A RH kan grubu Coronavirüs'ten daha çok etkileniyor

A RH kan grubu Coronavirüs'ten daha çok etkileniyor

İtalya'da yeni tip corona virüs (COVID-19) vakaları üzerinde yapılan bir araştırmaya göre, A grubu kana sahip olanlarda virüsün görülme riski artıyor. Öte yandan kan grubu 0 (sıfır) olanlar corona virüse karşı önemli ölçüde daha dirençli. İşte detaylar...

Neden coronavirüs (Covid-19) bulaşmış bazı insanlar sadece hafif belirtilerle hastalığı atlatırken diğerleri ciddi hatta ölümcül hastalanıyor? Avrupa Kanser Birliği Hasta İzleme komitesi üyesi Prof. Dr. Sarper Diler konu ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Prof. Diler genetikle uğraşan bilim insanlarının  ipucu için DNA'mızı incelediklerini, en son yapılan bir araştırmada genetik varyasyonlar ve coronavirüsün neden olduğu hastalık olan Covid-19 arasında güçlü bir istatistiksel bağlantı olduğunu belgelendiğini söyledi.

Prof. Dr Sarper Diler insan genomundaki iki noktadaki varyasyonların, Covid-19'lu hastalarda artan solunum yetmezliği riski ile ilişkili olduğunu açıkladı. Diler bu noktalardan bir tanesinin, kan tiplerini belirleyen geni içerdiğini söyleyerek, İtalya'da yapılan çalışmada bin 610 hastadan kan örnekleri alındığını "Genotipleme" adı verilen hızlı bir teknik kullanarak tarandığını belirterek kan grubu geninin bulunduğu bölgenin, güçlü bağışıklık tepkilerini tetikleyen protein üreten bir gen için açma-kapama anahtarı olarak işlev gören bir DNA dizisi içerdiğini de kaydetti.

A Rh kan grubu Korona hastaları daha çok entübe olutor ve yoğun bakımlık oluyor
A Rh kanına sahip olmak, hastanın oksijen alması veya ventilatöre gitmesi olasılığındaki yüzde 50'lik bir artışla bağlantılıydı. Bu bulgular, yaşamı tehdit eden Covid-19'u geliştirenlerde nispeten keşfedilmemiş faktörlerin büyük bir rol oynayabileceğini göstermektedir. 

Prof. Sarper Diler'e göre A Rh kan grubu ilk kez olası bir risk olarak ortaya çıkmadı. Hasta kan gruplarını inceleyen bilim adamları, A Rh kan grubunda olanların ciddi bir Covid-19 vakası geliştirme olasılığının daha yüksek olduğunu da keşfettiler. Yapılan çalışmalarda Covid-19'un, insan hücrelerinin yüzeyindeki ACE2 adı verilen bir proteine bağlandığını ancak ACE2'deki genetik varyantların ciddi Covid-19 riskinde bir fark yaratmadığı görüldü.

kan-grubu-corona-virus-sarper-resim-012.jpg

Prof. Diler bu bulguların, yaşamı tehdit eden Covid-19'u geliştirmede nispeten keşfedilmemiş faktörlerin büyük bir rol oynayabileceğini göstermekte olduğunu söyledi. Sarper Diler yaşlı ve altta yatan diğer hastalık gibi faktörlerin insanları ciddi bir Covid-19 vakası geliştirme riski altına soktuğunu zaten belirlendiğini ancak, bir DNA testinin agresif tedaviye ihtiyaç duyacak hastaların belirlenmesine yardımcı olabileceğini umduğunu belirtti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler