ABD’den son dakika Türkiye açıklaması!

ABD’den son dakika Türkiye açıklaması!

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Türkiye-Suriye sınırında kurulacağı ve 30 bin YPG'liden oluşacağı iddia edilen "sınır gücü" hakkında çok önemli açıklamalarda bulundu.

Tillerson, "ABD'nin böyle bir niyeti yok. Türkiye'nin neden tepki verdiğini anlıyoruz ve onlara bir açıklama borcumuz var" ifadelerini kullandı.

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Kanada’dan Washington’a dönerken, uçakta bulunan basın mensuplarına gündemdeki sıcak konularla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Tillerson, Türkiye-Suriye sınırına yerleştirileceği iddia edilen ve YPG’nin iskeletini oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri’nden (SDG) oluşan 30 bin kişilik “sınır gücü” konusunda çok net ifadeler kullandı. “ABD’nin böyle bir planı ve isteği yoktur. Türkiye’nin bu konuda verdiği tepkileri neden verdiğini anlıyoruz ve bir açıklama borçluyuz” diye konuşan ABD Dışişleri Bakanı, “Konu yanlış aktarıldı ve bazı kişiler de yanlış ifadeler kullandı” dedi.

Tillerson, ABD’nin Suriye’deki “özgürleştirilmiş bölgelerde” yerel güçlerin güvenliği sağlamasından yana olduklarını belirtti.

TSİ 01.30 sularında Pentagon Sözcüsü Eric Pahon’dan e-posta yoluyla gelen açıklamanın tam metni şöyle:

- ABD Suriye’deki yerel güvenlik güçlerini eğitmeyi sürdürüyor. Bu yerlerinden edilmiş insanların dönüşündeki güvenliğini sağlamak üzere tasarlandı. Aynı zamanda DEAŞ’ın kurtarılmış ve şu anda yönetimsiz olan bölgelerde yeniden ortaya çıkmaması önemli. Bu yeni bir ‘ordu’ ya da geleneksel bir ‘sınır gücü’ değil.

- Bu eğitim ve bu güçler, kampanyanın DEAŞ’ın yenilmesi, istikrar çabalarının kolaylaştırılması ve BM öncülüğündeki Cenevre sürecinin desteklenmesi hedefleriyle uyumludur.

- Suriye’deki DEAŞ karşıtı askeri operasyonlar bitmiş değil ve Orta Fırat Vadisi’nde ağır çatışma hala devam ediyor.

- Bu güvenlik güçleri DEAŞ savaşçılarının Suriye’den kaçmasını ve kurtarılmış bölgelerdeki güvenliği tehdit etmelerini engellemek üzere Suriye’ni içine odaklıdır. Bu güçler yerel halkı koruyacak ve DEAŞ’ın ABD, müttefik ve ortaklarına karşı Suriye’deki iç savaşa Cenevre’de uzun vadeli bir çözüm bulunmasını engellemeye dönük yeni saldırılar düzenlemesini önleyecek.

- Koalisyon Suriye’deki operasyonları sayesinde DEAŞ bugüne kadar kaybettikleri alanların hiçbirini geri alamadı. Bunun böyle devam etmesini hedefliyoruz.

- Koalisyon ortağımız ve NATO müttefikimiz Türkiye’nin güvenlik endişelerinin son derece farkındayız. Türkiye’nin güvenlik kaygıları meşrudur. Suriye’deki DEAŞ’ı yenmeye dönük çabalarımız konusunda Türkiye ile tamamen şeffaf olmayı ve NATO müttefikimizin terörle mücadelesinde yanında olmayı sürdüreceğiz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler