Acil servislere vezne yasağı!

Acil servislere vezne yasağı!

Acil servislerdeki veznelerde hastalara senet imzalatılıp, para tahsilâtı yapıldığını tespit eden Sağlık Bakanlığı harekete geçti.

Acil servislerdeki veznelerde hastalara senet imzalatılıp, para tahsilâtı yapıldığını tespit eden Sağlık Bakanlığı harekete geçti. Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Nihat Tosun, hastane acil servislerindeki veznelerin kaldırılarak, bu alanların hastaların kullanımına sunulması talimatını verdi.

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Nihat Tosun imzasıyla, 'Acil Servislerde Bulunan Veznelerin Kaldırılması' konulu bir genelge yayımlandı. Genelgede, sosyal güvencesi olsun olmasın acil servislere müracaat edenlere ön şartsız tıbbi müdahalenin zorunlu olduğu belirtildi. Hizmet bedelinin tahsili ile ilgili işlemlerin ise, acil müdahaleden sonra yapılacağı hatırlatıldı. Buna karşın, Bakanlığa bağlı hastanelerin acil servislerinde veznelerin bulunduğu, bu vezneler vasıtasıyla para tahsilâtı yapıldığı, refakatçilerden refakat ücreti alındığı ve hastalara senet imzalatıldığının tespit edildiği aktarıldı.

Yataklı Sağlık Tesislerinde Acil Servis Hizmetlerinin Uygulama Usul ve Esasları Hakkında Tebliğ'in ilgili hükümleri hatırlatılarak, "Hasta veya hasta yakınlarına senet ya da bu anlama gelebilecek herhangi bir evrak imzalatılmayacaktır." denildi.

Genelgede, hastane acil servislerinde bulunan veznelerin kaldırılması istendi. Bu alanların ihtiyaçlar doğrultusunda düzenlenerek hastaların kullanımına tahsis edileceği, vezne işlemleri için ayrıca personel görevlendirilmeyeceği belirtildi.

Genelgede şu ifadelere yer verildi: "Ücretli hastalar adına tahakkuk ettirilen faturaların bedelinin kurumun faturalar üzerinde belirtilen banka hesabına yatırılması sağlanacak, mesai saatleri dâhilinde kurum içinde ödeme yapmak isteyen ücretli hastalardan yapılacak tahsilâtlar için, gelir tahakkuk birimlerince saymanlık mutemedi görevlendirilecek, mesai sonrası ve resmi tatil günlerinde yapılacak tahsilâtlar için ise idari nöbetçi memurlara saymanlık mutemedi görevlendirmesi yapılacak."

Bazı hastanelerde yazar kasa bulunduğuna da dikkat çekilen açıklamada; 'yazar kasanın kaldırılarak ücretli hastalara otomasyon ile bağlantılı tahakkuk fişi verilebilecek şekilde sistemin' oluşturulmasının sağlanması istendi.

REFAKATÇİ ÜCRETİ ALINMAYACAK
Genelgede, hastaların kendisinden veya refakatçilerinden refakatçi ücreti talep edilmeyeceği kaydedildi. Sosyal güvencesi olan hastaların refakat ücretlerinin, tahakkuk ettirilecek faturalarda gösterileceği ifade edildi. Yanında refakatçi kalmasına gerek görülen ücretli hastaların refakat ücretlerinin, Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) eki fiyat tarifelerinde belirtilen refakat ücreti üzerinden tahakkuk ettirilerek tedavi gideri olarak düzenlenen fatura bedeline dahil edileceği kaydedildi. (Kaynak: zaman.com.tr - cihan) 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler