Ahilik Haftası Yaran kutlamaları başladı

Ahilik Haftası Yaran kutlamaları başladı

Çankırı'da Ahilik Haftası kutlamaları başladı.

Sultan Süleyman Camii'nde Türk Tasavvuf Müziği ve simit-çay ikramı ile başlayan kutlamalar, Esnaf ve Sanatkarlar Odası heyetinin Atatürk Anıtı'na çelenk koyması ile devam etti. Heyet daha sonra Çankırı Valisi Şemsettin Uzun'u makamında ziyaret etti.

Dün yapılan açılış törenine başta Çankırı Valisi Şemsettin Uzun, AK Parti Yozgat milletvekili Osman Coşkun, Garnizon Komutanı Kurmay Albay Tayyar Aydın, Belediye Başkanı İrfan Dinç, Ak Parti İl Başkanı İdris Şahin, Çankırı Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Hayrettin Çelikten, Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Osman Karadeniz ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Törende konuşan Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği Başkanı Osman Karadeniz ahiliğin esnafa özgü bir kavram olduğunu belirterek, kelime kökenin Arapça, anlamının ise kardeş olduğunu söyledi.

Türkçe karşılığının cömert ve eli açık anlamına geldiğini belirten Karadeniz, ahilik kültürünün 4 ana esastan olduğunu kaydetti.

Ahilikte şed kuşatma töreninden bahseden Karadeniz, ahi unvanının alımı esnasında yapılan törene şed kuşatma denildiğini, bu törende yüksek rütbeli yöneticilerin ve ahi bilginlerinin yer aldığını ifade etti.

Çankırı Belediye Başkanı İrfan Dinç ise konuşmasında ahiliğin toplumun en önemli bir bölümünü oluşturduğunu ifade etti. İnsanların ihtiyaçlarını karşılamak adına ciddi bir misyona sahip olduklarının altını çizen Başkan Dinç, esnaf ve sanatkarların geçmişte olduğu gibi bugün ve yarın da birlik ve beraberlik içerisinde olmaları gerektiğini vurguladı.

AHİLİK, KAYSERİ, KONYA ve KIRŞEHİR'DE
Vali Şemsettin Uzun ise konuşmasında "Ahlak ile sanatın uyumlu bileşimi olarak tarif edilen Ahilik, Anadolu’da XIII. yüzyılın başından itibaren görülmeye başlanmış, başta Kayseri, Konya ve nihayetinde Kırşehir’de esnaf birlikleri olarak teşekkül etmiş bir sosyo-ekonomik müesseseleşmenin adıdır. Ahilik Orta Asya’dan beri görülen 'Akı' yani cömertlik felsefesinin, İslami fütüvvet geleneği ile kaynaşması sonucu meydana gelmiş önemli bir teşkilatlanmadır. Ahilik, insanların her yönden yetişmelerini sağlayan (mesleki) bir 'Ahlak Mektebi'dir. Ahilik, ilim sahasına yönelip ilim yapmak, meslek hayatına yönelip sanat öğrenmektir." dedi.

Program, Şed Kuşanma Töreni, Vali Şemsettin Uzun ve Yılın Ahisi Ünal Bıyıklı'ya kaftan giydirme ve plaket takdimi ardından folklor ekibi gösterisi ile devam etti. Tören daha sonra Esnaf korteji geçişi ile son bulurken, Vali Uzun tarafından 2 bin Türk bayrağı dağıtılarak günün programı son buldu.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler