdır. Buna depresyon da diyebilirsiniz" dedi. Breivik'in tecridinin tecridinin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin insanlık dışı ve aşağılayıcı muameleyi yasaklayan 3. Maddesinin ihlali olduğu iddia edilirken Storrvik, 2018'deki bir olayda Breivik'in hücresinin duvarına dışkısıyla Norveççe "beni öldür" yazdığını da sözlerine ekledi.

Breivik'in dış dünya ile yazışmalarına getirilen yasaklamanın da kaldırılması talep edilecek. 2012 yılında 21 yıl hapis cezasına çarptırıldı ve bu ceza tehdit olarak görüldüğü sürece uzatılabilecek. Pazartesi günü hakim karşısına çıkan Breivik daha önceki gibi agresif bir tutum sergilemezken avukatı Storrvik ise mahkemeye, "Asla dışarı çıkamayacak. Bunun çok iyi farkında" dedi.

KATLİAM YAPMIŞTI

Breivik 22 Temmuz 2011'de Oslo'da bomba yüklü bir araçla sekiz kişiyi öldürmüş, ardından İşçi Partisi'nin gençlik kampında çoğu genç 69 kişiyi vurarak öldürmüştü.

Bu olay Norveç'in barış zamanındaki en büyük vahşeti olmaya devam etmektedir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler