AKP kaleleri krizle sarsıldı: Gidenlerin dönüşü artık mümkün değil

AKP kaleleri krizle sarsıldı: Gidenlerin dönüşü artık mümkün değil

İktidar, en güçlü olduğu bölgelerde bile kan kaybediyor. Maraş, Sivas, Elazığ gibi şehirlerde AKP ve MHP erirken CHP ile İYİ Parti yükselişte.

Yurttaş, artan yoksulluk ve her alanda kendini gösteren krizler nedeniyle AKP’den umudu kesti. Kamuoyu yoklamalarına göre AKP ve MHP cephesinin ülke genelinde yaşadığı erime sürerken Cumhur İttifakı, en güçlü olduğu illerde bile yoğun kan kaybediyor.

ORC Araştırma Şirketi’nin Temmuz 2022’de Maraş, Sivas, Elazığ, Hatay ve Zonguldak’da yaptığı anketin sonuçları da bu gerçeği gözler önüne serdi.

Araştırmaya göre AKP ve MHP’nin oyları beş ilde de düşerken CHP ve İYİ Parti’nin oylarında artış gerçekleşti. Aynı araştırmada AKP’nin son bir yılda yaşadığı oy kaybı da dikkat çekti. Temmuz 2021’de yapılan araştırmaya göre ülke genelinde yüzde 33,4 oy olan AKP, 1 yılda yüzde 27’ye kadar geriledi.

‘KRİZİ ÇÖZEMEZLER’ ALGISI ÇOK GÜÇLENDİ

Son kamuoyu yoklamasından çıkan sonuçları ORC Araştırma Müdürü Mehmet Pösteki, BirGün’den Mehmet Emin Kurnaz'a değerlendirdi.

Yalnızca söz konusu 5 ilde değil 81 ilin tamamında AKP’nin ve Cumhur İttifakı’nın ortalama on beş ile yirmi puan arasında bir oy kaybı yaşadığını tespit ettiklerini belirten Pösteki, “Bunun nedenlerini söylememiz gerekirse ekonomik durum ve daha önemlisi de ekonomik krizin reddedilmesi sebebiyle AK Parti seçmenindeki algının değişmesi” dedi. AKP’nin krizi çözeceğine olan inancın her geçen gün tükendiğine dikkat çeken Pösteki, "Başka bir deyişle ‘Krizin varlığını kabul etmeyen, krizi çözemez’ inanışının artıyor oluşu" ifadelerini kullandı.

İktidardan kopan seçmenin muhalefeti bir alternatif olarak görmeye başladığını vurgulayan Pösteki bu yorumunu şunlara dayandırdı: “Bunda CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun son dönemdeki SADAT, Maltepe Mitingi, yolsuzluklara yönelik çıkışları, İYİ Parti’nin eskisinden daha güçlü görünmesi, AK Parti’nin alternatifsiz sağ parti konumunu kaybetmesi ve Sedat Peker’in ifşalarıyla birlikte AK Parti’nin temiz siyasal hareket olduğu efsanesinin tükenişi... İşte yine ekonomik krizden dolayı yaşanan mülteci problemi, en başlıca temel nedenler bunlar. Muhalefetin tam anlamıyla hem üstünlük olarak hem de güven oranı olarak vatandaş nezdinde karşılığının her geçen gün arttığını tespit ediyoruz.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
1 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler