Ağır Ceza Avukatı Hangi Davalara Bakıyor?

Ağır Ceza Avukatı Hangi Davalara Bakıyor?

Toplumda ağır ceza davalarıyla ilgilenen avukatlara “ağır ceza avukatı” adı verilmektedir. Ağır ceza avukatları, ceza açısından en ağır olan davalara bakmaktadırlar. Peki nedir bu davalar? Yanıtı bu haberde...

Türk hukuk sisteminde, avukatların branşları açısından bir ayrım bulunmamaktadır. Hukuk fakültelerinde verilen eğitim hukuk sisteminin tüm alanlarında yetkinlik kazanmaya yönelik verilir. Dolayısı ile ağır ceza avukatı, boşanma avukatı, miras avukatı gibi ayırmak çok doğru değildir.

Ancak halk arasında oluşan inanca göre avukatlar branşlara ayrılmış gibi tabir edilebilmektedir. Bu örneklerden birisi de ağır ceza avukatıdır. Hukuk fakültesinden mezun olmuş bir avukat isterse ceza hukuku alanında uzmanlaşması mümkündür. Bu durum o avukatın halk arasında ağır ceza avukatı olarak tabir edilmesine neden olmuştur.

Ağır ceza mahkemesi, kanunda öngörülen ceza miktarı bakımından en ağır suçlara bakan mahkemedir. Ağır ceza mahkemesinin görevi, 5235 Sayılı Kanun’un 12. maddesinde belirtilmiştir.

Ağırlaştırılmış müebbet hapis, müebbet hapis ve on yıldan fazla hapis cezalarını gerektiren, yani üst sınırı 10 yıldan fazla olan tüm suçlara ilişkin davalara bakma görevi ağır ceza mahkemesine aittir.


● Soykırım
● İnsanlığa karşı suçlar
● Örgüt
● Kasten öldürme
● Kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi
● İşkence
● Cinsel saldırı
● Çocukların cinsel istismarı
● Reşit olmayanla cinsel ilişki
● Yağma
● Nitelikli dolandırıcılık
● Hileli iflas
● Uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti
● Parada sahtecilik
● Rüşvet
● Zimmet
● İrtikap
● Devletin egemenlik alametlerini aşağılama
● Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar
● Milli savunmaya karşı suçlar
● Devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk
● 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu’nun kapsamına giren propaganda yapma suçu
ve örgüt üyeliği suçu vb. siyasi nitelikli suçlar.


Ağır Ceza Avukatı / Ceza Avukatı Görevi Nedir?

Türkiye hukuk sisteminde avukatlık mesleği icra edenler arasında branş ayrımı
bulunmamaktadır. Yalnızca belirli konularda uzmanlaşmış olan avukatlar o alanda ismini duyurmuş olabilirler. Ancak bu demek değildir ki sadece o alanda yer alan davalara bakabilirler. Aksine hukuk fakültesinden mezun olmuş avukatlar bütün hukuk dallarında faaliyet gösterebilecek şekilde eğitimden geçmektedir. Bu sebeple avukatlık mesleğini icra edenleri ağır ceza avukatı, ceza avukatı olarak nitelendirmek doğru olmaz.

Tüm bunların yanı sıra halk arasında ceza davalarına giren avukatlara ceza avukatı ya da ağır ceza avukatı denmektedir. Yaygınlaşmış olan adlarıyla bu yazımızda ağır ceza avukatı ya da ceza avukatı kavramlarını kullanacağız.

Ceza avukatı, kişilerin en önemli hakkı olan savunma hakkının yerine getirilmesi için çalışan kişidir. Ceza avukatları, şüpheli ya da sanığı savunduğu hallerde müdafi olarak adlandırılırlar.

Bu doğrultuda ceza avukatları kanunda suç ve ceza sayılan konularla, hakkında soruşturma başlatılıp suçlu durumuna düşenlerin savunma haklarını yerine getirirken aynı zamanda müştekilerin şikâyet haklarını kullanırken nasıl bir yol izleyeceği gibi hususlarda hukuki destek sağlarlar. Ceza avukatı olarak tanımlanan avukatları; ağır ceza mahkemeleri, asliye ceza mahkemeleri ve sulh ceza mahkemelerinde görülen ceza dosyalarına bakmak isteyen, bu alanları benimsemiş ve uzmanlığı ceza davaları üzerine olan avukatlar olarak tanımlayabiliriz.

Ağır ceza avukatları ise, ceza avukatları gibi son derece tecrübe ve hassaslık gerektiren bir görev icra etmektedirler. Ağır ceza avukatları, ceza hukuku düzenlemeleri açısından en ağır hükümleri içeren olan davalara bakmaktadırlar. Ancak tekrar ifade etmek gerekir ki yapılan bu tür ayrımlar doğru değildir. Zira Türk hukuk sistemi içerisinde görevini icra eden avukatlar tüm hukuk dalları açısından faaliyet göstermeye yetkilidir. Bu terimin ‘ceza avukatı’ değil ‘ceza davalarına bakan avukatlar ‘vb. şekillerde tarif edilmesi daha doğru olacaktır.

Ceza Davalarında Uzman Ceza Avukatının Önemi Nedir?

Ceza davaları, ceza kanunu hükümleri dolayısıyla oldukça ağır sonuçları olan bir hukuk dalıdır. Bu denli önemli sonuçlar yaratabilecek bir hukuk dalı alanında uzman avukatlardan yardım alınması da oldukça önem taşır. Dolayısıyla Ceza yargılamasında lehinize olacak delillerin doğru zamanda sunulması, tanıkların doğru zamanda dinlenmesinin sağlanması, doğru savunmaların yapılması, cezada indirim hallerinde cezada indirim ile alakalı ilgili maddelerin ceza dosyasında vurgulanması, beraat almak için gereken şartların bilinmesi ve uygulanması vb. durumlar için dosyanıza tercih edeceğiniz avukatın uzmanlık alanının ceza olması çok önemlidir. Ceza hukuku alanında uzmanlaşmış olan ceza avukatlarının en önemli önceliği ortaya çıkan maddi gerçeğin ortaya çıkmasını sağlamaktır. Bu çerçevede kişilerin adil bir ceza almasını amaçlarlar. Avukat desteği yargılama esnasında oluşması muhtemel usul sorunlarının önüne geçerek hakkın etkin bir şekilde öne sürülmesini sağlar.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler