Ahmet Hakan: Andımız kalkmalı

Ahmet Hakan: Andımız kalkmalı

Andımız'ın kaldırılması için yapılan başvuru Danıştay tarafından reddedildi.

Mazlum-Der'in yaptığı 'Andımız kaldırılsın' başvurusu Danıştay tarafından reddedildi. Öte yandan BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da kızı Delal'in Andımız'dan muaf tutulması yönünde dilekçe vermişti.

Tüm bu tartışmaların ortasında Hürriyet Gazetesi yazarı Ahmet Hakan 5 maddede Andımız'ın kaldırılması gerektiğini öne sürdü.

İşte Ahmet Hakan'ın köşesindeki o satırlar:

'ANDIMIZ' KALKSIN

BENİM bunun için benim beş esaslı gerekçem var:

BİR: Çoluk çocuğa her sabah "Türk'üm, doğruyum, çalışkanım..." diye yemin ettirmek, bir tür "yeni başlayanlar için resmi ideoloji" dersi vermek gibi bir şey... Herhangi bir ideolojiyi minik zihinlere kazımaya çalışmak,demokratik ülkelere yakışmaz.

İKİ: Minicik çocukların hazır ol vaziyeti alıp, "Varlığım Türk varlığına armağan olsun" diye bağırtılmaları, fazlacamilitarizm kokuyor. Okullara kışla muamelesi yapılmasından vazgeçilsin.

ÜÇ: "Türk" olmak ne doğru olmanın, ne de çalışkan olmanın gerekçesidir. Ant içmeye alışan o çocuklar,büyüdüklerinde doğru olmayan, çalışkan olmayan Türklerle karşılaştıklarında bir travma geçirebilirler.Çocuklarda sebepsiz beklenti yaratmamak gerekir.

DÖRT: Siz her ne kadar "Andımız'da geçen 'Türk' sözcüğü bir ırka işaret etmiyor, kuşatıcı bir sözcüktür o" deseniz de, "Türk'üm, doğruyum, çalışkanım..." cümlesi ifade edildiği andan itibaren, bazı akıllara mutlaka "Kürt'üm, doğruyum, çalışkanım..." cümlesi gelir. Kaçışı yoktur bunun.

BEŞ: Madem "Kara önlüğe paydos" denilebiliyor, o halde "Andımıza paydos" da denilebilmeli. Sonuçta kutsalbir metin değildir bu... Tabu da değildir. Hem hani zaman bize uymazsa, biz zamana uyacaktık?

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler