ABD Suriye’ye asker gönderiyor

ABD Suriye’ye asker gönderiyor

ABD yönetimi bugün Suriye'ye 'az sayıda' özel kuvvet askeri göndereceğini açıkladı. Yapılan açıklamada 50'ye yakın asker gönderileceği belirtildi.

Suriye ve Irak’ta, İŞİD’e karşı mücadelede istediği tutarlılığı ve başarıyı yakalayamayan ABD yönetimi, daha önceki söylemlerinin tersine, Suriye’ye 50′ye yakın asker yollamaya karar verdi.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Suriye’ye gönderilecek Özel Harekat Güçleri’ne bağlı askerlerin, eğitim, takviye ve tavsiye görevinde bulunacakları, herhangi bir kara harekatında yer almayacakları belirtildi. Cumhuriyetçi Partili muhalifler, ABD Başkanı Barack Obama’nın Türkiye, Suudi Arabistan, ve Katar ile birlikte uygulamaya çalıştığı “eğit-donat” programının iflas etmesinin ardından, Suriye’ye asker göndermek zorunda kaldığını savundu.

Yönetimden ve Demokrat Parti içinde ki kaynaklara dayanan haberde, özel kuvvetlere bağlı askerlerin Suriye’nin kuzeyinde IŞİD’e karşı savaşan kuvvetlere destek amacıyla gideceği ve danışman rolü oynayacağı iddia edildi.

Washington Post hafta başında yönetime dayandırdığı haberinde, Obama’nın danışmanlarından yeni bir Suriye planı için çalışmalarını istediğini, Pentagon’da yapılan toplantılar sonrasında bir grup askerin Suriye ve Irak’a doğru kaydırılacağı belirtilmişti. Bu hareketin ABD’nin Suriye’deki içsavaşı diyaloğa dayalı politikasını yavaş yavaş terk ederek yeni bir plan çerçevesinde hareket etmesi olarak düşünülmesinin yerinde olacağı söylenen yazıda, Obama’nın açıklamayı bu hafta yapmasının beklendiği yazılmıştı.

Gönderilecek özel harekat askerlerinin sayısı belirtilmezken, IŞİD’e karşı savaşan hangi gruplara yardım edeceği de henüz belli değil. Ancak Kürt ve Arap kuvvetlerine yardım ederek IŞİD’e yönelik mücadelede daha etkili sonuçlar alınması planlandığı belirtiliyor.

ABD, 2014′ten beri Suriye’deki hedeflere yönelik hava saldırılarında bulunuyordu. Ayrıca ABD, Türkiye ve Ürdün’de eğitilen yerel kuvvetlerin Suriye’de savaşması için eğit-donat adı altında bir program başlatmış; ancak başarısız olunca Pentagon bu programı geçen ay bitirmişti.

Geçen ay ABD, bölgede IŞİD’e karşı savaşan güçlere havadan silah ve diğer yardımlar atmıştı. ABD özel kuvvetleri daha önceden Suriye’de operasyonlar yapmışlardı; ancak yeni alınacak kararla ilk kez bu askerler Suriye’de konuşlanmış olacak. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler